Verslag van 19 maart 2019

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette een volle zaal (23 aanwezigen) van harte welkom op onze laatste avond in de kelder van Middin aan de Huis te Landelaan.

 

Afmeldingen zijn ontvangen van de heer Stil en de heer Simonis.

 

Zoals bekend gaan we volgende maand over naar onze nieuwe locatie. Theo bedankt alle leden die Piet Muller helpen bij de voorbereiding voor de verhuizing. Piet Muller geeft aan dat de boekenkast reeds is verhuisd en dat de spullen die in het lokaal aanwezig zijn kunnen worden meegenomen door de leden. De planten uit het verenigingslokaal kunnen worden gekocht voor €1,50 per zak. Er zal deze avond geen verloting plaatsvinden. De tafels en stoelen uit het lokaal zullen worden meegenomen naar de nieuwe locatie.

 

Hierna kreeg onze spreker van deze avond de heer Jan van der Heiden het woord voor de presentatie van een reis naar Nicaragua die hij samen met zijn vrouw Margie in 2017 heeft gemaakt. Tijdens de reis maakt Margie de foto’s en filmpjes en op basis hiervan stelt Jan de presentatie samen. Margie zoekt ook alle namen bij elkaar van alle planten en dieren die ze gezien hebben en dat is geen sinecure.

 

Jan en Margie hebben Nicaragua aan het einde van de regentijd bezocht en dat was goed te merken want er was overal nog veel water te zien in de vorm van beekjes en plassen. Omdat ze met de auto een rondreis wilde maken en de wegen in Nicaragua niet al te best zijn was hen geadviseerd om een auto met 4-wiel aandrijving te nemen. Dat advies hebben ze opgevolgd en dat was achteraf maar goed ook.

 

Gevlogen werd op Panama waarna werd doorgereisd naar het noorden van Nicaragua. Het land is bergachtig met vulkanen en er zijn twee grote meren. De vochtige lucht vanuit de oceaan stijgt op bij de bergen en dat zorgt er voor dat er veel vocht naar beneden komt waardoor er een unieke flora en fauna ontstaat.

 

Hun eerste doel was een verblijf op een koffieboerderij met de prachtige naam Vinca Esperanza Verde. Deze was per auto te bereiken zij het, dat het laatste stuk weg niet al te best was. De boerderij heeft 4 gastverblijven maar Jan en Margie waren op dat moment de enige gasten. Het was nog regentijd dus was het ’s avonds nog behoorlijk fris en moest met jas aan worden gegeten. Overdag was de temperatuur echter prima om te wandelen. Om de boerderij waren wandelroutes uitgezet met variërende moeilijkheidsgraad. De eerste wandeling bleek achteraf ook de moeilijkste te zijn. Vanwege het vele water was het glad en moet je heel goed opletten. De koffieplanten staan onder de bomen in het bos omdat de planten het in de volle zon niet goed doen. De koffie in Nicaragua is overigens heel lekker en echt een aanrader. Jan en Margie hebben er veel van gedronken.

 

Het eerste dier dat ze daar tegenkwamen was een grijze eekhoorn en daarna volgde al heel snel een 3-tenige luiaard. Deze bijzondere dieren leven hun hele leven in de bomen en komen 1 keer per 2 weken naar beneden om even hun behoefte te doen. Jonge dieren die per ongeluk naar beneden vallen worden niet opgeraapt door de moeders. Het is heel moeilijk om gevonden jonge luiaards weer in de natuur terug te zetten. De jonge dieren leren van hun moeder welke bladeren ze in welke volgorde mogen eten om geen last te hebben van vergiftiging. Dat kun je ze in gevangenschap niet leren.

 

Vanwege het snelstromende water was er niet veel vis te zien in de stroompjes maar Jan liet ons wel plaatjes zien van meervalachtigen die er van nature voorkomen. Ook komen in dit gebied de bekende Rivulus-soorten (eierleggende tandkarper) voor.

 

Wat Jan en Margie ook tegen kwamen was een slakkenetende slang en prachtige insecten als Cicades, Glasvlinders, Spinnen, Sprinkhanen en Libellen. Nicaragua is het land van de heliconia planten. Er komen meer dan 250 verschillende soorten voor. Gemberplanten hebben een heel fraaie bloeiwijze waar onder meer kolibries op afkomen. Dit fraaie vogeltje beschikt over een heel lange snavel en dito tong waarmee de honing kan worden opgelikt. Kolibries zijn bijzonder mooi en hebben pulserende kleuren. Ze maken met hun vleugels een geluid dat lijkt op dat van een bromvlieg. Sommige soorten zijn zo klein en snel dat je ze niet ziet maar wel hoort.

 

Naast de kolibri komen er uiteraard veel meer prachtige vogels voor in Nicaragua. Zo zagen we o.m. Toekans, duif-achtigen, papegaaien en andere soorten.

 

De tweede plek waar Jan en Margie naar toe gingen was het kratermeer Apoya. Dit meer ligt geheel geďsoleerd (geen verbinding met een rivier) en omdat in het water weinig voedingstoffen zitten is het water er heel helder. De vulkaan zorgt voor een warme bodem waardoor het water er een temperatuur heeft van 27oC. In het meer komen geen echte waterplanten voor maar wel een soort gras (Ghara spec). Ondanks dat het meer geďsoleerd ligt komen er wel vissen in voor (Cichliden en levendbarenden -Poecilia). Men denkt dat er door vogels visseneitjes in het water terecht zijn gekomen en die vervolgens zich hebben aangepast aan de omstandigheden in het meer. Helaas zijn er destijds door de mens voor de viskweek de beruchte Tilapia’s in het meer uitgezet waardoor de oorspronkelijke visstand sterk achteruit is gegaan. Inmiddels is het meer tot bescherm gebied verklaard en mag er bv. niet zomaar gebouwd worden.

 

Een lange rij van prachtige dieren passeerden de revue; van brulaap tot kaaiman en van leguaan tot ijsvogel en het waren er echt te veel om ze hier allemaal te noemen. Nicaragua is voor de natuurliefhebber wat dat betreft echt een paradijs. Dat geldt overigens ook voor de buurlanden Panama en Costa Rica, weet ik uit eigen ervaring. Dus mocht u in de gelegenheid zijn om eens een bezoek aan deze regio te brengen is dat zeker aan te bevelen.

 

Jan en Margie kregen na afloop van de presentatie een welverdiend applaus en we zien ze graag nog een keer terug. Hierna was er nog tijd voor de aanwezigen om uit het grote aanbod van spulletjes een keuzes te maken en daarmee kwam aan onze laatste avond in de kelder een einde.

 

Tot de volgende keer op onze nieuwe locatie aan de Bosgang 2 te Rijswijk en wel op de derde maandag van de maand.

 

Jan de Reus