Wat geweest is in Maart

 

Onze voorzitter Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. In het bijzonder een nieuw lid, te weten: de heer Jan Borne. Veel plezier toegewenst bij onze vereniging. Gestart wordt vervolgens met een ingelaste algemene ledenvergadering. Piet Muller geeft aan dat de kascommissie de penningmeester inmiddels decharge heeft verleend. De leden wordt gevraagd om goedkeuring van het beleid van het bestuur. Middels het plaatsen van een handtekening laten de aanwezige leden weten akkoord te gaan met het beleid. Het bestuur zal de jaarstukken nu gaan ondertekenen.

 

Zaterdag 14 maart heeft de uitslag van de districtskeuring plaatsgevonden. Het is een geslaagde avond geworden. Bart Laurens, onze spreker van deze avond,  is eerste van het district geworden. Ons lid Rene v/d Berg heeft er lang op gewacht maar gaat nu toch eindelijk meedoen aan de landelijke huiskeuring. Van harte proficiat. Piet Muller werd 5e en Dick Volmer 10e. Als vereniging zijn we op de 3e plaats geëindigd.

 

Ton Blokland geeft vervolgens het woord aan onze spreker van deze avond: de heer Bart Laurens voor zijn lezing met als titel : ‘En nu al een topsloot?’

 

Bart is in het verleden meermalen te gast geweest bij De Rijswijkse maar altijd met een lezing over reptielen. Nu dan een lezing over zijn aquarium. Bart heeft al wel eerder een aquarium gehad en is ook al meer dan 30 jaar lid van AV Danio Rerio uit Delft. Deze vereniging gaat binnenkort haar 90ste verjaardag vieren en is daarmee de oudste aquariumvereniging van ons land. Bart is daarnaast al meer dan 50 jaar lid van de NBAT en draagt zijn zilveren speld met trots.

 

Omdat Bart tegenwoordig in Zoetermeer woont is hij ook lid geworden van AV Paluzee. Bart heeft altijd veel dieren gehouden ondermeer: kikkers, insecten, hagedissen en schildpadden. Als je zo’n hobby hebt kan dat eigenlijk alleen als je de steun hebt van je huisgenoten. Gelukkig voor Bart is zijn vrouw Alice ook gek op dieren.

 

Bart heeft in zijn huis een hobbyzolder waar hij in de loop der tijd veel dieren heeft gehouden, o.m. een woestijnbak met leguanen. Baardagamen zijn zeer mak en als het vrouwtje drachtig is wordt een kuil gegraven waarin de eieren worden afgezet. Door het isoleren van het terrarium met isolatiemateriaal wordt min of meer een broedstoof gesimuleerd. De jongen komen na zo’n 7 weken uit het ei gekropen. Per worp worden ca. 30-40 eieren gelegd. Bart had gehoopt om de jongen te kunnen verkopen tegen een leuk prijsje maar dat viel in de praktijk tegen.

 

Bart was helemaal weg na het zien van een foto van de vuurflankskink en toen hij het dier een keer tegen kwam in de winkel heeft hij een stel gekocht. Het beest ziet er schitterend uit met zijn rode flanken en hoort in een dichtbeplant  terrarium te worden gehouden.

Bart heeft in het verleden het Reptilion opgezet aan de Dorpstraat in  Zoetermeer maar heeft dit pand naar een drietal jaren weer moeten verlaten. Het idee was om op een nieuwe locatie op het oude Floriade terrein in Zoetermeer een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Bart heeft 10 jaar geďnvesteerd in het uitwerken van zijn idee maar uiteindelijk is het niets geworden. Hij heeft er ondanks de grote teleurstelling wel veel hobbyvrienden aan overgehouden.

 

Toen het Reptilion zijn deuren sloot bleef er een kunststof vijverbak over die destijds gebruikt werd als vijver voor de schildpadden. Deze vijverbak heeft Bart in zijn tuin geplaatst en daar veel plezier aan beleefd. Eerst werden er goudvissen in gehouden maar na een tijdje kon Bart de verleiding niet weerstaan en werden er een paar jonge kois aangeschaft. Jonge kois groeien echter snel en dan is een vijver van 1200 liter toch snel wat aan de krappe kant.

 

Er moest dus een grotere vijver komen en die is er ook gekomen. Het mocht echter niet te duur worden. Bart heeft een advertentie geplaatst op Marktplaats en na verloop van tijd reageerde ene Jordy van der Elst. Jordy is aankomend aannemer voor tuin- en vijveraanleg en zocht een showproject om daarmee reclame te kunnen maken. In April 2007 is met de aanleg van de vijver gestart.

Er werd een gigantisch gat in de tuin gegraven en daarin een vloer van beton gestort. De bak is maar liefst 1,75 meter diep en beslaat een oppervlakte van 3 x 3 meter. Je kunt er dus met gemak in zwemmen.

 

De wanden van de vijver werden gemaakt van prefab blokken die aan elkaar zijn gelijmd. Om het geheel waterdicht te krijgen werd in de vijverbak folie op maat gelijmd. Dit is zeer duurzaam en door het op maat te lijmen voorkom je lastige vouwen. Onder in de vijver werd een bodemdrain aangebracht. Kois eten veel en dat komt er ook voor een groot deel weer aan de achterkant uit dus je moet wel zorgen voor een goede afvoer. Op de vijver is tevens een groot biologisch filter aangesloten om het water in de goede conditie te houden. Dit filter bestaat uit geschakelde bakken met daarin filtermateriaal. De eerste bak met borstels dient iedere 2 weken te worden gereinigd. Hoeveel koi kun je nu in zo’n vijver houden? Een stelregel is om per 1000 liter water 1 koi te houden. Er zwemmen op dit moment 20 kois in de vijver rond. Na wat aanloopproblemen draait de vijver nu prima en Bart en zijn vrouw beleven er veel plezier aan.

 

Na verloop van tijd begon het aquariumvirus bij Bart zijn kop op te steken. Hij had op zijn hobbyzolder ruimte voor een bak van wel 3,10 meter. Maar hoe krijg zulke lange glasplaten naar boven? Die gelegenheid deed zich voor toen er een nieuwe dakkapel geplaatst moest worden. Dan kon dat glas mooi via het dak naar binnen. Met de aannemer werd een afspraak gemaakt dat hij het glas naar boven zou brengen. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Maar vraag niet hoe. De aannemer bracht het glas op zijn rug via een wankel laddertje naar boven. Glas met een dikte van 1 cm en een lengte van 3,10 meter weegt zwaar. Een gevaarlijke bedoening maar het liep gelukkig goed af.

 

Met hulp van Leo Romberg van de bekende aquariumzaak uit Delft werd de bak vakkundig gelijmd. De hoeken werden extra verstevigd met glasstrips. Over de hele lengte werd eveneens een glasstrip gelijmd om het doorbuigen van de voorruit tegen te gaan. In de bak werd een achterwand aangebracht van het type ‘ back to nature’. Dit zijn hele mooie achterwanden maar door al de planten die er nu  in de bak staan zie je niet veel meer van die toch wel ‘dure’ achterwand.

 

Voor een bak met zo’n lengte was het noodzakelijk om de lichtkap in twee delen te maken omdat de kap anders te zwaar wordt. De kap is gemaakt van watervast triplex en hardboard en heeft een zgn. ‘sandwich’ constructie. Hierdoor kun je de bedrading mooi wegwerken. In de kap zitten 8 x 56W TL lampen gemonteerd. De kappen zitten aan de achterkant met een scharnier vast aan de muur en kunnen dus omhoog klappen. Voor het dimmen van de TL is gebruik gemaakt van een Floramate dimmer. Dat ging in eerste instantie niet goed omdat de draden van ongelijke lengte worden. Door de dimmer in het midden van de bak te plaatsen kon dit probleem worden verholpen en nu werkt de dimmer prima.

 

Als bodemsubstraat werd gebruik gemaakt van filterzand zonder verdere toevoeging. Bij de planten die hier behoefte aan hebben worden kleiballen vermengd met sporenelementen en ijzervoeding in de bodem gestopt. De bekende aquariaan Willem van Weezel, die een paar straten verderop woont, heeft Bart geholpen om het aquarium in te richten. De bak deed het eigenlijk meteen vanaf de start al goed. Wat Bart een beetje tegen valt is het werk dat hij heeft aan het onderhoud van de bak. De planten groeien zo hard dat hij elke week moet inkorten en uitdunnen anders groeien de planten letterlijk de bak uit. In eerste instantie heeft Bart veel verschillende planten in het aquarium geplaatst (43 verschillende soorten). Nu is dat aantal veel kleiner en oogt de bak daarom ook veel rustiger.

 

Bart voegt ter bevordering van de plantengroei iedere dag 20 cc ProFito toe. Om de andere dag wordt ook EasyCarbo aan het water toegevoegd. Tevens vindt CO2 bemesting plaats.  Een EHEIM filter met een capaciteit van maar liefst 1700l/u zorgt voor de filtering van het water.

 

In het aquarium worden o.m. dwerg cichliden gehouden: Apistogramma agazissii, Apistogramma borellii, Apistogramma cacatuoides, Apistogramma nijsseni, Microgeophagus ramirezi (het bekende antennebaarsje). Daarnaast vissen als Barbus oligolepis, Barbus pentazona, Carnegiella strigata, Colisa chuna, Colisa lalia, Dermogenys pusillus (halfsnavelbekje), Epiplatys annulatus (dwarsbandsnoekje), Hyphessobrycon ecuadoriensis, Hyphessobrycon pyrrhonotus, Megalamphodus megalopterus en de bekende Nannostomus beckfordi. Met Nannostomus mortenthaleri heeft Bart niet veel succes gehad. Deze vissen bleek erg gevoelig te zijn en verwisselden snel het tijdelijke voor het eeuwige. Otocinclus affinis bleek een prima visje voor het opruimen van de algen. De bekende Paracheirodon axelrodi (kardinaal tetra) was in het aquarium van Bart vaak niet goed zichtbaar vanwege de grote hoeveelheid licht die boven de bak is aangebracht. Dit is een visje dat meer van getemperd licht houdt.

Daarnaast worden er ook de nodige garnalen in het aquarium gehouden.

 

Al met al is het een prachtige aquarium geworden dat inderdaad het predikaat ‘topsloot’ verdient. Met als voorlopig resultaat de 1e plaats van de districtskeuring 2009.  Proficiat!

 

Bart heeft een prachtige internetsite gemaakt waarop je zijn aquarium, maar ook zijn koivijver en nog veel meer dingen kunt bekijken.

 

Het internetadres is: http://www.bart-laurens.nl/index.php 

 

Zeker een aanrader wat mij betreft!

 

Bart werd voor zijn zeer interessante lezing beloond met een welverdiend applaus. Wat volgde was de plantenverloting waarna ook aan deze avond weer een einde kwam.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus