Verslag van 20 maart 2018

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette een volle zaal van harte welkom.

Alvorens het woord te geven aan onze spreker van deze avond had Piet Muller nog een aantal mededelingen:

·        Deelname Kiek 2018: er zijn erg veel aanmeldingen vanuit het district gekomen om mee te doen aan de Kiek 2018. Daarom is besloten dat per vereniging maximaal 2 leden mee mogen doen; voor ‘De Rijswijkse’ worden dit de heer Jongsma en mevrouw Uijlenbroek;

·        Lezing: in tegenstelling tot wat in het blad staat aangegeven gaat de lezing van vanavond niet over Maleisië maar over Nicaragua;

·        Veilingavond: vanuit Danio Rerio is er gevraagd of er interesse is in een veilingavond; die interesse is er

·        Lezing: is er interesse in een lezing over Pumilio (kikkers): verschillende aanwezigen in de zaak geven aan daar wel interesse in te hebben;

·        Etentje: tijdens de ALV is het idee geopperd om nogmaals een etentje te organiseren; dat kan niet in het verenigingslokaal maar wel in de kantine van VELO. De kosten zijn iets hoger dan de vorige keer vanwege de kosten van de zaal en worden geschat op Euro 20,- per persoon. De aanwezigen geven aan hier geen moeite mee te hebben.

·        Uitslag Districtskeuring: Theo Peters is verdienstelijk 4e geworden in de categorie A1 en René v/d Berg werd 1e in de categorie A2; Theo en René, van harte gefeliciteerd met dit resultaat.

 

Na de mededelingen gaf Piet Muller het woord aan onze spreker van deze avond de heer Jan van der Heiden. Jan heeft samen met zijn vrouw Margie in 2017 een reis gemaakt naar Nicaragua. Tijdens de reis maakt Margie de foto’s en filmpjes en op basis hiervan stelt Jan de presentatie samen. Margie zoekt ook alle namen bij elkaar van alle planten en dieren die ze gezien hebben en dat is geen sinecure.

 

Jan en Margie hebben Nicaragua aan het einde van de regentijd bezocht en dat was goed te merken want er was overal nog veel water te zien in de vorm van beekjes en plassen. Omdat ze met de auto een rondreis wilde maken en de wegen in Nicaragua niet al te best zijn was hen geadviseerd om een auto met 4-wiel aandrijving te nemen. Dat advies hebben ze opgevolgd en dat was achteraf maar goed ook.

 

Gevlogen werd op Panama waarna werd doorgereisd naar het noorden van Nicaragua. Het land is bergachtig met vulkanen en er zijn twee grote meren. De vochtige lucht vanuit de oceaan stijgt op bij de bergen en dat zorgt er voor dat er veel vocht naar beneden komt waardoor er een unieke flora en fauna ontstaat.

 

Hun eerste doel was een verblijf op een koffieboerderij met de prachtige naam Vinca Esperanza Verde. Deze was per auto te bereiken zij het, dat het laatste stuk weg niet al te best was. De boerderij heeft 4 gastverblijven maar Jan en Margie waren op dat moment de enige gasten. Het was nog regentijd dus was het ’s avonds nog behoorlijk fris en moest met jas aan worden gegeten. Overdag was de temperatuur echter prima om te wandelen. Om de boerderij waren wandelroutes uitgezet met variërende moeilijkheidsgraad. De eerste wandeling bleek achteraf ook de moeilijkste te zijn. Vanwege het vele water was het glad en moet je heel goed opletten. De koffieplanten staan onder de bomen in het bos omdat de planten het in de volle zon niet goed doen. De koffie in Nicaragua is overigens heel lekker en echt een aanrader. Jan en Margie hebben er veel van gedronken.

 

Het eerste dier dat ze daar tegenkwamen was een grijze eekhoorn en daarna volgde al heel snel een 3-tenige luiaard. Deze bijzondere dieren leven hun hele leven in de bomen en komen 1 keer per 2 weken naar beneden om even hun behoefte te doen. Jonge dieren die per ongeluk naar beneden vallen worden niet opgeraapt door de moeders. Het is heel moeilijk om gevonden jonge luiaards weer in de natuur terug te zetten. De jonge dieren leren van hun moeder welke bladeren ze in welke volgorde mogen eten om geen last te hebben van vergiftiging. Dat kun je ze in gevangenschap niet leren.

 

Vanwege het snelstromende water was er niet veel vis te zien in de stroompjes maar Jan liet ons wel plaatjes zien van meerval-achtigen die er van nature voorkomen. Ook komen in dit gebied de bekende Rivulus-soorten (eierleggende tandkarper) voor.

 

Wat Jan en Margie ook tegen kwamen was een slakkenetende slang en prachtige insecten als Cicades, Glasvlinders, Spinnen, Sprinkhanen en Libellen. Nicaragua is het land van de heliconia planten. Er komen meer dan 250 verschillende soorten voor. Gemberplanten hebben een heel fraaie bloeiwijze waar onder meer kolibries op afkomen. Dit fraaie vogeltje beschikt over een heel lange snavel en dito tong waarmee de honing kan worden opgelikt. Kolibries zijn bijzonder mooi en hebben pulserende kleuren. Ze maken met hun vleugels een geluid dat lijkt op dat van een bromvlieg. Sommige soorten zijn zo klein en snel dat je ze niet ziet maar wel hoort.

 

Naast de kolibri komen er uiteraard veel meer prachtige vogels voor in Nicaragua. Zo zagen we o.m. Toekans, duif-achtigen, papegaaien en andere soorten.

 

De tweede plek waar Jan en Margie naar toe gingen was het kratermeer Apoya. Dit meer ligt geheel geďsoleerd (geen verbinding met een rivier) en omdat in het water weinig voedingstoffen zitten is het water er heel helder. De vulkaan zorgt voor een warme bodem waardoor het water er een temperatuur heeft van 27oC. In het meer komen geen echte waterplanten voor maar wel een soort gras (Ghara spec). Ondanks dat het meer geďsoleerd ligt komen er wel vissen in voor (Cichliden en levendbarenden -Poecilia). Men denkt dat er door vogels visseneitjes in het water terecht zijn gekomen en die vervolgens zich hebben aangepast aan de omstandigheden in het meer. Helaas zijn er destijds door de mens voor de viskweek de beruchte Tilapia’s in het meer uitgezet waardoor de oorspronkelijke visstand sterk achteruit is gegaan. Inmiddels is het meer tot bescherm gebied verklaard en mag er bv. niet zomaar gebouwd worden.

 

Een lange rij van prachtige dieren passeerden de revu; van brulaap tot kaaiman en van leguaan tot ijsvogel en het waren er echt te veel om ze hier allemaal te noemen. Nicaragua is voor de natuurliefhebber wat dat betreft echt een paradijs. Dat geldt overigens ook voor de buurlanden Panama en Costa Rica, weet ik uit eigen ervaring. Dus mocht u in de gelegenheid zijn om eens een bezoek aan deze regio te brengen is dat zeker aan te bevelen.

 

Jan en Margie kregen na afloop van de presentatie een welverdiend applaus en we zien ze graag nog een keer terug. Hierna was er nog tijd voor de plantenverloting met ook deze keer weer vele prijzen. Het was weer een prima avond geweest.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus