Verslag van de juni avond

 

Een twaalftal leden waren in Vredenburch aanwezig om mee te gaan met de slotentocht.

Na een verdeling gemaakt te hebben van wie rijdt met wie mee, gingen we als eerste naar het Volkstuincomplex Lommerrijck bij het Elsenburgerbos. Daar aangekomen liepen we naar een van de kleine slootjes welke door de tuinders worden gebruikt om de tuinen van water te voorzien.

Na een paar scheppen in deze slootjes gedaan te hebben, werd het duidelijk dat deze slootjes veel interessant materiaal bevatten. Een groene kikker werd gevangen en natuurlijk teruggezet. De insecten die we tegen kwamen waren diverse soorten bootsmannetjes of rugzwemmers, vlokreeftje, rode muggenlarve, larve van de geelgerande watertor, waterpissebed, larve van de kleine waterjuffer en verdere kleine insecten. Ook een bloedzuiger, een aantal 10 doornige stekelbaarsjes en larven van de kleine watersalamander waren in de netten te vinden. Naast de levende have waren de volgende planten aanwezig, zoals hoornblad, waterpest en krabbescheer. Ondergetekende gebruikte uit deze slootjes bossen waterpest, die na schoongespoeld te zijn, in het aquarium om blauwe alg te bestrijden.

Een aantal leden had eigenlijk niet verwacht dat er in zon klein slootje van zeg een meter breed en hooguit 30 centimeter diep zoveel te vinden is. Uw redacteur die regelmatig in dit gebied rond struint om te ervaren wat er al zo voorkomt, weet dit al vele jaren en heeft daar ook de kleine modderkruiper, de kleine watersalamander, de waterschorpioen, de geelgerande watertor, de spinnende watertor, waterspinnetjes (zwart en rood), padden en diverse kikkers waargenomen.

In de grotere sloten die rond deze volkstuinen liggen viel weinig te vangen en dat is al sinds tientallen jaren zo. Na een kleine rondwandeling gingen we door naar Overvoorde om daar watervlooien te vangen.

De maandag tevoren had het nogal geregend en het grasveld, waar een sloot helemaal rondloopt, was op een deel waar wij als eerste overliepen nogal zompig en dat bezorgde een aantal leden natte voeten en juist bij dat deel van de sloot viel deze avond bijna geen watervlo te vangen, intussen was de schrijver naar de andere kant van het veld gelopen en stond daar in zijn eentje flink wat watervlooien te vangen. Na roepen en armgebaren gemaakt te hebben, kwamen ook de andere naar dit gedeelte van de sloot en werden daar de emmers, groot en klein, goed gevuld.

Inmiddels ging het al schemeren en na deze vlooienvangst gingen we terug naar Vredenburch. Hier namen we nog wat te drinken en op het terras werd nog nagepraat over deze avond en andere onderwerpen van de hobby.

 

Ook is het leuk om op een info avond eens te laten zien wat er te vinden is in de sloten, dit te combineren met andere onderwerpen van de hobby, zoals verlichting, filtering, wanden en noem maar op wat er in de hobby gebeurd, dit om de ervaring van leden over te kunnen brengen op minder ervaren leden.

Eigenlijk is een avond tekort om te kunnen laten zien wat er zoal in Haagse regio in de diverse sloten en plassen te vinden is naast alleen maar het vangen van watervlooien.

 

Piet Muller.