Verslag van 20 februari 2018

 

Na de Algemene Leden Vergadering was er nog tijd over voor een korte lezing en net als vorig jaar was Loek v/d Klugt zo vriendelijk om deze op te vullen met een lezing over het aquarium van ons lid Aad Offermans a.d.h.v. fotomateriaal van Wim Tomey. De presentatie was al door Wim Tomey voorzien van teksten zodat Loek die niet zelf hoefde te verzinnen.

 

Het aquarium van Aad heeft de afmetingen 160 x 55 x 60 cm (l x h x d) en dat is een formaat waar je wel wat mee kunt. Tomey gaf aan dat wat betreft de planten is sprake is van veel contrast en het gebruik van verschillende kleuren. Als voorbeeld hiervan het fijnbladerige Sumatravaren (Ceratopteris thalictroides) vs de Rode Waterlelie (Nymphaea lotus). Leuke blikvanger was een zoom van Javavaren (Microsorum pteropus) die van achteren naar voren liep. Geeft een mooi diepte-effect aan de bak. In de bak ook het Bananenplantje (Nymphoides aquatica) met zijn wortelknollen die op banaantjes lijken en waaraan de plant haar naam ontleent. Daarnaast planten als Bacopa caroliniana, Echinodurus cultivar en de grote Aponegeton boivinianus.

 

Het aquarium van Aad was niet helemaal vrij van algen. Dat geldt voor de meeste van onze aquaria, schat ik in. Loek merkte op dat algen meestal de kop op steken als de planten in het aquarium het niet goed doen. Een aardige anekdote die Loek aanhaalde was die van de heer Bonnet uit Leiden. Dat was in de tijd dat de Leidse school opgang deed. Hij had de gewoonte om planten in het aquarium te zetten en ze dan volledig af te snoeien. De redenatie hierachter was dat alleen dan de planten in die specifieke bak optimaal zullen groeien. Loek heeft het zelf ook wel eens zo gedaan en heeft er positieve ervaringen mee opgedaan. Je moet maar lef hebben.

 

Om draadalg te bespreiden kun je een Argusvis (Scatophagus argus= dreketer) inzetten. Nadeel hiervan wel is dat deze nogal groot wordt en wat doe je als alle draadalg is opgegeten. In vroeger tijden kwam het wel voor dat verenigingen een Argusvis op aanvraag tijdelijk konden uitlenen. Voor de Argusvis eigenlijk geen goede zaak omdat deze van nature in zout tot brakwater voorkomt.

 

In het aquarium zwommen prachtig uitgegroeid bijlzalmen (Thoracocharax securis). Loek heeft tijdens zijn reis naar Suriname gezien hoe bij het vallen van de avond deze vissen aan het oppervlak van het water op jacht gaan naar de muggen die boven het water dansen. Door hun smalle bijlvormige buik behouden de vissen hun stabiliteit. Een fascinerend gezicht.

 

Daarnaast zwommen in de bak de overbekende guppen (Poecilia reticulata) en kegelvlekbarbelen (Trigonostigma hengeli). Een bijzonder fraaie vis die je nu niet meer zo vaak ziet is de (Hyphessobrycon pyrrhonotus). Deze zijn schitterend rood en werden in het aquarium gehouden samen met de Bloedvlektetra (Hyphessobrycon erythostigma). De bekende citroentetra Hyphessobrycon pulchripinnis valt in onze aquaria meestal niet zo op maar in de vrije natuur zijn het vissen met een schitterende kleurenpracht.

 

In het aquarium zaten ook garnalen Caridina japonica. Hoewel deze wel grote hoeveelheden eitjes produceren zul je echter nooit nakweek krijgen want de jonge garnalen hebben 11 vervellingen nodig om volwassen te worden en voor dat vervellen hebben ze zout water nodig. Dat ligt anders bij de bekende Caradina serrata. Deze produceren minder eieren maar wel veel groter waardoor de jonge garnalen minder vervellingen nodig hebben om volwassen te worden.

 

Aad is een liefhebber van bodem vissen want we zagen fraaie plaatjes van o.m. Brochis splendens, Botia lecontei, Ambastaia sidthimunki, Clownbotia (Chromobotia macracanthus), Botia striata, Rineloricaria sp.’rood’ Parancistrus spec., Dianema urostriatum. De clownbotia is bij Aad in het aquarium heel groot geworden (20 cm) en na overlijden nog door Wim Tomey gebruikt om te laten zien waar de slagtanden van deze vis zich bevinden. De clownbotia heeft als bijzonderheid dat het dier voor het slapen zijn/haar bed opmaakt. Het maakt een kuiltje en gaat op de zij liggen. Het is mij niet bekend of Aad ook nog een verhaaltje voorlas voor het slapen gaan.

 

Na afloop van de lezing werd Aad in het zonnetje gezet voor het werk dat hij voor anderen gedaan heeft in het verleden. Aad heeft nl. twee rechterhanden en kan alles maken. Als dank ontving hij applaus en een lekker flesje.

 

Loek werd bedankt voor de leuke lezing waarna de traditionele plantenverloting werd gehouden en daarmee de avond weer teneinde was.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus