Wat geweest is in Mei 2012

 

De meiavond werd geopend door onze voorzitter Arnold Seesink. Arnold heette alle aanwezigen van harte welkom en maakte o.m. melding van het feit dat er op 19 mei een tentoonstelling in Ede op het programma staat.

 

Op deze avond stond een reisverslag van Peter Kettenis gepland maar helaas was dit door de ziekte van Peter niet langer mogelijk. Dus moest er op korte termijn iemand anders invulling geven aan deze avond. Gelukkig was Ferry Winter, lid van Paluzee, bereid gevonden om vanavond een lezing over garnalen te geven.

 

Het houden van garnalen is een hobby in opkomst en heeft als grote voordeel dat je er geen grote bak voor hoeft te hebben om ze te kunnen houden. Ook in een heel klein bakje (de zgn nano-aquaria) kun je al genieten van deze prachtige dieren. Wel opletten dat je een bakje aanschaft dat praktisch is in het onderhoud!

 

Ferry begon zijn verhaal met te vertellen dat hij lijdt aan het zgn. GEK-virus (Garnalen en Kreeftenvirus). Ferry is technisch onderwijsassistent in Rotterdam en Leiden en heeft daar ook bakken staan met garnalen. Ook de scholieren zijn heel geïnteresseerd in deze dieren. Ferry is ook actief op het garnalen & kreeftenforum. Voor geïnteresseerden bezoek eens de site op http://www.gek.nu

Zo heeft Ferry voor het Vivarium 2012 samen met anderen de garnalententoonstelling georganiseerd en kent hij inmiddels veel deskundigen op het gebied van garnalen waardoor hij bv. gemakkelijk aan zeldzame dieren kan komen.

 

Het GEK-virus is bij Ferry begonnen toen hij als vrijwilliger werkte bij de Stadsboerderij van Zoetermeer en er iemand opvang zocht voor zijn garnalen.

Ferry nam er een aantal mee naar huis en was daarna verkocht.

 

Garnalen kun je in verschillende soorten aquaria houden die echter ieder op zich voor- en nadelen hebben. Veel van onze leden houden ze gewoon in het gezelschapsaquarium. Dat heeft als voordeel dat er veel schuilplaatsen en voldoende voer voorhanden is voor de garnalen. Nadeel is wel dat je minder dieren ziet (vuistregel is dat je slechts 30% van de totale populatie te zien krijgt) en dat bij het evt. toekennen van medicijnen de garnalen meestal het loodje leggen. Garnalen kunnen heel slecht tegen metalen. Ook worden de garnalen door sommige vissen graag gegeten. Je kunt ze dan ook beter niet samen met bv. Cichliden houden.

 

Speciaal aquaria hebben als voordeel dat de dieren beter zichtbaar zijn en dergelijke bakken makkelijker zijn in onderhoud. Maar over het algemeen zijn dit soort kale bakken niet echt mooi. Het biotoop- of het landschapaquarium is wat dat betreft een beter alternatief. Hier wordt een mooie inrichting gecombineerd met de juiste voorwaarden voor het houden van de garnalen.

 

Om garnalen te kweken gebruikt Ferry plastic bakken. Die zijn heel goedkoop en ideaal om garnalen in op te kweken. Veel liefhebbers maken gebruik van stellingen waarop bakjes worden geplaatst met daarin de verschillende soorten garnalen. Je kunt niet alle garnalen zomaar bij elkaar plaatsen omdat ze dan gaan kruisen en je de oervorm van de garnaal weer terugkrijgt. En die is minder mooi dan de kweekvariant.

 

Voor de inrichting van een garnalenaquarium kun het best een niet te grof grind (1-2 mm) gebruiken. Dit om rotting van voedingsresten te voorkomen. Lichtgekleurde garnalen komen het best uit op donker grind. Op lichtgekleurd grind komen de donkergekleurde garnalen beter tot hun recht. Gebruik vooral geen gekleurd grind want dit bevat vaak kleurstoffen die giftig zijn voor de garnalen. Dat geldt ook voor het zgn. Mopani-hout. Als je hout wilt gebruiken neem dan het echte kienhout. Voor het gebruik van stenen moet je er op letten dat de steen niet kalkhoudend is. Lavastenen zijn wat betreft veilig om te gebruiken.

 

Voor de beplanting van een garnalenbak kun je denken aan: hoornblad, waterpest, javamos, flamemos. Voor de filtering kun je denken aan een binnenfilter of een sponsfilter.

 

Een wijdverbreid misverstand is dat garnalen algen zouden eten. Dat is niet zo. Wel eten garnalen de microorganismen die op algen voorkomen. Voer dat je zou uit de natuur kunt halen zijn elzenproppen (ook goed voor de aanzuring van het water), brandnetelbladeren (eerst even kort aan de kook brengen), eiken- en beukenbladeren (alleen bruine bladeren gebruiken). Daarnaast zijn ze ook gek op amandelboombladeren. In de handel zijn uiteraard ook speciaal voeders te krijgen van o.m. Dennerle, JBL, Mosura, maar die kosten uiteraard (veel) geld. Met een gekookt sperzieboontje, worteltje, spruitje of tomaatje kun je de garnalen ook blij maken.

 

Garnalen zijn ei-dragend waarbij we onderscheid maken tussen zoetwater- en zoutwaterkwekers. De zoetwaterkwekers hebben grote eitjes (max 50 tot 60 stuks). De zoutwaterkwekers hebben zeer veel hele kleine eitjes (>1000).

Draagtijd van zoetwaterkwekers ligt in de orde van +/- 21 dagen. Sommige soorten hebben een iets langere draagtijd (+/- 28 dagen).

 

Zoals gezegd moet je garnalen niet houden samen met jagende vissen als bv. Cichliden, Sumatranen of Kongozalmen. Wel kun je ze veilig houden samen met kleinere Rasbora’s of Corydoras (bv. Corydoras hastatus/pygmeus/habrosus). Ook slakken gaan goed samen met garnalen.

 

Qua soorten garnalen zijn er drie hoofdgroepen te herkennen: dwerggarnalen, garnalen met scharen en waaierhand garnalen. Meest bekende dwerggarnalen zijn de vuurgarnaal, ‘white pearl’-garnaal, citroengarnaal,’ crystal red’-garnaal, en de bekende bijengarnaal. De meeste garnalen worden zo’n 2 jaar oud en doen het goed in licht zuur water met een temperatuur die ligt tussen de 16 – 28oC. Sommige soorten zoals de vuurgarnaal  blijft ook nog bij lagere temperaturen in leven. Er bestaan inmiddels vele kweekvarianten waar soms zeer grof geld voor wordt betaald. Hiermee was het verhaal van Ferry ten einde gekomen en kreeg hij van de zaal een welverdiend applaus voor zijn interessante lezing.

 

Wat volgde was de traditionele plantenverloting met deze keer een meer dan groot aanbod zodat een ieder wel met één of meerdere planten huiswaarts keerde.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus