Wat geweest is in Oktober 2011

 

Voor een meer dan goed gevulde zaal opende Piet Muller de oktoberavond en heette alle aanwezigen hartelijk welkom. Een bijzonder welkom was er voor de heer Arnold Seesink. Hij is aspirant lid geworden van De Rijswijkse. Wij wensen hem veel hobbyplezier toe bij onze vereniging.

 

Piet had een aantal mededelingen voor de aanwezigen:

 

·         De uitslag van de landelijke huiskeuring zal plaatsvinden op 29 oktober in Zwijndrecht. Als mensen willen meerijden dan aanmelden bij Piet Muller

·         Voor de huiskeuring hebben zich inmiddels 4 deelnemers aangemeld; dat aantal is nog wat mager. Kandidaten kunnen zich alsnog aanmelden bij  Piet Muller

·         De leden worden opgeroepen om overtollige planten mee te nemen voor de maandelijkse plantenverloting

·         Als redacteur van ons clubblad roept Piet Muller de leden op om artikelen aan te leveren. Dus neem de pen ter hand en zet uw belevenissen op aquariumgebied op papier

·         In de verloting zitten deze keer speciale guppen; deze bij voorkeur apart te houden

·         Wim Tomey was helaas verhinderd om aan de avond deel te nemen i.v.m. een onverwachte uitnodiging voor een lezing in Delft

·         Er is op dit moment nog geen spreker voor de maand November; mocht u tips hebben dan houdt Piet Muller zich aanbevolen

 

Na de medelingen kreeg ons gewaardeerd lid Peter Kettenis het woord voor zijn lezing over zijn reis naar de omgeving van de Mekongrivier. Deze rivier vormt de grens tussen Thailand en Laos.  Peter begon zijn verhaal met een prijsvraag over de groei van het bekende blaasjeskruid Utricularia. In een bakje met water is Utricularia geplaatst met lengte van 10 cm en een gewicht van 4 gram. Na 1 week weegt de plant 22 gram. Hoelang is de plant na 1 week? Rene v/d Berg noteerde alle antwoorden en na de pauze werd de uitslag bekend gemaakt. Dick Volmer bleek het juiste antwoord geraden te hebben, nl. een lengte van 70 cm.

Wat je noemt een snelle groeier!

 

Laos is ongeveer 5x zo groot als Nederland en ligt vanwege de vele bergketens nogal geďsoleerd. De hoofstad van Laos is Vientiane. Om er te komen moest Peter eerst naar Bangkok vliegen en daarna met de bus verder. Een rechtstreekse vlucht was niet mogelijk. Eerst kom je dus in Thailand aan waar het Peter opviel dat het aquariumhouden er zeer populair is geworden. Wel allemaal bakken met CO2 toevoeging terwijl de lokale planten dat niet echt nodig hebben, dacht Peter. Alle rivieren in Thailand beginnen met ‘Me’ terwijl ze in Laos met ‘Nan  beginnen. Je denkt dat Laos in de tropen ligt maar dat is niet helemaal waar. Het kan er soms ook behoorlijk koud zijn bv. 9 0C.

 

In tegenstelling tot Laos kent Thailand een grote toeristenindustrie.  Omwille van de toeristen wordt o.m. vis in de Mekong uitgezet. Er komen in deze rivier wel 1400-1500 verschillende soorten voor waaronder soorten die zeer groot kunnen worden. Peter liet een dia zien van een kolossale zoetwater rog. Deze vis kan wel 100 jaar oud worden en dat verklaard wellicht waarom de dieren zo groot kunnen worden. Als de Thai een dergelijke vis vangen dan moet het dier worden opgegeten. Teruggooien doet men niet aan. De allermooiste vis voor de Thai zijn de bekende Arowana’s. Wim Tomey heeft daar in het verleden ook al eens mooie dia’s van laten zien. De Arowana komt van oorsprong niet voor in Thailand maar is geďmporteerd uit Zuid-Amerika. Deze prachtige dieren leveren veel geld op dus wordt er veel mee gekweekt. Je vindt bij de Mekong o.m. daarom veel viskwekerijen (bv. de grootste VN-viskwekerij van de wereld).

 

Peter is een gepassioneerd liefhebber van planten en dat was dan ook duidelijk te merken aan de vele dia’s die hij liet zien. Van winde tot bamboe en van Cryptocoryne tot waterlelies en nog veel meer. Iets wat je niet verwacht bij aankomst in Thailand is dat het hele vliegveld vol staat met afrikaantjes en Dracena’s.

 

Plantenkwekerijen vind je aan de rand van de wegen zonder hek of iets dergelijks erom heen maar volgens Peter wordt er niets gestolen. Thai zijn zeer netjes want je vindt er, in tegenstelling tot Laos, nergens onkruid. Het meeste land is dan ook in cultuur gebracht. Laos is wat betreft veel onherbergzamer.

 

In Laos en Thailand wordt voor de bereiding van het eten veel gebruik gemaakt van Laos gember. Dat is een wortelstok. Peter had een paar stukjes meegenomen om ze eens te proeven. Wat mij persoonlijk betreft geen succes want ze smaakten mij erg scherp. Misschien dat het in een gerecht wat minder scherp smaakt?

 

Peter heeft verschillende plekken in zowel Thailand als Laos  bezocht en daar een groot aantal foto’s gemaakt. Zo kregen we een goede impressie van wat er aan plantenpracht in die landen te vinden is. Jammer dat de beamer na de pauze wat kuren vertoonde waardoor we in tijdnood kwamen. De laatste dia’s werden er dan ook in hoog tempo doorheen gedraaid waardoor het verhaal erachter minder uit de verf kwam.

 

Gelukkig haalde we op tijd de eindstreep en na de traditionele plantenverloting konden we nog voor onze deadline van 11:00 de avond beëindigen. Met dank aan onze spreker Peter Kettenis die door de aanwezigen met een applaus werd beloond.

 

We zijn benieuwd waar de volgende reis van Peter naar toe gaat.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus