Wat geweest is in Juni 2010

 

Ton Blokland opende de juni-avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Mensen die nog mee willen naar de aquariumbeurs in Duisburg op zaterdag 2 oktober kunnen zich aanmelden bij Piet Muller. De kosten voor de bus bedragen € 15,- Toegangsprijs beurs bedraagt € 10,- en moet bij de ingang van de beurs worden betaald. Op basis van eigen ervaring kan ik melden dat een bezoek aan de beurs zeker de moeite waard is. Opgeven dus.

 

Hierna kreeg ons gewaardeerd lid Peter Kettenis het woord voor zijn lezing: ‘Waterplanten in Thailand’ . Peter is een groot liefhebber van waterplanten en is al 25 jaar lid van de Werkgroep Aquatische Planten (WAP).  Dat Peter plantenliefhebber is hebben we bij de Rijswijkse zeker gemerkt want hij brengt altijd massa’s waterplanten mee voor de verloting. Keurig ingepakt in doosjes met een naamstickertje erop. Waarvoor onze hartelijke dank.

 

Peter is voor de liefhebberij steeds op zoek naar uitbreiding van het assortiment aan planten en combineert dat met zijn buitenlandse vakantiereizen. Thailand is een land met een waterrijke kuststrook en daarom interessant om op plantenjacht te gaan. Peter doet dat per bus en zodra hij onderweg een interessant plekje tegenkomt laat hij de bus stoppen en gaat op onderzoek uit.

De resultaten van deze zoektocht kregen we in deze presentatie te zien.

 

Interessante planten worden meegenomen naar huis waarna Peter probeert ze te cultiveren. Als dit lukt kan hij er andere liefhebbers weer blij mee maken.

Op die wijze heeft hij bv. 5 nieuwe Hygrophila-soorten geďntroduceerd.

Peter liet plaatjes zien van o.m. Hygrophila pinnatifida, Nymhoides aquatica, Hygrophila guinensis var. Dwerg donkergroen, Polygonum, Ammania senegalensis. Die laatste soort is overigens toch een andere dan de Ammania gracilis ondanks dat sommigen beweren dat het dezelfde planten zijn.

 

Windes kom je veel tegen in Thailand. Het is een echte woekerplant die in staat is om waterwegen totaal te overwoekeren. De plant slaat zijn voedsel op in de wortel.

 

Op het eiland Ko Samet kwam Peter een kleine Nymphea-soort tegen die kennelijk alleen daar voorkomt.

 

In Thailand begint het regenseizoen omstreeks mei/juni. In april/mei is het er heel warm. De warme lucht stijgt op en vermengt zich met lucht uit zee waardoor regenbuien ontstaan. En dat zijn geen kleine buitjes. Veel huizen in Thailand staan daarom op palen om wateroverlast te voorkomen. De meeste waterplanten in Thailand gedijen in de periode van mei tot aan december. Veel waterplanten beschikken over drijflichamen waardoor ze in staat zijn om op het water te blijven drijven.

 

In Bangkok kom je overal potten gevuld met water tegen. In veel van deze potten zitten ook guppen. Die zijn nuttig omdat ze de muggenlarven opeten. Ook in Bangkok kwam Peter planten tegen bv. Acacia-soorten en palmen die in het water groeien. Bij de beroemde drijvende markt van Bangkok vond Peter Otellia almoides in zeer troebel water. Deze plant houdt het daar uit omdat hij niet bijzonder lichtgevoelig is.

 

Heel veel plantensoorten passeerden de revue: Senna, Neptunia, Monogonia, Salvina, Utricularia, Ludwigia enz.

 

Wat een unicum was bij De Rijswijkse dat Peter eetbare waterplanten had meegenomen waarvan tijdens de pauze geproefd kon worden. Het smaakte ongeveer als andijvie stamppot. In Thailand kom je dit soort groenten veel op de markt tegen. De hier tegen hoge prijzen aangeboden waterplanten vind je daar voor een habbekrats op de markt liggen.

 

In een aquariumzaak kwam Peter slangenkopvissen tegen. Die kun je  beter in een speciaalaquarium houden want het zijn geduchte rovers.

 

Wat je heel veel tegenkomt in Thailand zijn rijstvelden. De rijstproductie is in 15 jaar verdubbeld.

 

Peter had bijzonder veel dia’s meegenomen. Zoveel zelfs, dat we geen tijd meer hadden om ze allemaal te bekijken. Peter werd bedankt voor zijn boeiende lezing en daarna volgde de traditionele plantenverloting. Vooral door de aanlevering van Peter waren er zeer veel prijzen beschikbaar zodat iedereen wel met een plantje of een bos bloemen naar huis ging.

 

Iedereen een fijne vakantie toegewenst en tot in September.

 

 

Jan de Reus