Wat geweest is in juni

 

De derde dinsdag in juni viel ongelukkigerwijs op een avond waarop ook het Nederlands elftal moest spelen. Gelukkig waren toch nog wat mensen op de juni-avond afgekomen waaronder de heer Tomey die weer terug was van zijn reis naar de tropen.

Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom en gaf vervolgens het woord aan onze spreker van de avond, de heer Jaap Liefting.

 

Jaap Liefting is čn aquariumliefhebber čn hij is eigenaar van een bedrijf dat elektronica maakt (Leiderdorp instruments) en die combinatie heeft er toe geleid dat hij zelf apparatuur voor de hobby is gaan ontwerpen. Ook omdat hij niet tevreden was over hetgeen er op de markt beschikbaar was. Normaal gesproken levert zijn bedrijf vooral apparatuur aan andere bedrijven.

 

In eerste instantie heeft hij voor zichzelf een pH-meter gemaakt en toen dit wel aansloeg is hij die ook voor anderen gaan maken en van het een komt het ander. Een ORP (Redox meter) met temperatuur controller was het volgende project en daarna de succesvolle Flora-mate apparatuur voor het gestuurd dimmen van TL-lampen.

 

Jaap verkoopt dit soort apparaten niet zelf maar doet dit via internet dealers. Hij heeft een eigen internet site www.flora-mate.nl waarop veel informatie te vinden is. Hierop kun je ook de adressen van de internet dealers achterhalen.  

 

Alvorens in te gaan op de TL-dimmer wordt eerst iets meer vertelt over de werking van de TL-lamp. Een TL-lamp bevat kwikdamp die via een gloeispiraal wordt ‘ontstoken’. Aan de binnenkant van het glas is een speciale coating aangebracht welke zorgt voor de kleur van de lamp. Die coating heeft de eigenschap dat het kwikdamp absorbeert waardoor na verloop van tijd de lichtsterkte van de lamp zal afnemen. De TLD New Generation TL-lampen hebben een speciale beschermlaag waardoor de coating de kwikdamp niet meer kan absorberen en daarmee de lichtsterkte niet meer zal afnemen.

 

Op dit moment zijn er twee populaire typen lampen op de markt, te weten: de T8-buis en de nieuwe  dunne T5-buis. Bij de T8 zit de zgn. coldspot in het midden van de buis bij de T5 zit deze aan het uiteinde van de buis.

 

De nieuwe T5 is er in twee uitvoeringen:

 

Voordelen van de T5 t.o.v. de T8

 

De lamp heeft echter ook nadelen:

 

Het gebruik van een EVSA heeft wel weer het voordeel dat je daarmee de buis kunt dimmen. Met de EVSA’s van Philips kun je tot 3% van het totaal vermogen dimmen. Die van OSRAM gaan nog verder, nl. tot 1%. De EVSA kun je ook in combinatie met de T8 gebruiken. Je moet dan wel even goed kijken of het type EVSA geschikt is voor T8 of voor T5. Er zijn EVSA’s op de markt die geschikt zijn voor beide typen lampen (bv. die van HEP).

 

Met de Jaap ontworpen Flora-mate is het mogelijk om per TL-lamp de gewenste hoeveelheid licht in te stellen. Je kunt de lamp dan heel langzaam laten opkomen en op ieder gewenst moment weer langzaam laten uitgaan. Voor het instellen van de dimmer wordt gebruik gemaakt  van een speciaal computerprogramma. De Flora-mate heeft daarom een USB-uitgang waarop je een PC of laptop kunt aansluiten. Hiermee kun je eenmalig de Flora-mate instellen. Wil je het programma later wijzigen moet je uiteraard weer even de laptop aansluiten op de Flora-mate. Jaap had een demonstratiesetje meegenomen en het werkte inderdaad perfect. Je kunt voor iedere aangesloten TL-lamp een eigen dimprogramma instellen.

 

Het aansluiten van de Flora-mate op de EVSA’s en de TL-lampen moet wel zorgvuldig gebeuren. De aansluitdraden mogen niet te dun zijn en mogen daarnaast ook niet te lang zijn anders kunnen storingen optreden. Maar als het eenmaal werkt heb je er geen omkijken meer naar.

 

Als laatste onderdeel van de presentatie vertelde Jaap ook nog over de verlichting van de toekomst ; de zogenaamde LED-verlichting. Qua energie opbrengst kan deze lamp nog niet tippen aan de TL-lamp maar omdat je wel beter het licht kunnen richten is de lamp toch interessant. Ook komen er steeds meer kleuren ter beschikking, zo is bv. de kleur 827 (warm tint) inmiddels beschikbaar. De lamp heeft een zeer lange levensduur en de technische ontwikkelingen gaan heel snel. De verwachting is dat dit soort lampen vooral ter vervanging van de gloeilamp zal gaan worden gebruikt.

 

Daarmee was het verhaal van Jaap Liefting tot een einde gekomen. Een welverdiend applaus was zijn deel. Iedereen een hele plezierige vakantie toegewenst en ik zie u graag weer terug in September.

 

Jan de Reus