Wat geweest is in December 2012

 

De laatste clubavond van het jaar is traditioneel gereserveerd voor de presentatie van de uitslag van de huiskeuring. Altijd een wat feestelijke avond waar gewoonlijk veel leden op afkomen. Zo ook deze keer want de zaal was zeer goed gevuld. Bij afwezigheid van onze voorzitter Arnold Seesink opende Piet Muller de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom.

 

Piet had een aantal mededelingen:

 

·         Helaas geen hapjes deze avond;

·         Naast bericht van verhindering van Arnold Seesink is deze ook ontvangen van Theo Peters en Wim Tomey;

·         Als gevolg van het vertrek van Arnold Seesink zijn we op zoek naar een nieuwe voorzitter; meldt u aan als kandidaat aub;

·         Piet Muller verwacht volgend jaar bij minder avonden aanwezig te zijn i.v.m. vakantieplannen.

 

Hierna gaf Piet het woord aan Jeroen Bastiaans voor de presentatie van de uitslag van de huiskeuring. Jeroen begon zijn verhaal met te vertellen dat het een heel leuke keuringsdag was geweest. In totaal zijn er 5 aquaria gekeurd waarvan 3 van De Rijswijkse en 2 van onze zustervereniging Danio Rerio uit Delft. Helaas waren de deelnemers van Danio Rerio vanavond verhinderd om aanwezig te zijn bij de presentatie van de uitslag. Een beperkt aantal deelnemers dus deze keer.

 

De organisatie van de keuring was in handen van Piet Muller; Loek van der Klugt verzorgde de fotografie en tijdens de keuring liep Gert Jan Klop mee als keurmeester in opleiding.

 

Als eerste kwam het aquarium van René van den Berg aan bod. Hij deed mee in de keuringscategorie A2 – Zuid Amerika. Het aquarium met de afmetingen van 160x60x60 cm heeft als hoofdbewoners een 12-tal schitterende maanvissen van het ‘Peru AltumsPterophyllum leopoldi alias Pterophyllum scalare ‘Rio Nanay’.

Werkelijk een lust voor het oog om deze vissen te zien. 

 

De gemeten waterwaarden waren de volgende: T 28 0C, pH 7,1 KH3, GH 7, NO3 10 mg, NO2 0 mg, PO4 0,5 mg, EG 360 µS. Jeroen merkte op dat de EG-waarde nog wat lager zou mogen zijn. De maanvissen waren nog niet volledig uitgegroeid maar als ze dat zij is het aquarium eigenlijk te klein voor 12 volwassen maanvissen en zal het aantal vissen moeten worden teruggebracht. Te meer daar er ook een behoorlijk grote meerval in het aquarium is gehuisvest.

 

In het aquarium een fraaie Echinodorus uraguayensis . Op het wateroppervlak zorgde de drijfvaren Ceratopterus cornuta voor wat gedempt licht waar de vissen zich ongetwijfeld wel bij zullen voelen. Misschien dat een rode plant nog voor wat extra contrast zou kunnen zorgen? In het aquarium was een fraaie zelfbouw wandbekleding aangebracht. Deze was vervaardigd van roofmate welke met epoxyhars met minerale pigmenten was afgesmeerd. Het resultaat was bijzonder mooi. Onder de bak was een biologisch filter aanwezig waarin ook de CO2 dosering was aangebracht. Om het werken aan het aquarium makkelijk te maken kunnen de ombouw en de lichtkap worden verwijderd. In het aquarium zijn verder nog pantsermeervallen Corydoras sterbai ,Nannostomus harrisoni en keizertetras Nemabrycon palmeri aanwezig.

 

Met dit aquarium scoorde René een totaal aantal punten van 386 (biologisch 61,5) en verdient hij een zilveren bondsdiploma.

 

De volgende kandidaat was Theo Peters met zijn A1 aquarium met de afmetingen 120x50x50 cm.

 

De gemeten waterwaarden waren de volgende: T 24,8 0C, pH 7,3 KH5,5, GH 7, NO3 50 mg, NO2 0 mg, PO4 2 mg, EG 635 µS. Het geleidingsvermogen was naar het oordeel van de keurmeester te hoog.

 

De bak maakte een wat onrustige indruk mede door het grote aantal verschillende vissoorten dat er in gehouden wordt; 9 soorten bij een lengte van 120 cm is echt teveel. De vissen waren gezond en waren goed uitgegroeid. In het aquarium zwommen o.m. diamantzalmen Moenkhausia pittieri, Corydoras paleatus, Aplocheilus lineatus, Rouwrio’s en vele rode garnalen.

Als beplanting o.m. Lobelia cardinalis (kleinbladig), Cryptocoryne wendti, Nymphea lotus (rood). De plaatsing van de plantengroepen kan nog verder worden verbeterd. Om de plantengroei nog wat te verbeteren adviseert de keurmeester om CO2 bemesting toe te passen.

 

Met dit aquarium scoorde Theo een totaal aantal punten van 367 (biologisch 58,5).

 

Als derde in de rij kwam het aquarium van Gerrit Spaans aan bod. Dit A1 aquarium heeft de afmetingen van 160x55x55cm.

 

De gemeten waterwaarden waren de volgende: T 25,1 0C, pH 7,1 KH5,5, GH 7, NO3 0 mg, NO2 0 mg, PO4 0,5 mg, EG 397 µS.

 

Jeroen vond het aantal plantensoorten (19) iets te veel van het goede voor deze bak. Ook staan de plantengroepen nog wat te veel op een rijtje. Een iets andere plaatsing zou het aquarium nog sterker maken dan het al is. Want sterk is het aquarium al en het zou zeker mee kunnen doen aan de landelijke huiskeuring.

In het aquarium een zeer grote groep Lobelia cardinalis (kleinbladig) en daarnaast o.m. Hydrocotyle tripartita, Bacopa caroliniana (zeer fraai gekleurd).

 

In het aquarium zwommen o.m.: Garra flavatra, Trigonostigma hengeli, bastaard geep Nomoramphus spec., rode platys en purperkoppen. Het vissenbestand maakte een wat drukke indruk en door het verminderen van het aantal soorten kan dit worden verbeterd.

 

Met dit aquarium scoorde Gerrit een totaal aantal punten van 388,5 (biologisch 63) en verdient hij een zilveren bondsdiploma.

 

Vervolgens kwamen de twee kandidaten van Danio Rerio aan de beurt. Als eerste het A1 aquarium van Danny Stolk met de afmetingen 150x50x60cm. Dit aquarium had geen achterwand en stond opgesteld als afscheiding tussen 2 woongedeeltes van het  huis. Uit de bodem stegen luchtbellen op die het water enigszins troebel maakte. Het nut van de luchtbellen staat ter discussie.  

De gemeten waterwaarden waren de volgende: T 25,4 0C, pH 7,4 KH5, GH 9, NO3 25 mg, NO2 0,5 mg, PO4 1 mg, EG 605 µS.

 

In het aquarium grote scholen kardinalen, kegelvlekken en barbelen. Daarnaast een grote clownbotia Chromobotia macracanthus.

 

Als beplanting o.m. Pogostemon stellatus, Echinodous schlueteri.

 

Met dit aquarium scoorde Danny een totaal aanpunten van 364,5 (biologisch 59).

 

Als laatste in de rij het imposante A2 aquarium (Grote Soenda eilanden) van Jos Koster. Het aquarium heeft de afmetingen 240x60x45cm.

De gemeten waterwaarden waren de volgende: T 25,3 0C, pH 6,6 KH2, GH 2, NO3 0 mg, NO2 0 mg, PO4 0,5 mg, EG 108 µS !

 

De lage EG-waarde wordt veroorzaakt door het continu toevoeren van osmosewater. Er wordt geen CO2 dosering toegepast. Het water was licht troebel. De beplanting bestaat uit o.m.: Potamogeton spec., Blyxa japonica, Microsorum variëteiten, Barclaya longifolia, sumatravaren.

 

Als vissenbestand o.m. de zeer fraaie Stiphodon elegans en honderden rode garnalen. Werkelijk een bijzonder imposant aquarium om te zien en Jos scoorde hiermee ook dit jaar hoog. De keurmeester kende een score toe van 395,5 punten (biologisch 63,5) en daarmee verdient Jos een gouden bondsdiploma.

 

De uitslag van de huiskeuring 2012 wordt daarmee als volgt:

 

plaats

totaal

biologisch

cat.

keur.

naam

 

1

395,5

63,5

A2

HK

 J. Koster

2

388,5

63

A1

HK

G. Spaans

3

386

61,5

A2

HK

R.M. v.d. Berg

4

367

58,5

A1

HK

Th. H. Peters

5

364,5

59

A1

HK

D. Stolk

 

Jos Koster werd eerste in de categorie A2 en Gerrit Spaans eerste in de categorie A1. Allebei van harte gefeliciteerd met dit resultaat. Gerrit Spaans werd clubkampion 2012 en ontving daarvoor de wisselbokaal uit de handen van Piet Muller.

 

Wat volgde was de verloting met deze keer een zeer groot aantal fraaie en smakelijke prijzen en hiermee was een eind gekomen aan de laatste clubavond van 2012.

 

Tot volgend jaar.

 

Jan de Reus