Wat geweest is in Maart 2012

 

De avond werd voor de eerste maal geopend door onze nieuwe voorzitter Arnold Seesink. Arnold heette alle aanwezigen van harte welkom en bood ter gelegenheid van zijn aantreden alle aanwezigen een drankje aan in de pauze.

 

Helaas was er slecht nieuws. Peter Kettenis is getroffen door een herseninfarct en opgenomen in het ziekenhuis. Zijn spraakvermogen is aangetast en we weten nog niet of dit zal herstellen. We hopen voor Peter dat het uiteindelijk weer goed komt met hem. Peter ligt in het Westeinde ziekenhuis. Onze penningmeester Piet Muller moest helaas ook verstek laten gaan ivm ziekte. Inmiddels is Piet met een ernstige virusinfectie opgenomen in het Westeinde ziekenhuis. Ook voor Piet hopen we dat hij snel weer de oude wordt.

 

Arnold gaf aan dat als mensen willen meerijden naar de Vivarium as. zondag, men dit bij hem kan aangeven.

 

Hierna vroeg Bas Nijssen het woord. Bas was niet aanwezig geweest bij de ledenvergadering vorige maand maar maakte alsnog van de gelegenheid gebruik om zijn dank richting het bestuur uit te spreken. Waarvan acte.

 

Met enige vertraging a.g.v technisch problemen, kregen de heren Jos Hoedeman en Hans Meulblok het woord voor hun lezing over hun natuurreis in Suriname in 2007. Naast Jos en Hans warenbij deze reis ook Louis en Richard van de partij. De organisatie van de reis werd uitgevoerd door Henna van Morinda Tours. De naam Morinda is afkomstig van een geneeskrachtige plant uit Suriname die Henna van haar buikpijn heeft afgeholpen. Voor Hans Meulblok is het niet bij deze ene reis gebleven. Hij is inmiddels al 4 keer naar Suriname geweest en was net weer terug van een bezoek aan dit prachtige land.

 

De reis in 2007 bestond uit 2 delen. Het eerste deel ging per auto van Paramaribo via Nieuw Nickerie en vervolgens per boot naar Apoera en vervolgens naar Wonotobo en uiteindelijk per vliegtuig weer terug naar Paramaribo.

Het tweede deel ging van Paramaribo naar Apiapaati en vervolgens naar de Brownsberg en daarna weer terug naar Paramaribo. De reis vond plaats in de maand maart. Dit is voor het vinden van kikkers een gunstige periode omdat het net de overgang is tussen de natte en de droge tijd. In die periode zetten de kikkers hun eieren af.

 

Vanuit Nederland land je op het vliegveld Zanderij vlakbij Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Suriname is een mengelmoes van culturen en godsdiensten. Op zondagochtend is de stad verlaten want iedereen zit in de kerk behalve de Chinezen. Die kom je op zondagochtend op de markt tegen. In de Palmentuin maakte men kennis met het feest van goed en kwaad en loop je kans om as over je heen te krijgen waarvan men gelooft dat de as het kwade zou bezweren. De bekoorlijke Miss India Suriname maakte nogal indruk op de mannen.

 

 

Via de weg gaat het van Paramaribo naar Nieuw Nickerie. Het noordelijke deel van Suriname is zeer vruchtbaar door de afzetting van rivierslib. Hier is ook alle landbouw van het land geconcentreerd. In Nickerie kwam men de heilige lotusbloem tegen welke uit India is geďmporteerd. Ook zagen we daar de mooie koffievogel die je overal in Suriname kunt tegenkomen.  Bij Nieuw Nickerie werd er overgestapt in een boot met een paar sterke buitenboord motoren richting Apoera. De Corantijn rivier vormt de grens vormt tussen Brits Guyana en Suriname en is een troebele rivier met snelstromend water. Je kunt in de rivier Piranya’s tegenkomen. Deze zijn eetbaar maar nogal graterig, vertelde Jos.

De reis over de rivier duurt verschillende dagen. Kamperen doe je aan de oever van de rivier in primitieve kampementen met de rivier als badkamer (de grootste badkamer van de wereld volgens Hans). Onderweg kom je uiteraard de nodige bezienswaardigheden tegen . ’s Nacht gaan de mannen gewapend met een sterke zaklantaarn er op uit om dieren te zien. Wel oppassen voor de kaaimannen die hier ook voorkomen. Zeker als ze jongen hebben zijn ze zeer gevaarlijk.

Onderweg kom je nodige stroomversnellingen tegen die met veel stuurmanskunst worden genomen. Het uiteindelijke doel van het eerste deel van de reis waren de watervallen bij Wonotobo die opvallende namen hebben als: De Engelsman, De Fransman, De Hollander en de Blauwe kraan.

 

Bij de nederzetting Nobotomo werd kennis gemaakt met de Triaasindianen en logeerde men op het Zombi-eiland. In de Kaboerikreek kwam men verschillende bekende waterplanten tegen als waterlelies, cabomba, blaasjeskruid, waternavel en het vlotvarentje. Ook werd hier een cichlidensoort gevangen, de bekende vlagciclide Mesonauta festiva. Het water had een pH van 5 en een geleidbaarheid van 40 µS. Zuur en zoutarm water dus. Een bijzondere ontmoeting was die met een paar otters. Dat was echt boffen. Deze beesten hebben hun territorium over een rivierlengte van wel 20 km.

 

Het tweede deel van de reis ging van Paramaribo per vliegtuig naar Apiapaati en daarna per korjaal naar de Brownsberg waar de Ananasberg werd bezocht. Ook hier was veel schoons te zien en was de reis per korjaal een avontuur waarbij de nodige hindernissen moesten worden overwonnen. 

 

 

Uiteindelijk werd Paramaribo weer bereikt en was deze mooie reis ten einde.

Al met al een zeer onderhoudende lezing waarin we veel natuurschoon van Suriname hebben kunnen bewonderen.

 

Jos en Hans werden hartelijk beloond voor hun lezing met een applaus en daarna volgde nog de plantenverloting.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus