Wat geweest is in December

 

Vanwege de vakantie van de notulist krijgt u dit verslag wat later dan gebruikelijk. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

 

De decemberavond is traditiegetrouw de avond waarop de uitslag van de huiskeuring bekend wordt gemaakt. Het is een feestelijke avond passend bij de tijd van het jaar. Ook dit jaar was de zaal feestelijk versierd en stonden er hapjes klaar voor de mensen die de moeite hadden genomen om te komen. Dat waren er gelukkig flink wat zodat onze ‘kelder’ goed gevuld was.

 

Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen hartelijk welkom en in het bijzonder onze keurmeester Wim Tomey. Ton geeft aan dat er deze avond 2 verlotingen zullen plaatsvinden. Vervolgens krijgt Wim Tomey het woord voor de uitslag van de huiskeuring. Tomey geeft aan dat de keuring in goede sfeer is verlopen (er is heel wat afgelachen). Naast Tomey heeft Loek v/d Klugt de fotografie voor zijn rekening genomen. Piet Muller heeft de watermetingen verzorgd.

 

Er waren 5 deelnemers met in totaal 6 inzendingen. De kwaliteit van de bakken was over het algemeen goed. Er zijn in totaal 5 bondsdiploma’s verdiend: 4 x zilver en 1 x brons. Een deelnemer kwam helaas net een halve punt tekort voor een bondsdiploma.

 

Het aquarium van Wil Grasmeijer werd als eerste besproken. Dit aquarium heeft de afmetingen150x50x50 en wordt verlicht met T5 TL-lampen van 54W. Er waren speciale plantenlampen boven de bak gemonteerd. De planten deden het goed met uitzondering van de vaantjesplant (Hygrophila difformis). Deze liet het helaas afweten. De Cryptocorynen stonden erg goed bij maar de opstelling kan nog wat beter. De Ammannia was goed op kleur. Tomey vond het een biologisch goede bak. De waterwaarden zagen er dan ook prima uit. Wel heeft de bak wat last van een kaamlaag op het water. In de bak zwommen o.m. Puntius gelius en Colisa sota.

 

Score Grasmeijer: totaal: 388 biologisch:63  (zilveren bondsdiploma)

 

Als tweede kwam het aquarium van de  heer Jan van de Born aan bod. Deze bak heeft de afmetingen van 100x40x50. Het aquarium is eigenlijk wat aan de kleine kant voor de maanvissen die er in gehouden worden. Opvallend is het grote aantal garnalen. In de bak zaten o.m. Corydoras julii, Crossocheilus siamensis, Hyphessobrycon callistus en Hyphessobrycon rosaceus. Tomey merkte op dat de scholen wel wat groter mogen zijn. In de bak zaten ook slaketende slakken.

De bak werd verlicht met T8 TL-lampen 30W (kleur 830). Er was een pH-gestuurde CO2 bemesting aanwezig.

 

Score Van de Born: totaal: 375  biologisch: 59,5 (net geen bondsdiploma)

 

Derde in de rij was Arnoud Masselink met een hoekbak van 135x87x64,5 cm. De bak had tevens een ronde voorruit. De bak werd verlicht met 2 x 15W TL Trocal de luxe + Philips Aquarelle + 2 x TL 30 W 830. Bijzonder was dat de bodem naar achteren toe afliep hetgeen de bak meer diepte gaf. De waterwaarden waren prima. Het water was iets wazig. Dit komt waarschijnlijk door het gewroet van de Corydorassen. Tomey gaf als tip om de lichtkap van binnen wit te maken. Dat verhoogt de lichtopbrengst aanzienlijk. In de bak zwommen o.m. Anostomus anostomus, Carnegiella strigata + Carnegiella marthae + Brochis multiradiatus

 

Score Masseling: totaal: 387,5  biologisch: 60,5 (zilveren bondsdiploma)

 

Vierde in de rij was René van de Berg met zijn discus speciaal aquarium (160x60x60). Helaas had René deze keer pech want zijn vissen waren niet op hun best omdat ze herstellende waren van de witte stip ziekte. Voor de gezondheid van de dieren moest Tomey daarom een wat lagere score noteren.

De bak wordt verlicht door T8 TL lampen van 58 W (kleur 728 + 783 + Trocal color plus). De bak wordt gefilterd via een biologisch filter. De waterwaarden waren goed zij het dat Tomey de temperatuur wat aan de lage kant vond voor een discusbak (25,70C).

 

Score Van de Berg: totaal 380,5 biologisch 60 (bronzen bondsdiploma)

 

Dick Volmer sloot als laatste deelnemer de rij. Net als vorig jaar deed hij mee met 2 aquaria met de afmetingen: 100x40x40 en 55x40x50.

Om met de grote bak te beginnen: deze werd  verlicht met 2 x T8 TL 30W Trocal plus. De waterwaarden zagen er goed uit. In de bak zwommen o.m. Bedotia geayi en Hyphessobrycon bentosi. De plantengroei zag er prima uit.

 

De kleine bak werd verlicht met 2 x 15W TL. Waterwaarden waren goed. In het bakje zwommen prachtige vuurneons Hemigrammus  erythrozonus. Daarnaast bijlzalmen Carnegiella strigata en verder potloodvisjes Nannostomus eques.

 

Score Volmer (grote bak): totaal: 388,5 biologisch 61,5 (zilveren bondsdiploma)

Score Volmer(kleine bak): totaal: 389 biologisch 61,5 (zilveren bondsdiploma)

 

En laat nou deze kleine bak weer winnen dit jaar. Dick van harte proficiat met dit resultaat. De wisselbeker ging daarom net als vorig jaar weer naar Dick Volmer.

 

Daarmee was de presentatie van de uitslag van de huiskeuring ten einde gekomen en werd Wim Tomey door Ton Blokland voor zijn voortreffelijke presentatie. Rest mij nog te vertellen dat de foto’s door Loek op het internet zijn geplaatst. U kunt ze bekijken door gebruik te maken van de  link die op de website van de Rijswijkse is geplaatst.

 

Wat nog volgde was de tweede verloting. Deze gaf aanleiding tot grote hilariteit toen bleek dat de prijzen opvallend vaak aan de linkerzijde van de zaal terecht kwamen. Oorzaak hiervan was dat niet alle lootjes in de trommel terecht waren gekomen. Foutje, bedankt ! Het was al met al een bijzonder gezellige avond.  

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus