Terugblik verenigingsavond 19-6-2007 door Lotty Sonnenberg

 

Willem van Wezel: Van Hout Tot Huiskeuring

 

Willem had al vaker een aquarium gehad, maar ook postduiven. Nu 5 jaar geleden besloot hij met het maken van een grote bak zich toch maar weer tot de aquariumhobby te bekeren. En hoe! Gelijk maar meedoen met de keuring. Hoewel het aquarium er mooi uitzag eindigde hij toch maar op de 9e plaats. Commentaar keurmeester: veel te veel plantensoorten en verkeerde viskeus. Wat doe je dan? Bak weg en samen met zoon Fred een nieuwe grotere maken! Er kwam een houten onderstel op wielen, afgewerkt met MDF-plaat in de huiskamer te staan. De lichtkap werd gemaakt van vurenhout met watervast multiplex en netjes geverfd. Er kwamen 4 Tl buizen in, voorzien van schakelklokken. Aan de zijkanten van het meubel werd voorzien in extra ruimte voor het aanbrengen van de toeters en bellen. Toen ook de glasbak klaar was, werd het in het meubel geplaatst, alles werd op z'n plaats gezet en de wielen verwijderd. Als bodemsubstraat werd voor een schone grindbodem van gelijke korrelgrootte gekozen. Het beplanten kon beginnen. Toen dit klaar was gingen (tegen beter weten in, maar ja je wilt zo graag en ze waren al zo lang klein gehuisvest) dezelfde avond de vissen er weer in. Het is allemaal toch goed gekomen.

 

Willem heeft nu 24 aquaria die voor een groot gedeelte in de schuur staan. Hij is helemaal verslingerd aan het kweken van planten en probeert steeds meer soorten te vermeerderen, dus komen er ook steeds meer bakken. Hoewel de planten in zijn aquarium geregeld van plaats veranderen en er nieuwe soorten worden uitgeprobeerd, staat het aquarium er steeds fraai bij. Limnophila aquatica mag niet afgebroken worden maar door een lus in de steel te maken en hem zo weer in de grond te steken, kort je hem in. Tot het niet meer gaat natuurlijk. Eichhornia azurea is een mooie waaiervormig groeiende plant. Zorg ervoor dat hij nooit boven water komt want dan worden er lepelvormige bladeren gevormd en krijg je hem niet meer in de oude vorm terug. Je kunt hem dan wel toppen, waarna er meestal 2 nieuwe uitlopers ontstaan die je later afzonderlijk kunt planten. Rode planten hebben om te groeien meer licht nodig dan de groene planten. Houdt daar rekening met het kiezen van de plantplaats. Lobelia cardinalis is ook zo'n makkelijke plant, die je van heel kort, tot heel lang kunt gebruiken. Proserpinaca palustris is een mooie rode plant met apart gefranjerd blad.

 

Zoek bij het inrichten van het aquarium altijd naar contrast in kleur en bladvorm. De favoriete vissen van Willem zijn Maanvissen, die er in verschillende variŽteiten zijn. Momenteel heeft hij zwarte met rode ogen. Hij heeft er al heel veel mee gekweekt. Om ze goed op te fokken is 2 x per dag luis voeren geen overbodige luxe. Puntius denisoni is ook een favoriet, erg mooi met een oplichtende rode streep.

 

Diamantgoerami' s moet je niet met meer dan 1 stel houden, ze blijven dan bakkeleien en dat gaat uiteindelijk niet goed. Uiteindelijk besloot Willem toch ook maar eens de keuringswijzer te gaan lezen. Er ging een nieuwe wereld voor hem open en het toepassen van de adviezen bleef niet zonder gevolgen: in 2004 werd hij districtskampioen! Zoon Fred is ondertussen ook met het aquariumvirus besmet en heeft zelf ook een zeer verdienstelijk aquarium dat geheel computer gestuurd is. Voor de lichtkap is gebruik gemaakt van de sandwichmethode, waarbij de draden tussen een dubbel deksel zijn weggewerkt. De bovenkant is hierbij met klittenband bevestigd, waardoor je overal, indien nodig, toch makkelijk bij kunt.

 

Let er bij het inrichten op dat er aan de achterkant ook donkere plekken zijn en dat een straatje achter een andere groep weg loopt. Dit suggereert een grotere diepte. Zorg er ook voor dat de plantengroepen los van elkaar staan. We zagen ook hoe Javamos op een met roestvast staalgaas omwikkelde pvc buis groeide, erg apart. Alles wordt aan de hand van de Redfield methode onderhouden met tot nu toe goed resultaat. Ook wordt er dus aangevuld met nitraat of fosfor. Gebruik bij een nieuw aquarium altijd een schone bodem en doe Bacterial in het filter voor een betere start. Wil je bij planten die dat nodig hebben toch wat extra's doen, gebruik hier dan leem voor. Bij een pond leem (bij de sportvisserwinkel te koop) doe je een afgestreken theelepel ijzeroxide + sporenelementen. Hier balletjes van kneden die na het uitharden in de bodem kunnen worden gestopt. Willem beveelt ons aan vooral zuinig te zijn op dat stukje natuur in huis, want het kan veel genoegen geven, net zo als de natuur buiten, waar we ook heel zuinig op moeten zijn!

 

We hebben geluisterd naar een enthousiast aquariaan en veel mooie foto's gezien.