Wat geweest is in Maart

 

Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom.

De uitslag van de districtskeuring is inmiddels bekend en voor de De Rijswijkse hebben meegedaan: Arnoud Masseling, Dick Volmer en Rene van de Berg.

Arnoud behaalde een verdienstelijke 7e plaats. Dick behaalde de 9e en de 12e plaats. Rene werd 4e in de categorie A3. Onze spreker van vanavond, de heer Willem van Wezel werd eerste en doet dus mee met de landelijke huiskeuring.

Piet Muller merkte op dat vanavond voor het eerst gebruik gemaakt zal worden van de voor de vereniging aangeschafte beamer. De kwaliteit van de vertoonde beelden was prima. Een aanwinst voor onze vereniging.

 

Het onderwerp van de lezing van deze avond was: ‘Voeding van onze aquariumplanten’.  Van Wezel begon zijn verhaal met de stelling dat voor een Hollandse plantenbak er meestal te weinig licht boven de bakken is gemonteerd. Zeker als je een fabrieksbak koopt zitten daar meestal maar 2 lampen boven en dat is toch echt te weinig. Een door hem gehanteerde vuistregel is dat je per 10 cm waterhoogte 10Watt licht nodig hebt. Bij een fabrieksbak is er vaak maar 2 x 36Watt aanwezig. Bij een bakhoogte van 45 of 50 cm kom je dan echt licht te kort. Een mogelijke oplossing kan zijn om i.p.v. T8 TL-lampen de nieuwe T5 lampen te monteren. Die geven aanzienlijk meer licht. Nadeel van deze lampen is wel dat ze erg heet worden en dat je er speciale (prijzige) voorschakel-apparaten voor moet gebruiken.

 

Van Wezel gebruikt zelf geen voedingsbodem. Niet omdat het niet goed voor de planten zou zijn maar vanwege het feit dat hij nogal vaak de inrichting van zijn bak veranderd. Bij het verplaatsen van de planten komt de voedingsbodem naar boven en dat geeft een hoop rommel. Als bodemgrond gebruikt hij liever gebrand grint. Daar komt helemaal geen rommel vanaf. Omdat sommige planten toch wat extra voeding nodig hebben worden af en toe leemballetjes op de bodem gelegd. Deze maakt hij zelf door leem (verkrijgbaar bij sportvisserswinkels) te vermengen met sporenelementen en wat ijzermest. De balletjes verdwijnen na verloop van tijd vanzelf in de bodem en het geeft geen vertroebeling van het water.

 

Daarnaast past Van Wezel ook CO2 bemesting toe. Sommige planten hebben dat echt nodig bv. Ammania gracilis. Gek genoeg heeft de Ammannia senegalensis veel minder behoefte aan CO2. Mocht u geen CO2 installatie hebben dan kan er ook gewerkt worden met Easycarbo van Easy-life. Dit middel heeft tevens een algenremmende werking. Nadeel is wel dat de echte waterplanten Easycarbo minder goed verdragen en er verslijming kan optreden.

 

Bij het opstarten van een bak is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in de bak aanwezig is voor de nitrificerende bacteriën. Dat kun je bereiken door echte waterplanten als hoornblad (Ceratophyllum demersum) of Valisneria in het aquarium te doen.

 

De Braziliaanse waterklimop (Hydrocotyle leucocephala)is een snel groeiende plant die het ook boven water goed doet. Deze plant kun je gebruiken als signaal plant voor evt. ijzergebrek. Als alleen de nerven van de plant diepgroen zijn duidt dit op ijzergebrek. Om dit gebrek op te heffen moet er ijzermest worden toegevoegd aan het water. Vroeger deed men ook wel roestige spijkers in de bodem. Van Wezel heeft zelf goede resultaten bereikt met FERRO en PROFITO van Easy-life. Maar andere merken werken ongetwijfeld ook goed. Wekelijks voegt hij 20 ml PROFITO en 20 ml FERRO toe aan het aquariumwater.

 

Na de pauze kwam Van Wezel nog even terug op het onderwerp licht. Voor het aquarium zijn de volgende kleuren goed te gebruiken:

TL 840 (940), TL 830(930), TL 865, TL 89 aquarelle. De aquarelle lamp geeft net als de bekende gro lux lamp paars licht maar geeft veel meer licht.

 

Regelmatig past Van Wezel waterverversing toe. Hij  gebruikt daarvoor osmosewater vermengt met gewoon kraanwater (verhouding 1:1). De geleidbaarheid van het water probeert hij op ca. 400 microSiemens te houden. Zijn indruk is dat de planten in dit ontzoutte water makkelijker voedingstoffen opnemen.

 

Via Willem Zaal is Van Wezel in aanraking gekomen met het fenomeen ‘Redfield ratio’. Charles Buddendorf heeft hier veel over gepubliceerd o.m. in ‘Het Aquarium’.  De ratio zegt iets over de verhouding tussen nitraat en fosfaat in het water. In het geval deze stoffen in een juiste verhouding tot elkaar staan zal er geen algengroei ontstaan.

 

Er is op het internet een speciale website over de Redfield ratio te vinden (www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield). Op de site kan je m.b.v. een calculator precies laten uitrekenen hoeveel nitraat of fosfaat je aan het aquariumwater moet toevoegen. Voor het toevoegen van de benodigde stoffen maar Van Wezel gebruik van een stamoplossing van 50 gr NO3 respectievelijk 10 gram PO4 op 0,5 liter water. Van Wezel adviseert wel om  voorzichtig met de Redfield ratio te beginnen; het heeft even tijd nodig. En als je er aan begint moet je wel blijven meten en de boel in de gaten houden. Het is dan ook verstandig om een logboek bij te houden.

 

Over adviseur gesproken, Van Wezel heeft een eigen website (www.aquariumadviseur.nl) waar men desgewenst advies kan krijgen. Misschien iets voor u?

 

En dat het op een dergelijk manier vertroetelen van de planten resultaat heeft mag blijken uit de eerste plaats die Van Wezel tijdens de districtskeuring heeft bereikt. Hiermee was het verhaal van Van Wezel teneinde gekomen en kreeg hij van de zaal een welverdiend applaus.

 

Wat volgde was de traditionele verloting met deze keer wederom zeer veel planten en bloemen (met dank aan Peter Kettenis) en daarmee was deze boeiende avond ten einde gekomen.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus