Wat geweest is in Februari

 

Loek v/d Klugt was zo vriendelijk om als toegift na het officiële deel van de avond nog een korte presentatie te verzorgen. De presentatie ging over de herinrichting van zijn paludarium. Dit paludarium werd door Loek in 2006 ingericht. Loek heeft er de 4e prijs mee gehaald op de landelijke huiskeuring en hij is daar best trots op. Waarom dan opnieuw inrichten, zult u denken. Daar waren verschillende redenen voor. Sommige planten waren nogal aan het woekeren geslagen waardoor andere planten onvoldoende licht kregen en wegkwijnden. Omdat aan de namaakliaan de tilandsia’s steeds groter werden kreeg het watergedeelte onvoldoende licht.  De waterplanten deden het dan ook minder goed dan Loek zou willen.

 

Kortom, het paludarium moest op de schop en daar heeft Loek een soort van reportage over gemaakt. Het paludarium werd eerst helemaal kaal gemaakt en alle nog aanwezige dieren werden er uit gehaald. Loek maakt gebruik van de warmte van de voorschakelapparaten van de TL-lampen om daarmee de voorruit condensvrij te houden. De voorschakelapparaten zitten onder het paludarium en de warmte wordt via gaten langs de voorruit geleid. Boven in de bak zit een ventilator die lucht uit het paludarium zuigt. Dit systeem werkt zeer goed dus dat hoefde niet te worden vervangen.

 

De voorruit zelf kan in zijn geheel openklappen. Hiervoor is aan de bovenkant van de voorruit een scharnier aangebracht. M.b.v. een haak wordt de opengeklapte ruit aan het plafond vastgezet. Op die manier kun je gemakkelijk werken in het paludarium. Onder het landgedeelte staat een watervat waarin een pomp is gemonteerd. Deze pompt het water omhoog naar de bovenkant van het paludarium waar het opgepompte water via een buis met gaatjes weer naar beneden sijpelt. In het watervat is een vlotterschakelaar aangebracht die de pomp pas inschakelt wanneer het water boven een bepaald niveau komt. Ook dit systeem werkt feilloos en behoefde dus niet te worden vervangen.

 

Voor het landgedeelte was gebruik gemaakt van een plaat kunststof. Deze was doorgezakt vanwege onvoldoende ondersteuning. Helemaal vervangen bleek lastig. Daarom is er een nieuwe plaat overheen geplakt. Loek wilde graag een rotsachterwand in het paludarium en heeft daarvoor gebruik gemaakt van rechthoekig gaas, te verkrijgen bij de bouwmarkt. Let wel op de prijs want die kan nogal verschillen per bouwmarkt. Dit gaas heeft als voordeel dat je het in alle vormen kunt modelleren. Zo kan je bv. terrassen maken waar later planten in kunnen worden gezet. Na het modelleren werd het gaas vervolgens bespoten met PUR-schuim. Loek was niet erg tevreden over de aangeboden spuitbussen. Er zit veel minder schuim in dan op de bus staat en tevens gaat het spul dan ook nog krimpen. Na uitharden van het PUR-schuim wordt met gewone tegellijm alles goed afgesmeerd. Er mogen geen gaatjes achterblijven omdat daar later dieren achter kunnen gaan zitten. Het is verstandig om bij het aanbrengen van de tegellijm handschoenen gebruiken want anders heb je kans om cement-eczeem op te lopen. Na droging werd de wand geverfd met gifvrije muurverf. Door gebruik te maken van verschillende kleurpigmenten kun je een heel natuurlijk effect creëren. Het resultaat mocht er dan ook zijn. Daarna kunnen geleidelijk de planten er weer in en begint het al snel weer op een echt paludarium te lijken.

 

We werden tenslotte getrakteerd op mooie plaatjes van de planten in het paludarium.  Ook de vissen (Melanotaeniap praecox) in het watergedeelte mochten er zijn.

 

Loek gaf aan dat hij zich minder wil richten op het mee doen aan huiskeuringen maar gewoon ‘lekker wil klooien’ met zijn paludarium. En gelijk heeft hij natuurlijk.

 

Al met al een heel leuke en informatieve lezing waarvoor Loek hartelijk werd bedankt.

 

Inmiddels was het al laat geworden en daarom moest de plantenverloting in een rap tempo worden uitgevoerd. Er waren weer veel planten aanwezig zodat iedereen wel met een of meer plantjes naar huis ging.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus