Wat geweest is in Maart 2011

 

Piet Muller opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom in het bijzonder Bart Laurens, onze spreker van deze avond. Piet heeft de bak van Bart diverse malen tijdens keuringen mogen aanschouwen. Alvorens te starten met de lezing zijn er een aantal mededelingen:

 

Na deze mededelingen geeft Piet het woord aan Bart Laurens voor zijn lezing:

 

 Een groot aquarium gemakkelijker dan een klein bakje (?)’.

 

Bart begint zijn verhaal met te vertellen dat hij al vele facetten van de vivaristiek heeft meegemaakt. Zo heeft hij in het verleden veel reptielen en amfibieën gehouden. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aquarium en is toen ook meteen (jeugd) lid geworden van de NBAT.  Inmiddels is hij al meer dan 50 jaar lid.  4 jaar geleden is hij weer begonnen met een aquarium en niet zomaar een bakje maar een joekel van meer dan 3 meter die bij hem op zolder staat. In een eerdere lezing van Bart hebben we gezien hoe deze bak tot stand is gekomen.

 

Waarom houdt een mens een aquarium?

Bart geeft hiervoor de volgende  reden: om een stukje natuur in huis te halen (we vinden het prettig om mooie dingen dichtbij te hebben).

Om het geheel mooier of natuurlijker te maken gaan we vervolgens het beeld manipuleren door bv. de suggestie van diepte in het aquarium aan te brengen

Via reizen naar de tropen doen we impressies op die we kunnen gebruiken om het vivarium in te richten; zo bewaart Bart heel goede herinneringen aan zijn bezoek aan Suriname in 1980 waar hij o.m. het natuurgebied de Brownsberg bezocht.  De indrukken van toen staan nog steeds scherp op zijn netvlies. Ongelukkigerwijs vond tijdens zijn bezoek de coup van Bouterse plaats waardoor in de laatste week het programma niet kon doorgaan maar desondanks was het toch een zeer geslaagde reis waar hij nog vaak aan terug denkt.

 

Terug naar de hobby; Bart heeft er vele. Zo is hij een enthousiast fotograaf. De digitale fotografie biedt heel veel mogelijkheden om beelden te manipuleren. Ook heeft Bart in zijn tuin een vijver met grote Koi die ook tot genoegen van zijn vrouw  inmiddels handtam zijn. Daarnaast verzamelt Bart o.m. houtsnijwerk en mineralen. Zijn hobbykamer staat dan ook al aardig vol met al die verzamelde voorwerpen.

 

Pronkstuk in de hobbykamer is uiteraard het aquarium met een lengte van meer dan 3 meter. Bart heeft glas gebruikt van 1 cm dik. Omdat hij geen risico wilde nemen heeft hij Leo Romburg gevraagd om de bak te lijmen. Leo heeft ook adviezen gegeven over het aanbrengen van stabilisatiestrips e.d.. Boven de bak hangen 8 x 58W TL-lampen die aangestuurd worden door een Floramate lichtdimmer. De lichtkap heeft twee deksels welke los van elkaar kunnen worden geopend. Het plaatsen van de Floramate heeft nog de nodige moeite gekost. In eerste instantie kreeg hij het apparaat niet aan de praat. Nadat de ontwerper erbij gehaald werd bleek dat de lengte van de aansluitsnoeren voor alle lampen gelijk moest zijn. De Floramate is daarom aan de achterkant van de bak precies in het midden geplaatst.

 

Bart heeft bij het inrichten van de bak veel hulp gehad van Willem van Wezel van Pauluzee. De bak deed het eigenlijk meteen goed. Er is geen voedingsbodem in de bak gebruikt. Voor de bodembedekking is gebruik gemaakt van 2 mm grint. Af en toe worden leemballetjes verrijkt met ijzer en sporenelementen bij de planten op de bodem gelegd. De balletjes vallen na verloop van tijd uiteen en verdwijnen in de bodem  Bart voegt ook dagelijks voeding toe aan het water in de vorm van Profito van Easylife. Daarnaast gebruikt hij ijzertabletten E15 van Dennerle. Na plaatsing in het aquarium zijn deze tabletten in 8-10 dagen helemaal opgelost.

Een voedingsmethode die op dit moment wel opgang doet is om ruim voedingsstoffen aan het aquarium toe te voegen en vervolgens wekelijks 50% van het water te verversen. Lijkt me wel een wat kostbare methode.

 

Voor planten die echt een opkikkertje nodig hebben maakt Bart gebruik van het middel Plantagold7 van Dennerle. Je steekt een capsule bij de betreffende plant in de grond en de plant gaat het vervolgens echt beter doen. Naar verluidt zou het middel een groeihormoon bevatten.

 

Bart is een liefhebber van planten en had in het begin wel 44 verschillende soorten in de bak staan. Dat wordt natuurlijk wel wat onrustig. De keurwijzer geeft als richtlijn dat per 10 cm baklengte 1 plantensoort kan worden gebruikt en dus kreeg Bart van de keurmeester kommentaar. Inmiddels is het plantenbestand wat meer beperkt en oogt de bak veel rustiger qua compositie.

 

Omdat je een bak niet alleen voor de planten houdt maar natuurlijk ook voor de vissen, passeerde een aantal bewoners de revue. Zo zagen we o.m.: de blauwe keizertetra - Inpaichthys kerri , de honinggurami - Colisa chuna, de roodrugbloedvlektetra - Hyphessobrycon pyrrhonotus, de naaktbarbeel of naakte rasbora (deze vis heeft geen schubben) - Sawbwa resplendens en de sherrybarbeeld - Barbus (Puntius) titeya.

 

Zoals gezegd de bak deed het prima tot na de districtskeuring van 2010. Toen stortte de bak in en veralgde de bak zodanig dat Bart van deelname aan de landelijke huiskeuring moest afzien.

 

Wat was nu de oorzaak van de ineenstorting? Dat was niet gemakkelijk te achterhalen en het heeft Bart 1 jaar gekost om de bak weer aan de gang te krijgen.

 

Wat heeft geholpen?

 

Belangrijk is vooral om het voedingsaanbod van de planten te bestuderen. De planten moeten niet te veel maar zeker ook niet te weinig voeding hebben.

 

Resumerend kun je stellen dat een grote bak meer geduld en veel meer werk vraagt dan een kleine bak. Je kunt het vergelijken met een klein bootje en een supertanker. Die supertanker krijgt je niet snel een andere kant op. Het kleine bootje wel.

 

Als voorbeeld van de hoeveelheid werk die zo’n grote bak met zich meebrengt gaf Bart aan dat hij in zijn bak als voorgrondplant gebruik maakt van Hedyotis salzmanni. Hiervan heeft hij er meer dan 1000 van in de bak staan en die moeten allemaal stuk voor stuk om de zoveel weken worden ingekort. Dat kost uren. Maar ja, je bent liefhebber en de bak ziet er na al dat werk zo prachtig uit.

 

Mocht u meer willen weten van de bak dan kunt u meer details vinden op de website van Bart via www.bart-laurens.nl Deze site is al door veel mensen bezocht (de teller staat op meer dan 137.000 bezoekers)

 

Hiermee was Bart aan het einde van zijn lezing gekomen. Hij werd beloond met een applaus uit de zaal. Wat volgde was de traditionele plantenverloting met deze keer weer veel planten (met dank aan Peter Kettenis).

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus