Wat geweest is in Februari

 

De februari-avond is traditiegetrouw gereserveerd voor de algemene ledenvergadering.

Een avond waar het bestuur verantwoording aflegt over het reilen en zeilen van de vereniging en waar de leden hun inbreng naar voren kunnen brengen. Er waren gelukkig een flink aantal leden (16) op de avond afgekomen. Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezige leden van harte welkom. Daarna werd in snel tempo de agenda van de vergadering doorlopen.

Het gaat financieel gezien prima met de vereniging. Ook dit jaar was er weer een positief resultaat te noteren. Met dank aan onze voortreffelijke penningmeester. Het aanbod aan lezingen is nog steeds goed en ook ons clubblad mag er zijn. Er werden tijdens de vergadering door de leden een aantal onderwerpen voor lezingen aangereikt. Het bestuur zal zijn best doen om deze wensen te realiseren. Het officiŽle gedeelte van de avond werd besloten en na de pauze was Loek v/d Klugt zo vriendelijk om nog een presentatie te geven over een tweetal door hem bezochte aquaria in het buitenland te weten: het Oceanarium in Lissabon en het National Aquarium in Baltimore.

 

Oceanarium te Lissabon

Loek begon zijn presentatie met een stukje typische Portugese fado-muziek. Lissabon is een mooie stad waar de laatste jaren flink gebouwd is o.m. voor de wereldtentoonstelling van 1998. Toen is ook het Oceanarium gebouwd. Het aquarium is enorm hoog en omvat meerdere verdiepingen van het gebouw. Je begint bovenin en loopt dan langzaam in spiraalvorm langs het aquarium naar beneden. Er valt van boven daglicht in het aquarium en dat geeft een prachtig effect. Het aquarium is vanwege zijn omvang en inhoud zeer imposant om te zien. Er zwemmen grote scholen vissen zodat je echt het gevoel krijgt naar een stukje oceaan te kijken. Ook zwemmen er roofvissen in als haaien en barracudaís maar kennelijk worden ze goed gevoerd want ze zwemmen vreedzaam naast elkaar. Naast het grote aquarium in het midden van het gebouw zijn aan de zijkanten diverse, kleinere, aquaria te bewonderen met bv. prachtige anemonen. Kortom, zeer de moeite waard om eens een keer te gaan bezichtigen.

 

National Aquarium te Baltimore

Net als in Lissabon ook hier weer een aquarium dat zich over meerdere verdiepingen uitstrekte maar hierr was het aquarium ringvorming opgezet zodat je als het ware midden in het aquarium liep. Net als in Lissabon ook hier weer vele fraaie vissen en nagebootste stukjes oerwoud. Om jaloers op te worden. Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan een grote boekenzaak welke gevestigd was in een een voormalige energiecentrale. Hier was een prachtig groot aquarium met Maanvissen en Discusvissen ingericht. Al met al een leuke en onderhoudende lezing. Loek, hartelijk dank voor je moeite.

 

We kunnen terugzien op een welbestede avond.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus