Bij Bouwmarkt Hornbach, Wateringen liep ik tegen een LED lichtbron aan die me wel wat leek voor mijn 80cm-aquarium. Hebbelijke prijs ook: € 7,85. In de lichtkap van genoemde bak had ik namelijk twee zelf gemaakte LED-balken waarvan er bij één na jaren trouwe dienst al enkele weken één van de twee parallel geschakelde groepen niet meer werkte. Corrosie!

Niet geheel verbazend: dat was de groep boven de plaats van de filterinstromer. Die uitval kwam me slecht uit, want juist daaronder had een Echinodorus horizontalis een onderwaterbloeiwijze geproduceerd. De plant was zelfs al aan een vergroening (vegetatieve proliferatie, in plantenjargon) begonnen. Die jonge plant in wording wilde ik wel graag behouden, want degene van wie ik de stek ooit kreeg, was zijn plant kwijt geraakt. Logisch dat ik hem graag mijn stek-in-wording terug zou willen geven! Bovendien is zuivere (!) E. horizontalis vandaag de dag lastig op de kop te tikken. De stek die ik kreeg was afkomstig van een in het wild ingezamelde plant.

De desbetreffende LED-lamp van Hornbach is geen LED-tl, maar een compleet waterdicht (IP-65) armatuur dat eenvoudig op 220-240V kan worden aangesloten. De uitvoering 18W levert bij een lengte van 720mm en een breedte van 53mm 1600 lumen, 4000K (neutraal wit, zeg maar kleur Philips 840). Goed voor >30.000 branduren of >15.000 schakelingen. Kleurweergave-index CRI >80. Nu ik het ding heb geïnstalleerd, ben ik er enthousiast over. Prachtig helder licht; meer dan ik – op het oog! -had! De lichtopbrengst is met 89 lumen per Watt wel aan de lage kant. Bij de LED-tl die ik in mijn paludarium monteerde is dat 130 lumen per Watt. Maar met 9W opgenomen vermogen levert die maar 1170 lumen.

Iets om rekening mee te houden is de grotere lengte en breedte dan die van (LED-)tl. Immers, die is bij 18W TL 60cm. Het deel waarover licht wordt geproduceerd is wel gelijk. In mijn geval paste het ding prima. Deze zaken zijn op de foto goed te zien.

Wat op de foto niet te zien is, is het extra stukje lengte aan de aansluitzijde. Dat is het stukje dat op de laatste foto te zien is. Een andere zaak is dat de uitstekende waterdichtheid (de hoogste klasse is IP-67) alleen geldt als je een kabel met dikte 6-9mm gebruikt. Bij dunner dan 6mm wordt de kabel niet goed door de aandruk-wartel omvat en dikker dan 9mm past niet. Aansluiten is een fluitje van een cent. Wat die waterdichtheid betreft, is deze oplossing in het voordeel ten opzichte van LED-tl waarbij de netspanning in principe open en bloot op de aansluitpinnen staat.

Zou je LED-tl nog in een bestaand armatuur kunnen plaatsen, bij deze lichtbron kan dat niet. De montage is echter simpel, ten minste als je in de bovenkant van de lichtkap kunt schroeven … Er zijn 2 klemmen bijgeleverd. Die schroef je op pakweg 370mm van elkaar in de lichtkap en drukt daar het armatuur in. Zit als een huis! Ik vraag me zelfs af of je het armatuur er nog wel uit kunt krijgen … In de klemmen is de dikte van het geheel 40mm.

Hornbach levert ook een 36W armatuur met overeenkomstige eigenschappen.

Loek van der Klugt