Wat geweest is in December

 

De decemberavond is traditiegetrouw de avond waarop de uitslag van huiskeuring bekend wordt gemaakt. Zo ook dit jaar. Ton Blokland heette alle aanwezigen van harte welkom. Vanwege het feestelijke karakter van de avond waren er twee verlotingen gepland, één voor en één na de pauze. Er waren vele mooie en lekkere prijzen te winnen.  Verder waren er geen mededelingen en dus gaf Ton snel het woord aan keurmeester Wim Tomey welke dit jaar verantwoordelijk was voor de keuring bij ‘De Rijswijkse’. Tomey begon zijn verhaal met de constatering dat er dit jaar slechts 5 deelnemers hebben meegedaan. Dat is niet veel, zeker als je het vergelijkt met het aantal bakken dat hij onlangs in Hoorn ter keuring kreeg aangeboden. Dat waren er nl. 17! De kwaliteit in Hoorn was echter niet al te best. Er waren zelfs deelnemers die het keuringsformulier niet hadden ingevuld. Dan wordt het voor de keurmeester natuurlijk lastig om behoorlijk de keuring te kunnen uitvoeren.

 

De organisatie van de huiskeuring bij ‘De Rijswijkse’ was prima verzorgd met dank aan Piet Muller (organisatie en watermetingen) en Loek v.d. Klugt (fotografie). De keuring verliep dan ook op rolletjes.

 

Als eerste kwam het aquarium van René v.d. Berg aan bod. Dit speciaal aquarium (categorie A2) met discusvissen zag er prima uit. Volgens Tomey was het aquarium, vergeleken met eerdere keuringen, duidelijk vooruit gegaan. De discusvissen waren goed gezond en zagen er schitterend uit. Het hout was wat beter geplaatst dan de vorige keer en ook de waterwaarden waren goed. KH-waarde van 2 is iets aan de lage kant. Er was hier en daar wat vraatschade aan de planten te zien. Ook discusvissen hebben behoefte aan groenvoer. Normaal gesproken krijgen ze dit binnen bij het eten van levend voer maar bij een tekort zullen ze dit compenseren door aan de planten te gaan knabbelen. Tomey is geen voorstander van het voeren van de vissen met vlees. Dat is niet natuurlijk en vaak staat het vlees stijf van de adrenaline wat niet echt bevorderlijk is voor de dieren (wel voor mensen?!)  Tomey schept elke dag levend voer en dat is toch echt het beste voer voor je vissen.

Vaak denkt men dat discusvissen donker gehouden moeten worden. Dat is echter niet nodig. René had voldoende licht boven de bak gemonteerd en hier en daar voor wat schaduw gezorgd m.b.v. drijvend Eikenbladvaren.

Tomey merkte op dat de reflectoren die op de TL-lampen waren gemonteerd weinig effect hebben omdat ze te dicht op de lamp zitten. Het licht dat naar boven wordt gestraald komt niet in de bak omdat de lamp in de weg zit. Je kunt beter de lichtkap van binnen wit maken, dat geeft meer rendement.

 

Het volgende aquarium was dat van Theo Peters. Het betreft een gezelschapsaquarium en valt dus in de categorie A1. Het vissenbestand kan nog wat beter. Wat minder soorten met wat meer exemplaren is aan te bevelen. Planten kunnen nog wat sterker worden neergezet en hier en daar was er wat alg. Het gemeten nitraatgehalte was aan de hoge kant. Met wat deskundig advies kan het aquarium zeker nog sterker worden.

 

Derde in de rij was onze penningmeester Piet Muller. Het aquarium is kort geleden opnieuw ingericht en dat was nog wel te zien. Hier en daar wat alg. Het vissenbestand zag er prima uit. Waterwaarden waren goed.

 

Dick Volmer deed mee met 2 bakken: een meterbak en een klein bakje met de maten 55x40x50. Het hoogteverschil van de planten in de meterbak zou wat meer mogen variëren. In de bak zwommen o.m. Bedotia geayi. Dit zijn eigenlijk brakwatervissen en hebben dus wat zout nodig. Ook zaten er Farlowella’s in de bak. Die kom je niet zo vaak tegen. De kleine bak zag er goed uit. Hierin zaten o.m. prachtige potloodvisjes (Nannostomus eques)

 

Na de pauze volgde de uitslag van de keuring. Tot zijn verrassing werd Dick Volmer eerste met zijn kleine aquarium.. Een puntentotaal van 391 met 61,5 biologisch. Hiermee is toch weer aangetoond dat je ook met kleine aquaria de hoofdprijs kunt behalen. Rene v/d Berg werd tweede met een puntentotaal van 387,5 en 61,5 biologisch. Derde werd Piet Muller met 384 punten waarvan 60,5 biologisch. De meterbak van Dick Volmer werd vierde (373 punten, 59 biologisch) en Theo Peters was de hekkesluiter (361 punten, 57,5 biologisch).

 

Alle deelnemers van harte proficiat gewenst. Dick Volmer kreeg de dit jaar de afdelingsbokaal uitgereikt. Loek v/d Klugt overhandigde alle deelnemers een CD met daarop de door hem gemaakte foto’s van de keuring.

 

Na de tweede verloting was er nog tijd over voor wat mooie dia’s. Tomey liet een aantal plaatjes zien uit een presentatie die hij voorbereid had voor studenten van de Hogeschool van Wageningen.  We zagen o.m. de prachtige dwergcichlide Microgeophagus altispinosus. Dit visje is verwant aan de meer bekende Microgeophagus ramirezi. Het heeft wat minder felle kleuren en is ook wat schuwer. Je kunt de vis het beste in een rustige bak onderbrengen. Tomey heeft hier verschillende kweken mee opgezet.

 

Na afloop werd de heer Tomey bedankt voor zijn bijdrage aan deze avond en we zien hem graag volgend jaar weer terug bij de huiskeuring van 2009.

 

Tot volgend jaar.

 

Jan de Reus