Wat geweest is op 16 november

Ondanks het voetballen en de corona waren er toch flink wat mensen aanwezig bij onze verenigingsavond in wijkcentrum Piet Vink. Onze voorzitster Mirjam Uilenbroek opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Afgelopen zaterdag was de huiskeuring bij ‘De Rijswijkse’ en afgezien van een onwillige kamera en een kleine wijziging in de volgorde van de deelnemers is alles goed verlopen. Het resultaat kunt u gaan zien tijdens de komende verenigingsavond in december.

Omdat er verder geen mededelingen zijn krijgt onze spreker van deze avond Hans Kiers het woord voor zijn lezing: ‘Nooit meer kardinalen, deel 3’ Hans is ook onze keurmeester dit jaar en merkte op dat hij tijdens de keuring weinig kardinalen heeft gezien. Bij de eerdere twee lezingen lag de nadruk op het laten zien van wat minder bekende vissen. Deze derde lezing staat meer in het teken van wat nu een ideaal visbestand is voor ons aquarium.

Hans is zoals misschien bekend werkzaam bij de visimporteur Ruinemans. Als gevolg van de coronapandemie merkt Ruinemans dat de vraag naar vissen behoorlijk is gestegen. Zowel vanuit de detailhandel binnen Nederland maar ook vanuit het buitenland wordt veel meer vis besteld. Dus niet alle gevolgen van corona zijn negatief. Wel moeten er heel wat kilometers worden afgelegd om de vis op allerlei verschillende vliegvelden op te gaan halen. Ruinemans levert ook vaak vis voor beurzen/tentoonstellingen in binnen en buitenland. Dan gaat het vaak om speciale vissen die als blikvanger dienen of om grote aantallen visjes voor bv. aquascaping aquaria.

Maar terug naar het thema van deze lezing. Wat is nu het ideale (uitgebalanceerde) vissenbestand voor het aquarium. Waar moet je dan op letten? Hans noemt een aantal zaken die een rol spelen:

·        Hoe groot is het aquarium

·        Wat zijn de waterwaardes (hard water of zacht water, lage of hoge temperatuur)

·        Kleur- en vormvarianten

·        Verdeling over de waterlagen

·        Verdraagzaamheid

·        Verzorgingseisen

Loek v/d Klugt merkte op dat je daarnaast ook nog het gedrag van de vissen zou moeten meenemen. Als je veel ‘drukke’ soorten hebt rondzwemmen wordt het een onrustige boel in het aquarium.

Grootte van het aquarium

Hoe meer liters water per vis hoe beter en wat we in ieder geval niet meer willen is een goudvis in een glazen kom. Dit is ronduit dierenmishandeling. Hans vertelde dat een vriend van hem ook een goudvissenkom had. Toen Hans daar opmerkingen overmaakte werd er gezegd dat men heel goed voor de goudvis zorgde want het dier mocht iedere week even in het bad zwemmen! Natuurlijk kun je vissen houden in een kleinere bak maar beperk je dan tot kleine soorten en niet te veel aantallen.

Waterwaardes

Voor de meeste vissen is een pH-waarde van rond de 7 OK. Sommige vissen vragen zuur water en dus een lagere pH-waarde. De nitrietwaarde (NO2) moet zo laag mogelijk zijn. Dat geldt min of meer ook voor de nitraatwaarde (NO3). De geleidbaarheid van het water mag niet te hoog zijn. In de tropen is de geleidbaarheid vaak heel laag.


 

Kleur- en vormvarianten

In een gezelschapsaquarium liever niet alle vissen met dezelfde kleur. Niet alles rood maar zorg voor wat variatie in kleur. Dat geldt ook voor de vorm. Wissel torpedo-vormen af met diamant-vormen.

Verdeling over de waterlagen

Vissen hebben de voorkeur voor een bepaalde waterlaag. Zo heb je oppervlaktevissen en bodembewoners. Binnen de groep vissen die het middensegment bevolken zie je weer voorkeur voor de bovenin het midden of onderin het midden. Probeer er voor te zorgen dat niet alle vissen in dezelfde waterlaag zwemmen.

Mooie oppervlaktevissen zijn:

·        Aplocheilussoorten (blockii, panchax, lineatus)

·        Epiplatyssoorten(dageti, annulatus)

·        Potloodvisje (Nannostomus eques)

·        Bijlzalmen(Carnegiella strigata, C. sternicia

·        Halfsnavelbekken(Dermogenys pusillus)

Vissen voor de middenzone:

·        Oranje knipstaarten (Rasbora caudimaculata)

·        Roodrug bloedvlekzalm (Hyphessobrycon  pyrrhonotuso)

·        Kegelvlekbarbeel (Trigostigma heteromorpha, Trig. hengeli

·        Keizertetra (Nematobrycon palemeri)

·        Sumatranen (Puntius tetrazona)

·        Blauwe tetra (Boeklkea fredcochui)

·        Zwarte neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

·        Rode fantoomzalm  (Hyphessobrycon sweglesi)

Typische bodemvissen:

·        Corydoras-soorten

·        Yasuhikotakia sidthimunki

·        Pangio kuhli

·        Stiphodon-soorten

·        Rhinogobius

Schoonmaakploeg:

·        Otocinclus

·        Garnalen (Japonica)

·        Slakken (Neritina)

Verdraagzaamheid

Bij roofvissen kun je geen kleinere soorten houden want die worden dan gezien als prooi en worden opgegeten. Ook moet je oppassen bij sterke teritoriumvormers. Dat kan ook problemen geven. Dit speelt met name bij de grotere cichlidensoorten.

Blikvangers in het aquarium

Naast de scholenvissen is een beperkt aantal blikvangers in de bak een aanrader. Denk aan vissen als: Diamantgourami (Trichopodus leeri), Mikrogeophagus ramerizi, Betta splendens, Paradijsvis (Macropodus opercularis), Notobranchius-soorten, Zwaarddragers (Xiphoporus helleri)

Verzorgingseisen

Sommige vissen stellen speciale eisen aan de voeding die ze moeten krijgen. Een zoetwaternaald moet de hele dag door gevoerd worden met witte muggenlarven. Hoe ga je dit organiseren tijdens vakanties e.d.? Dat is voor de meeste mensen niet te doen.

Wat minder bekende soorten

Moenhausia copeiin, Dario dario, Apistogramma elizabethae, Procatopus nototaenia, Phyrrulina australis , dwerchiclide  Araquara,

Visbestanden in de praktijk

Hans doet nu zo’n 5 jaar huiskeuringen en kwam in die tijd nog wel eens voorbeelden tegen van verkeerde keuzes. Een voorbeeld van een verkeerde keuze was het houden van Piranha’s samen met discusvissen. Ondanks waarschuwingen dat dit niet goed zou gaan werd dit plan toch doorgezet en werden de discusvissen uiteindelijk toch opgegeten door de Piranha’s. Ook kom je nogal eens vissen tegen die in een totaal ongeschikte bak zitten (te klein of qua inrichting niet geschikt). In een bejaardenhuis kwam Hans een Malawi bak tegen met heel veel vissen erin. Ook zaten er grote algeneters in. Voor het schoonhouden van de stenen werd er bij gezegd. Dat was eigenlijk helemaal niet nodig omdat de Malawi-cichliden zelf de stenen afgrazen.

Hans sloot zijn interessante betoog af met een tegelwijsheid die hij tegen kwam bij een vishandelaar in Groningen: “Een aquarium is geen frituurpan waarin je zomaar alles in flikkert!

Nadat Hans Kiers bedankt werd met een welverdiend applaus was er nog tijd voor een (kleine) plantenverloting en daarmee was ook deze avond weer ten einde gekomen.

Tot de volgende keer.

Jan de Reus