Wat geweest is in November

 

Ton Blokland opende de avond en heette iedereen van harte welkom. Een bijzonder welkom was er voor ons oud lid Dick van der Zweep die er vanavond ook bij was. Ons lid René van der Berg werd gefeliciteerd met zijn verdienstelijk 6e plaats tijdens de landelijke huiskeuring (speciaalaquaria). In ‘Het Aquarium’ van de maand november kunt u alles lezen over de landelijke huiskeuring.

 

Piet Muller geeft aan dat het bestuur graag van de leden wil horen of de verenigingsavond op een andere avond kan worden gehouden.  Tot op heden is hier nog weinig respons op ontvangen. Tijdens de avond werd een enquête gehouden. Het bestuur komt nog terug over dit onderwerp.

 

In het blad had Piet Muller reeds aangekondigd dat de oorspronkelijke geplande lezing van Peter Kettenis helaas niet door kon gaan. Op korte termijn een andere spreker regelen bleek niet meer mogelijk en dus moest Piet er zelf aan geloven.

 

Het werd een verslag van een bezoek aan het eiland Tenerife. Piet en zijn vrouw hebben dit eiland in oktober 2006 bezocht. 

 

In de Wikipedia staat over Tenerife het volgende: ‘’Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, een tot Spanje behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan, 200 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is.

 

Dankzij de passaatwind en de ligging is het klimaat op Tenerife gelijkmatig met temperaturen 's winters rond 19° tot 's zomers 25°. De nachttemperaturen liggen 's winters rond 14, en 's zomers rond 21 graden. Hierdoor wordt Tenerife ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dit is echter niet op elk deel van het eiland correct. Net als op de buureilanden heeft Tenerife ook een weergrens en dat is met name in de winter voelbaar en zichtbaar. De oorzaak hiervan is de vulkaan de Teide. De vochtige wolken boven de Atlantische Oceaan blijven hangen tegen de bergen. Maar mede hierdoor is de subtropische vegetatie in het noorden van Tenerife rijk. In het noorden van Tenerife is het ook meer bewolkt en regenachtig dan in het zuiden van het eiland. De hoeveelheid neerslag varieert per jaar van 150 mm in het zuidoosten (Arona) tot rond 900 mm in het noord-noordwesten (Aguamansa). Bij aanvoer van hete lucht uit de westelijke Sahara kan het op Tenerife in de zomermaanden soms meer dan 35 graden worden. De oost-zuidoostelijke wind is dan vrij sterk en voert veel zand en stof aan. De bewoners noemen dit de Calima. Boven de 2000 meter komt in de periode november t/m april sneeuw voor. Vooral de 3717 meter hoge top van Pico del Teide is dan langere tijd bedekt met sneeuw.’’

 

Dat van die weergrens klopt wel dat hebben Piet en zijn vrouw ook gemerkt want het was er toch vaak bewolkt . Piet had gekozen voor een rustig deel van het eiland nl. ‘ Costa del Silencio’ . De naam zegt het eigenlijk al; het was er rustig.

 

Het is op de vereniging inmiddels wel bekend dat Piet een groot plantenliefhebber is en dat bleek ook wel uit de vele prachtige planten die Piet en zijn vrouw op de korrel hadden genomen. Dat kon bv. in het prachtige natuurpark ‘Las Aquilas del Teide’. Hier waren veel interessante planten (en dieren) te bewonderen. En dan weet Piet ook nog bijna alle namen uit het hoofd op te noemen. Petje af, ik doe het hem niet na.

 

Omdat alleen maar planten misschien iets te veel van goede zou zijn had Piet ook nog een groot aantal dieren in zijn presentatie opgenomen. Variërend van tijgers en leeuwen tot Koningsgieren en Humboldt pinguins. Opvallend waren de prachtige groene leguanen. Deze kunnen wel 2 meter lang worden en liepen gewoon los in de parken. In Suriname worden ze boskip genoemd omdat ze naar kip smaken. Het is maar dat u het weet.

 

Omdat Piet een groot cactusliefhebber is werd uiteraard ook een bezoek gebracht aan het ‘exotic-cactus park – Tenerife’. We kregen van Piet een hele verzameling van zeer mooi bloeiende cactussen voorgeschoteld.

 

Al met al was het zeker de moeite waard al hebben we dan geen vis gezien. Piet en Lenie hartelijk dank voor deze mooie foto’s.

 

Tot slot volgde nog de verloting met deze keer zeer veel planten, met dank aan Peter Kettenis en daarmee was ook deze avond weer ten einde gekomen.

 

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus