Wat geweest is in mei

 

Onze voorzitter Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Bericht van de penningmeester: willen de mensen die hun contributie nog niet betaald hebben dit alsnog doen aub.

Mensen die op 4 oktober mee willen naar Düsseldorf (kosten Eur 25,-) kunnen zich nog opgeven bij Piet Muller!

Voor de avond van Juni heeft de heer Jaap Lieftinck toegezegd om een lezing te houden over verlichting en alles wat daarmee samen hangt. Het belooft een interessante lezing te worden.

 

Voor de mei-avond was de heer Erik Prins uitgenodigd voor een plantenlezing met de titel: Nieuwe planten of oude (on)bekenden’.

 

Erik begon zijn verhaal met de vertellen dat hij als kind al geïnteresseerd is geweest in de aquariumliefhebberij met een voorliefde voor het beplante aquarium. Hij heeft er dan ook vele gehad maar is zich de laatste tijd meer gaan richten op het houden van kikkers. Sinds begin dit jaar is Erik keurmeester van de NBAT geworden. Met recht een echte liefhebber dus.

 

Hoe kom je nu aan bijzondere plantensoorten? Daar zijn verschillende manieren voor:

 

Het zelf importeren van de planten uit de tropen betekent wel dat je een flink aantal planten moet kopen en er dus meestal meerdere mensen mee moeten doen. Erik heeft het al verschillende keren gedaan en het gaat meestal goed. Een keer ging het fout omdat vanwege een cycloon het vliegtuig langer op het vliegveld bleef staan en de temperatuur zodanig was opgelopen dat van de planten niet veel meer over was. Maar dat was een uitzondering.

 

Doen nu alle geïmporteerde planten het wel in onze bakken hier in Nederland? Niet altijd, maar als je het goed doet lukt het meestal wel. We zagen wat voorbeelden van bakken waar het duidelijk wel gelukt was o.m. de bak van de bekende aquariaan Willem Zaal.

 

Wat is nu belangrijk voor een goede plantengroei? Een vraag die velen van ons bezighoudt want het is nog niet zo makkelijk om je aquariumplanten goed te laten groeien. Erik heeft veel succes met het goed laten groeien van zijn aquariumplanten en hanteert daarbij de volgende stelregels:

 

Erik liet prachtige planten zien behorende tot de soorten: Vallisneria, Blyxa, Hemianthus, Ludwigia, Eriocaulon, Tonina, Rotala en Utricularia. Daar staan heel bekende namen tussen, zult u denken. Maar toch zijn er nog veel planten die tot die soorten behoren maar voor ons nog onbekend zijn. Onderstaand een deel van de door Erik besproken planten.

 

Blyxa japonica werd altijd beschouwd als een lastige plant die je niet lang goed kunt houden in het aquarium. Men dacht dat de plant eenjarig was. Maar niets is minder waar. De plant is CO2 minnend en heeft ook nitraat en fosfaat nodig. Omdat de plant moeite heeft met het opnemen van nitraat moet je er voor zorgen dat dit in voldoende mate aanwezig is en dan zul je zien dat de plant het goed blijft doen in het aquarium. Andere Blyxa soorten die Erik de revue deed passeren waren:

 

Van de bekende Vallisneria zijn er inmiddels 13 soorten bekend. We zagen hiervan drie soorten te weten:

 

Van de Rotala zijn er wel 70 soorten bekend. We zagen verschillende schitterende planten, te weten:

 

De soorten Tonina en Eriocaulon komen uit Zuid Amerika en zijn over het algemeen lastig te houden. Het water moet zuur zijn (pH < 6,5) en een lage carbonaathardheid hebben (KH < 2)

 

Dit is nog maar een klein deel van het aantal planten dat Erik op het scherm toverde. Er waren er nog veel meer! Op de site van Erik (www.aquaclopedie) kunt u veel interessante zaken terugvinden. Het was een zeer interessante lezing mede vanwege de vele tips die Erik gaf voor een goede plantengroei. Ik ga er zeker een aantal eens proberen.

 

Er volgde nog de verloting met deze keer, hoe kan het ook anders, een groot aantal planten.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus