Wat geweest is in December 2011

 

De decemberavond is traditiegetrouw de avond waarop de uitslag van de huiskeuring bekend gemaakt wordt. Een groot aantal leden was present hetgeen voor de deelnemers aan de huiskeuring natuurlijk een goede zaak is. Helaas was onze keurmeester Jeroen Bastiaans iets verlaat zodat we even moesten wachten op zijn komst alvorens Piet Muller de avond kon openen. Piet had een aantal mededelingen:

·         Gast: De heer Bruin is vanavond te gast om eens een kijkje te nemen bij De Rijswijkse

·         Lobelia cardinalis: Gerrit Spaans heeft een bak met zelfgekweekte Lobelia cardinalis (kleinbladerige variant) meegenomen; liefhebbers kunnen daarvan wat meenemen

·         Dick Volmer heeft een aquarium geschonken aan de vereniging; deze zal  de volgende verenigsavond worden geveild

·         Plantenveiling: Piet stelt voor om voortaan ook meegebrachte planten te veilen; bij o.m. Azolla wordt dit al langer succesvol toegepast

·         E-mailadres: de leden worden opgeroepen om hun e-mailadres door te geven aan Piet Muller

·         Clubblad: onderzocht wordt om het clubblad in kleur uit te geven; kosten worden door Piet nog uitgezocht

·         Keurmeester: Jeroen Bastiaans zal ook de komende 3 jaar als keurmeester bij De Rijswijkse gaan optreden

·         De foto’s en de Powerpoint presentatie zijn van de hand van Loek v/d Klugt; waarvoor hartelijk dank

·         Verloting: deze keer zullen er 2 verlotingen plaatsvinden

 

Hierna kreeg Jeroen Bastiaans het woord voor de bespreking van de gekeurde aquaria. Jeroen excuseerde zich voor zijn verlate aankomst en gaf aan dat de keuring prima was verlopen. In totaal zijn 5 aquaria gekeurd allen in de A1 categorie (gezelschapsaquarium). Omdat Jeroen veel plezier heeft in het meten van de verschillende waterwaarden doet hij dat graag zelf. Normaal gesproken neemt Piet Muller die voor zijn rekening. Jeroen had niet veel vertrouwen in de door Piet gebruikte teststrips maar tijdens de keuring bleek er echter niet veel verschil te zitten in de testresultaten van de strips versus de druppelmethode.

 

Als eerste kwam het aquarium van Theo Peters aan de beurt. Onderstaand de gemeten waterwaardes.

 

deelnemer

afmetingen aquarium (cm)

temp

pH

KH

GH

EG

NO2

NO3

PO4

L

H

B

1

Theo Peters

120

50

50

23,3

7,3

5,0

9,0

570

0,0

50,0

1,5

 

 

De vissen in het aquarium zagen er goed volgroeid uit.  In het aquarium zwommen o.m. Sumatranen (Puntius tetrazona), Aplocheilus lineatus (met jongen), grote bijlzalmen (Gasteropelecus spec.) en koperzalmen (Hasemania marginata), Roodkoopzalmen (Hemmigrammus bleheri). Voor de bodemzone waren Corydoras paleatus aanwezig. Deze hadden net voor de keuring eieren afgezet. In het aquarium waren verder ook veel garnalen aanwezig.

 

V.w.b. de opstelling van de planten kan hier een daar nog wat worden verbeterd. Jeroen adviseerde om de planten wat meer te clusteren en niet eenzelfde plantensoort op meerdere plekken in het aquarium toe te passen. Probeer op de sterke punten van de bak (1/3 van de zijkant en voorkant) een blikvanger te plaatsen en laat een plantenstraatje aansluiten op een verdwijnpunt in de bak.

De bak had wat last van een kaamlaag wat kan wijzen op  een verstoring van het  biologische evenwicht. Het kan ook te maken hebben met blauwe alg. Hiervan waren wat sporen aanwezig. Jeroen stelde voor om het wateroppervlak goed te laten doorstromen m.b.v. het water uit het filter of gebruik te maken van een speciale afzuiger welke op de filterinlaat kan worden aangesloten.

Techniek zag er goed uit en er waren door Theo diverse handigheidjes toegepast waardoor het werken aan de bak werd vergemakkelijkt.

 

Loek v/d Klugt had van ieder aquarium naast de foto’s ook een korte filmpje gemaakt. Dat gaf een heel andere impressie van het aquarium omdat je dan pas ziet of een aquarium over een rustige dan wel onrustig vissenbestand beschikt. Ik vond het een zeer nuttige toevoeging.

 

De volgende kandidaat was Gerrit Spaans die voor het eerst meedeed aan de huiskeuring van De Rijswijkse met zijn A1 aquarium  van 160 x 55 x 55 cm.

 

deelnemer

afmetingen aquarium (cm)

temp

pH

KH

GH

EG

NO2

NO3

PO4

L

H

B

2

Gerrit Spaans

160

55

55

25,6

7,3

5,5

8,0

870

0,0

0,0

0,1

 

Jeroen was zeer te spreken over de plantengroei in het aquarium. Wel kon hier en daar de schikking van de planten nog iets sterker. Deze wat meer schikken als ware het een boeket. Wat opviel bij de waterwaarden was dat het nitraat-gehalte zeer laag was en het geleidingsvermogen juist relatief hoog. Dat zou kunnen wijzen op een overmatige bemesting van bv. kaliumzouten. Gerrit gaf aan dat hij een tijdje zeezout aan het aquarium had toegediend ter bestrijding van een schimmelinfectie. Zout verhoogt de geleidingswaarde van het water dus dat lijkt een plausibele verklaring. Een te hoog zoutgehalte is op de lange duur echter niet bevorderlijk voor een gezonde plantengroei.

 

Als oppervlaktevissen werden halfsnavelbekjes (Dermogenys pusillus) en bijlzalmen (Carnegiella strigata strigata) gebruikt. Jeroen adviseerde om slechts 1 soort te gebruiken. Hoe meer soorten in een bak hoe onrustiger de bak wordt. Zeker als je per soort een flink aantal exemplaren wilt houden. Het verdere vissenbestand van Gerrit bestond uit o.m. Colisa chuna, Kegelvlekzalmen (Trigonostigma hengeli), Crossocheilus siamensis en een bijzondere vis Gara species. Deze vis is verzot op huidschilfers en als Gerrit in de bak aan het werk is komt deze vis steeds aan zijn handen knabbelen. Dit soort vissen wordt ook wel in beauty farms gebruikt.

 

De techniek zag er netjes uit en het aquariumwater werd gefilterd door 2 potfilters. Ook werd gebruik gemaakt van CO2- bemesting via een volautomatische installatie. Jeroen gaf aan dat een goede doorstroming van het water belangrijk is voor een goede plantengroei.

 

Het aquarium van Arnoud Masselink was de volgende in de rij.

 

deelnemer

afmetingen aquarium (cm)

temp

pH

KH

GH

EG

NO2

NO3

PO4

L

H

B

3

Arnoud Masselink

135

87

64,5

23,8

7,4

5,0

8,0

530

0,0

10,0

0,2

 

Het aquarium van Aroud is een hoekaquarium. De bak heeft een ronde voorruit wat voor onze fotograaf altijd een grote uitdaging is. Arnoud heeft onlangs nogal wat pech gehad met een defecte verwarming waardoor het water veel te warm is geworden. Hij heeft zich echter niet uit het veld laten staan en is opnieuw begonnen. Het aquarium bevindt zich op dit moment nog in de opbouwfase en ook de planten waren nog in ontwikkeling. Jeroen adviseerde Arnoud om er een speciaal aquarium (Zuid-Amerika) van te maken i.p.v. een gezelschapsaquarium. De bevolking van het aquarium bestaat uit grote kopstaanders (Anostomus anostomus), hockey sticks (Thayeria boehlkei), Brochis multiradiatus en een Japanse moerasgarnaal (Neocaridina japonica).

 

Als laatste in de rij de aquaria van Dick Volmer die ook dit jaar weer mee deed met 2 bakken; een van 100x40x50 cm en een van 55 x 40 x 50 cm. 

 

deelnemer

afmetingen aquarium (cm)

temp

pH

KH

GH

EG

NO2

NO3

PO4

L

H

B

4

Dick Volmer

55

40

50

24,1

7,5

5,0

8,0

535

0,0

10,0

0,1

 

In de grote bak zaten vissen van het eiland Sri Lanka: Brachidanio rerio, Danio aequipinnatus , Purperkoppen (Puntius nigrofasciatus), Yasuhikotakia (alias Botia) sidthimunki.

 

Bij de planten viel met name de prachtige Rotala rotundifolia op. Deze was mooi op kleur en stond goed in het blad. Het gebruikte zwarte aquariumgrit vond Jeroen iets te scherp voor de aanwezige botia’s.

 

 

Met het kleine aquarium is Dick in het verleden al eens eerste geweest bij De Rijswijkse.

 

 

deelnemer

afmetingen aquarium (cm)

temp

pH

KH

GH

EG

NO2

NO3

PO4

L

H

B

5

Dick Volmer

100

40

50

26,3

7,4

3,5

7,0

510

0,0

15,0

1,0

 

De kleine bak bevatte vissen van het Guyana-plateau: potloodvisjes (Nannostomus eques), bijlzalmen (Carnegiella strigata fasciata) en vuurneons (Hemmigrammus erythrozonus) en op de bodem Corydoras panda. Het water kleurde iets rood door de toegepaste eikenstobben. De vissen zagen er goed gezond uit.

 

Na de pauze maakte Jeroen Bastiaans de uitslag bekend. Er zijn in totaal 3 bondsdiploma’s verdiend (2 bronzen en 1 zilveren).

 

Onderstaand de uitslag en de verdiende punten.

 

plaats

totaal

biologisch

cat.

keur.

lidnr.

naam

 

 

 

 

 

 

 

1

384

61,5

A1

HK

9494753

De heer G. Spaans

2

377

60,5

A1

HK

9442863

De heer D.H. Volmer

3

376,5

60,5

A1

HK

9442863

De heer D.H. Volmer

4

372

58,5

A1

HK

9491002

De heer T.H. Peters

5

365

58

A1

HK

9490032

De heer A.R. Masselink

 

Gerrit Spaans eindigde als eerste en verdiende bovendien een zilveren bondsdiploma. Hij kreeg van Piet Muller de wisselbeker uitgereikt.

 

Gerrit, van harte gefeliciteerd met dit prima resultaat en veel succes tijdens de districtskeuring.

 

Jeroen Bastiaans werd hartelijk bedankt en we zien hem graag volgend jaar weer terug bij De Rijswijkse.

 

Daarna volgde nog de verloting en daarmee was aan deze geslaagde avond een einde gekomen.

 

Tot volgend jaar.

 

Jan de Reus