Wat geweest is in September

 

De eerste avond na de vakantie is een wat bijzondere avond. Na de vakantieperiode is het fijn om elkaar weer te ontmoeten en te kunnen bijpraten over de hobby. Deze keer voor het eerst op de nieuwe locatie in gebouw Steinmetz- de Compaan aan de Huis te Landelaan 492 te Rijswijk. In de kelder nog wel en misschien denkt u: dat is toch geen ruimte voor een verenigingsavond, maar dat valt reuze mee. Piet Muller, Loek van de Klugt en Aad Offermans hebben veel tijd en energie besteed om een ongezellige kelder om te toveren in een keurig verenigingslokaal.  Heren, dank daarvoor. Het resultaat mag er zijn: laminaat op de vloer, de wanden netjes gewit en mooie sfeerverlichting aan de muren. Keurige tafels en stoelen. Het is al met al een prima ruimte geworden. Wat kleiner dan de vorige locatie maar voor onze vereniging zeker voldoende en wij zijn niet de enige gebruikers want ook de cactusvereniging en de vereniging ‘Het Paludarium’ gaan gebruik maken van de ruimte.

 

Kasten voor de boeken zijn in de maak en ook een (kleine) bar staat nog op het verlanglijstje. Op termijn zou er zelfs een aquarium kunnen worden geplaatst. Piet Muller, onze penningmeester, hanteert schappelijke prijzen voor de versnaperingen: koffie en thee €0,50; de andere drankjes €1,-

Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid voor en achter het pand. Mensen die moeilijk ter been zijn kunnen met de lift naar beneden. Kom beslist eens kijken, zou ik zeggen.

 

Ton Blokland opende de avond en heette iedereen van harte welkom. In het bijzonder een nieuwe ‘oude’  bekende in de persoon van Paul Paredes. Paul heeft besloten om weer lid te worden en daar zijn we natuurlijk blij mee. We wensen Paul een plezierige tijd toe bij onze vereniging. De leden die mee willen doen aan de huiskeuring dit jaar worden gevraagd zich aan te melden bij Piet Muller.

 

Voor mensen die nog mee willen naar de beurs in Duisburg. Er is nog plaats over in de bus.

 

Vervolgens geeft Ton het woord aan Loek van der Klugt voor een verslag van de districtkeuring van het district Zuid Holland Noord van 2009. Aan deze keuring hebben meegewerkt: Wim Tomey als keurmeester, Piet Muller voor de watermetingen en Loek als fotograaf. Loek had de lezing in twee delen opgesplitst: voor de pauze de categorie A1 (13 deelnemers) en na de pauze de A2/A3 – speciaal aquaria (5 deelnemers) en de categorie C1 – paludaria (1 deelnemer).

 

Loek liet alle bakken uitgebreid de revue passeren, beginnend bij de laagste klassering en vervolgens steeds hoger. Op die manier kreeg je een goed beeld van het verschil in kwaliteit tussen de bakken uit de kopgroep en de rest. Dat verschil was aanzienlijk, mag ik wel zeggen. Nu is het verschil tussen nr. 1: een bak van 3,20 meter lengte met een weelde aan planten en nr 13: een bakje van slechts 65 cm, wel extreem groot. Maar ook een bakje met bescheiden afmetingen kan toch hoog eindigen. Dat bewijst ons lid Dick Volmer wel met zijn bak van slechts 55 cm lengte. Hij liet zes ‘grote’ bakken achter zich en werd 7e.

 

Loek wist te vertellen dat in opvallend veel bakken de planten stonden te ‘blazen’. Zelfs bij Crypto’s was dit verschijnsel te constateren. Dat wijst toch op een overmaat aan CO2 in het water en is op lange termijn niet goed voor de gezondheid van de plant. Dat bleek helaas ook bij de bak van de als nummer 1 geëindigde Bart Laurens. Deze schitterende bak is inmiddels in elkaar gestort en Bart Laurens heeft zich helaas moeten terugtrekken van deelname aan de landelijke huiskeuring. Persoonlijk vond ik het aquarium van de heer Ruud van der Houven bijzonder mooi. In deze bak stonden de planten er prachtig ‘gedrongen’ bij. Loek en Piet gaven aan dat ze een dergelijke groei nog nooit zo gezien. Het gebruik van een speciale ‘blauwe’ lamp is waarschijnlijk de oorzaak van de compacte groei van de planten.

 

Naast Dick Volmer deed ook Piet Muller mee aan deze categorie en hij werd daarbij verdienstelijk 5e.

 

Na de pauze volgde de speciaal bakken en het paludarium van Leen van Doorn. Om met de laatste te beginnen. Leen van Doorn is iemand die al heel lang meeloopt en altijd een prachtig paludarium ter keuring aanbiedt. Dat was ook deze keer het geval. Jammer, dat er niet meer deelnemers in deze categorie hebben meegedaan.

 

Bij de speciaal aquarium werd ons lid René van de Berg eerste met zijn prachtige discusbak. In het aquarium zwemmen prachtige uitgegroeide discusvissen en ook de inrichting van de bak mag er zijn. Hij verdiende er een ‘gouden’ bondsdiploma mee. Proficiat! Daarmee gaat voor René een lang gekoesterde wens in vervulling, nl. een keer meedoen aan de landelijke huiskeuring. Daar gaat hij vast ook hoge ogen gooien.

 

Na afloop van zijn lezing werd Loek met een hartelijk applaus bedankt en was deze eerste avond in onze ‘ kelder’  ten einde. Dat er nog maar veel mogen volgen.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus