Wat geweest is in April 2011

 

Piet Muller opent de avond en heet alle aanwezigen van harte welkom. Er was een goede opkomst: 19 leden. Arnoud Masseling, Dick Jager en Piet v/d Splinter hadden zich afgemeld.

Spreker deze avond was Theo Verheij. Theo Verheij is oud voorzitter van de N.B.A.T en is een dol enthousiaste aquariaan die zijn sporen in de aquariumhobby ruimschoots heeft verdiend en dit op deze avond onder woorden zal brengen.

 

 Alvorens te starten met de lezing zijn er een aantal mededelingen/vragen:

 

Na deze mededelingen/vragen geeft Piet het woord aan Theo Verheij voor zijn lezing:

 

 Planten voor het aquarium, oud en nieuw’.

 

Die titel bleek overigens niet correct te zijn want Theo ging het niet alleen over planten hebben maar ook over vissen. En wat voor een vissen!

Om er in te komen kregen we eerst wat plaatjes te zien van de bak van de landskampioen van Nederland en die van Japan. Om je vingers bij af te likken, zo mooi. Theo heeft goede contacten met Japan. Daar is een heel grote vraag naar vissen en planten. Veel groter dan in Europa. Japanners zijn heel fanatiek in het beoefenen van het aquariumhouden en zijn in staat om zeer fraaie bakken in te richten met een heel eigen stijl.

 

In de handel worden op dit moment heel veel nieuwe soorten vissen aangeboden. Hoe dit kan? De verklaring volgens Theo is dat er nieuwe vangstations zijn bijgekomen in gebieden die voorheen nog niet bevist werden.

Die nieuwe soorten worden snel verspreid via de professionele handel. Een aanrader op dat gebied is de groothandel Fish4ever van Nico v/d Tuin. Hier kun al veel nieuwe soorten vinden. De groothandel levert door de week alleen aan handelaren maar is op zaterdag ook open voor particulieren. Beslist aan te raden om daar eens een kijkje te nemen. Ze verkopen ook veel interessante planten.

(Adres Fish4ever: Van der Goesstraat 71 2675TT Honselersdijk).

 

Maar terug naar de vissen. Bij die nieuwe soorten zitten echt juweeltjes van vissen. Veel van die nieuwe vissen hebben zelfs nog geen officiële naam. We kregen een hele reeks van vissen te zien. Niet alleen nieuwe maar ook oude soorten die na lange tijd van afwezigheid weer worden aangeboden. Het voert me te ver om alle namen die voorbij kwamen hier te noemen. Maar het ging van zeer klein tot zeer groot (o.m. de prachtige Arowanna’s waar ook Wim Tomey in het verleden al plaatjes van heeft laten zien).

 

Theo is een groot voorstander van grote scholen vis. Dus niet 14 stuks maar liefst meer dan 30. Dan komen de vissen  veel beter tot hun recht. En als je dan ’s avonds ook nog het licht wat dimt dan is het genieten geblazen.

 

Na de pauze kwamen de planten aan bod. Theo begon met een filmpje waarin je kon zien wat de stroming doet in een natuurlijke beek. Dat kun je in een aquarium niet nabootsen omdat je daarvoor een zeer grote pompcapaciteit  nodig zou hebben. Mooie planten is één ding, maar ze goed neer zetten is iets anders. Theo is een voorstander van het gebruik van een plantenpincet bij het plaatsen van de planten. Stengel planten moeten één voor één worden geplant en niet met een hele bos tegelijk. Dat is natuurlijk veel meer werk maar het resultaat is er dan ook naar.

 

Gebruik solitair planten als een contrast met de omringende plantengroepen. Contrast in bladvorm en in kleur, dat is de kunst. Voor de bekende lobelia’s kunt u het beste de kleine variant gebruiken. Die zijn tegen een schappelijke prijs te verkrijgen bij Ton de Zeeuw (Nieuweweg 18, 2673 ZH Honselersdijk)

 

Bij de eerder genoemde groothandel Fish4ever zijn veel van de nieuwe planten te verkrijgen tegen niet al te hoge prijzen. Maar ook oudgedienden als Barclaya longifolia kun je daar krijgen. Deze oude bekende kom je in de reguliere handel niet veel meer tegen.

 

Zoals gezegd heeft Theo veel contacten met Japan. Na de aardbeving heeft Theo geïnformeerd hoe het hun vergaan was. Helaas waren een aantal aquaria geklapt. Volgens Theo zie je daarom in Japan weinig grote bakken. Die zijn veel te kwetsbaar voor een aardbeving.

 

Om lotussen onder bedwang te houden moet je ze pesten. Theo geeft het advies om ze iets omhoog te trekken waardoor de haarwortels afbreken. Dan stopt de plant met groeien. Gaat hij weer aan de gang dan duw je hem weer wat naar beneden en zal de plant opnieuw stoppen met groeien. Op die manier voorkom je dat de plant als een wilde, allerlei drijfbladeren gaat aanmaken.

 

Als uitsmijter liet Theo een verzameling Japanse bakken zien. Werkelijk schitterende bakken met veelal maar 1 flinke school vissen en geen achterwand. M.b.v. hout en stenen wordt op die manier een geweldige dieptewerking bereikt. Echte juweeltjes van bakken.

 

Hiermee was Theo aan het einde van zijn zeer enthousiaste lezing gekomen. Hij werd beloond met een applaus uit de zaal. Wat volgde was de traditionele plantenverloting met ook deze keer weer veel planten en bloemen (bedankt Peter).

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus