Wat geweest is in Januari 2011

 

Vanwege barre weersomstandigheden moest helaas de geplande verenigingsavond in december worden geannuleerd.  Traditioneel is dat de avond waarop de uitslag van de verenigingskeuring bekend wordt gemaakt. Omdat we die natuurlijk niet zomaar kunnen schrappen is besloten om de uitslag daarom op 11 januari te houden. Gelukkig was het die avond goed weer en waren een flink aantal mensen van de partij waaronder een aantal leden van Danio rerio uit Delft. Dat had te maken met het feit dat Jos Koster van  Danio rerio mee deed aan de huiskeuring van ‘ De Rijswijkse’ .

 

Helaas was onze voorzitter verhinderd en daarom opende Piet Muller de avond. Piet heette alle aanwezigen van harte welkom en deed een oproep voor deelnemers aan de districtskeuring. Vervolgens gaf hij het woord aan Wim Tomey voor de presentatie van de uitslag van de huiskeuring.  

 

Wim Tomey begon zijn verhaal met de constatering dat het aantal deelnemers wel wat mager was maar dat je dit wel bij meer verenigingen ziet. Misschien is het iets waar we aan zullen moeten wennen. De keuring zelf was prima verlopen, het weer was goed en de sfeer was prima. Organisatie, vervoer en watermetingen was in handen van Piet Muller. Fotografie: Wim Tomey, Loek v/d  Klugt en Jos Koster. De Powerpoint presentatie was gemaakt door Loek v/d Klugt en zag er weer gelikt uit.

 

Het aantal deelnemers was dus beperkt tot 6 waaronder 1 (Jos Koster) van Danio rerio. Er zijn alleen A1 en A2 aquaria aangeboden ter keuring.  De gemeten waterwaarden gaven hier en daar verrassende verschillen.  De volgende uiterste waarden werden gemeten:

·       EG-waardes (geleidingsvermogen):         100 - 670 µS

·       Temperatuur:                                               23-26 oC

·       zuurgraad:                                                     6,0 – 7,0 pH

·       karbonaathardheid (kH):                            3,0 – 10 DH

·       totale hardheid (GH):                                   8 DH

·       nitraatgehalte (NO3):                                  0 -  100 mg/l

·       nitrietgehalte (NO2):                                     niet meetbaar

 

Als eerste kwam aan bod Rene v/d Berg met zijn A2 Zuid-Amerika aquarium (discus speciaal aquarium) met de afmetingen 160x60x60 cm. Meest opvallend zijn daarin natuurlijk de prachtige discusvissen Symphysodon aequifasciatus Téfé. De meeste discussen waren goed volgroeid al signaleerde Tomey een paar achterblijvers. Veel hout in de bak zoals het een discusbak betaamt. De achterwand is zelfgemaakt.  Naast de discusvissen waren in de bak ook aanwezig: sikkeltetra’s Hyphessobrycon heliacus , Rineloricaria formosa (2) en Baryancistrus spec. (1). Beplanting bestond uit Helianthium bolivianum quadricostatus, Hydroleis nymphoides (waterpapaver) en hoornblad dat met een zuigertje op z’n plaats werd gehouden. Onder de bak was een biologisch filter geplaatst en Rene maakt gebruik van koolzuurgasbemesting. Het aquarium stond er prima bij en we verwachten dat Rene daarmee tijdens de districtskeuring zeker goed voor de dag zal komen.

 

Wil Grasmeijer kwam als tweede aan de beurt. Tomey typeerde hem als een soort vrijgevochten artiest. Dat heeft misschien te maken met het feit dat Wil prachtige schilderijen maakt die o.m. boven het aquarium zijn geplaatst.  Wil heeft een A1 aquarium met de afmetingen 150 x 50 x 50 cm. In de bak zijn met name javavaren opvallend aanwezig. Het sterretje stond eveneens zeer fraai. Helaas waren niet alle planten even goed uitgegroeid. Bevolking bestond o.m. uit Puntius oligolepis en Sawbwa resplendes. Bijzonder aan deze laatste soort vissen is dat ze geen schubben hebben.

 

Derde in de rij was Theo Peters met zijn A1 bak van 120 x 50 x 50. Door pech moest Theo helemaal opnieuw beginnen en dus is de bak redelijk ‘nieuw’. De ombouw heeft Theo zelf gemaakt en zag er keurig uit. Tomey adviseerde wel om nog een profieltje in het deksel van de lichtkap aan te brengen om daarmee lichtkieren te voorkomen. De bak had nog wat last van een kaamlaag op het wateroppervlak en ook was de bak wat bealgd met groene draadalg. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de bak nog niet zo lang staat en zal na verloop van tijd wel verdwijnen. Opvallende blikvanger in de bak is de prachtige Nymphaca micrantha. Bevolking bestond uit ondermeer: Puntius tetrazona (sumatraantjes), Hasemania nana (koperzalm) en Gymnocorymbus ternetzi (rouwtetra).

 

Dick Volmer was de volgende deelnemer in de rij en deed deze keer in tegenstelling tot andere jaren alleen mee met zijn kleine aquarium A1 55 x 40 x 50 cm. Opvallende vis in deze bak was de Aphyoharax paraguayensis. Een visje dat je niet veel ziet. Daarnaast Nannostomus eques (potloodvisje) en Corydoras panda. De in de bak geplaatste Rotala rotundifolia was prachtig van kleur.

 

Henk de Vos was de voorlaatste in de rij met zijn A1 aquarium van 155 x 45 x 50 cm. De Myriophyllum tuberculatum had mooie rode koppen maar was helaas sterk bealgd. Tevens een grote bos Bacopa caroliniana. Opvallende bewoners van het aquarium zijn: Scatophagus argus en Pterophyllum scalare (maanvis).  De argusvis is een grote eter en kan erg groot worden en dan is de bak gauw te klein. De lichtkap vertoonde helaas wat achterstallig onderhoud.

 

De laatste deelnemer in de rij was Jos Koster van Danio rerio met zijn A2 aquarium van 245 x 60 x 45 cm (Soenda-eilanden bak). Een zeer imponerende bak,  alleen al vanwege de afmetingen. In de bak een prachtige Barclaya longifolia. Als bevolking o.m.  Eirmotus octozona, Trichogaster trichopterus (blauwe spat), Parosphromenus anjunganensis, Crossocheilus siamensis  en de werkelijk schitterende Stiphodon elegans; een visje met een onverschrokken karakter. Daarnaast waren in het aquarium veel rode garnalen aanwezig. Jos is gestopt met het toevoegen van koolzuurgas maar ververst wel royaal met osmosewater hetgeen de lage EG van 100 resp. KH 0 verklaard. De planten krijgen uitsluitend extra voeding in de vorm van Dupla 24.

 

En daarmee waren de deelnemers aan bod geweest. Na de pauze volgde de uitslag:

 

1e Jos Koster                         395 punten, 63 biol. (gouden diploma)

2e Rene v/d Berg                  389,5 punten, 62,5 biol. (zilveren diploma)

3e Dick Volmer                      381,5 punten, 60 biol. (bronzen diploma)

4e Wil Grasmeijer                 379 punten, 61 biol. (bronzen diploma)

5e Theo Peters                      359 punten, 57,5 biol.

6e Henk de Vos                    352 punten, 56,5 biol.

 

Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met dit resultaat. Rene v/d Berg van de  kreeg dit jaar de wisselbeker van ‘De Rijswijkse’ uitgereikt.

 

Omdat er nog tijd over was had Tomey een tweetal toegiften. Als eerste kregen we een aantal dia’s te zien van het Zeepaardjes paradijs van de heer Hectors. De heer Hectors heeft zich gespecialiseerd in het verzorgen van zeepaardjes en heeft daar goede resultaten mee behaald. Zo heeft hij ondermeer een methode ontwikkeld om de zeepaardjes te wennen aan het eten van niet levend voer. Zeepaardjes stonden bekend dat ze alleen levend voer aten en dat was met name in de winter nog wel eens lastig. Omdat probleem op te lossen heeft Hectors een glazen buis in het aquarium geplaatst met aan de onderkant een horizontaal plateau. Bovenin de buis worden artemia’s gedaan afkomstig uit de diepvries. De artemia’s dwarrelen langzaam naar beneden en belanden uiteindelijk op het plateau. De zeepaardjes komen op het neerdwarrelde voer af en in ‘no time’ zitten ze met z’n allen artemia te kanen op het plateau.  Een prima oplossing dus voor de maanden waarin levend voer niet of nauwelijks te krijgen is. Overigens kunt u in ‘ Het Aquarium’  van januari foto’s terugvinden van het aquarium van de heer Hectors.

 

Als laatste toegift liet Tomey ook nog een aantal dia’s zien van een lezing over de vegetatie en de dieren die voorkomen op het eiland Madagaskar onder de titel ‘ Madagaskar  exclusief’.  Zoals we gewend zijn van Tomey waren de plaatjes weer van hoge kwaliteit. Mooie plaatjes van o.m gekko’s en hagedissen passeerden de revu. Na afloop van de toegift kreeg Tomey een welverdiend applaus.

 

Alles bij elkaar kunnen we terugzien op een heel geslaagde avond.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus