Wat geweest is op 19 oktober

Na een lange periode van afwezigheid waren we deze avond weer bijeen op onze thuisbasis Wijkcentrum Piet Vink aan de Laan van Hoornwijck. Deze keer niet beneden maar boven in een van de vergaderzalen. Daar hebben we wat meer ruimte dan in de benedenzaal. Onze voorzitster Mirjam Uijlenbroek opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Bericht van verhindering is ontvangen van mevr. Tomey en Gerrit Spaans.

Huiskeuring: Bij Piet Muller hebben tot op heden 6 deelnemers zich aangemeld voor de huiskeuring welke gepland staat op zaterdag13 november as. Onze zustervereniging Danio Rerio heeft Piet gevraagd om met 2 deelnemers te mogen deelnemen aan onze huiskeuring. Daarmee zou het totaal aantal op 8 deelnemers komen. Dat is wat veel voor een dag. Twee deelnemers geven aan dat het voor hen geen probleem is om een keer over te slaan. Dus daarmee komt het totaal op 6 deelnemers. Piet komt nog met een planning voor 13 november.

Vivariumbeurs 27/28 november (Autotron Den Bosch): Mirjam vraagt wie er mee gaat naar deze beurs. Peter Kettenis geeft aan belangstelling te hebben. Vanwege het beperkt aantal mensen dat mag worden binnengelaten is het verstandig om vooraf kaarten te bestellen via www.vivariumbeurs.nl  

Hierna krijgen onze sprekers Jan en Margie van der Heijden het woord voor hun presentatie over hun reis naar Thailand. Jan en Margie zijn al een aantal keer bij ons op bezoek geweest om verslag te doen van hun prachtige reizen. Daarbij is de rolverdeling dat Margie de fotografie voor haar rekening neemt en dat Jan de foto’s in een presentatie verwerkt, de juiste namen erbij zoekt en het verhaal doet. Dat uitzoeken van de juiste namen is nog een hele klus. Vaak wordt via het internet contact gezocht met liefhebbers elders in de wereld om achter een naam te komen. Meestal lukt dat gelukkig ook. Jan en Margie publiceren ook regelmatig artikelen in ‘Het Aquarium’.

De reis naar Thailand vond plaats in maart 2019 en duurde 3 weken. Dat was te kort om alles te zien in dit prachtige land. Ze moeten nog een keer terug. Voor deze reis werd een auto gehuurd voor het vervoer naar de verschillende natuurparken. Bij of in het park werd dan een huisje gehuurd om vandaar uit het park te voet te verkennen en natuurlijk mooie plaatjes te schieten. Thailand heeft een vriendelijke en behulpzame bevolking en het eten is er heerlijk. Een bijzondere ervaring was dat Jan en Margie tijdens een scooterritje meermalen werden getrakteerd op een emmer water. Dat had iets te maken met de nationale feestdag. Rare jongens, die Romeinen!

De reis begon in Bangkok met een bezoek aan de groene long van de stad (Bang Krachao). Hier werden verschillende vogels gespot: Indische gaper, Ral reiger, Zebra duif, Waterhoen, Grote manni (kraaiachtige). Maar ook een fraaie groene bamboe adder die op de loer lag voor prooi. Daarnaast schitterende vlinders en libelles en in de stroompjes ook vissen waaronder de Clarias (meerval).

In Bangkok zelf is er natuurlijk ook veel te bekijken. Het barst er van de tempels en paleizen en ja, het is wel degelijk goud dat daar blinkt. Bladgoud, wel te verstaan.

Na het drukke Bangkok was het volgende doel het eerste nationale park van Thailand: Khao Yai met een oppervlakte van maar liefst 2000 vierkante kilometer! In dit park bevinden zich prachtige watervallen maar omdat het droge tijd was waren die nu zo goed als drooggevallen. Jammer, maar er bleef genoeg moois over om te bekijken en dat heeft Margie prachtig op de kiek kunnen vastleggen. Een lange lijst aan vogels, herten, apen, reptielen en insecten passeerden de revu. Bijzonder zijn de Neushoornvogels die hier broeden. Het vrouwtje zit in een boomhol de eieren uit te broeden en is voor voedsel aangewezen op het mannetje. Mocht deze onverhoopt dood gaan dan gaat het vrouwtje ook dood want ze kan niet zomaar uit het hol komen. Ze zit a.h.w. ingemetseld.

De volgende stop was het Sai Yok nationaal park en het Erawan park met zijn 7 watervallen. Hier stroomt de rivier Kwai (die van de beruchte brug). Hier kom je nog veel herdenkingsplaatsen. Meer dan 100.000 krijgsgevangenen zijn hier omgekomen bij de aanleg van een spoorlijn voor de Japanners. Die spoorlijn is uiteindelijk nooit gebruikt.

Jan en Margie maakte in de stroompjes in het park onderwateropnamen waarop we ondermeer de beruchte planteneter Barbonymus schwanifeldii zagen. Maar ook verschillende danio-soorten en de bekende Epalzeorhynchos bicolor resp. Ep. frenatus hebben hier hun habitat.

Hierna werd doorgereisd naar het grootste park van Thailand: Kaeng Krachan, waarin we de wilde olifanten, gibbons en vele vogels, hagedissen en insecten tegenkomen. Die olifanten lopen soms gewoon over de weg. Een les die Jan en Margie hier hebben geleerd om niet ’s avonds het licht te laten branden in het huisje als de ramen open staan. Bij terugkeer was het hele huisje een insectenpaleis. Ze zaten overal en het bed zag er zwart van. In dit park waren ook rubberplantages. Het latex dat uit de boom wordt getapt bleek flink te stinken.

De laatste stop was een eilandje voor de kust van Cambodja, Koh Kood, in de Golf van Thailand. Dit is echt een tropisch zwemparadijs zoals je dat in de folders ziet. Prachtige stranden en heel mooi koraal. Hier hebben Jan en Margie mooie onderwater opnames (film en foto) gemaakt zodat we een goede indruk kregen van het schitterende koraal en haar bewoners.

Aan alles komt een eind. Ook aan deze mooie lezing. Jan en Margie kregen een welverdiend applaus vanuit de zaal. Hiermee was onze eerste avond in de bovenzaal gedaan en hopelijk zullen er nog vele volgen.

Tot de volgende keer.

Jan de Reus