Verslag van 18 december 2018

 

Veel leden waren afgekomen op de decemberavond voor de presentatie van de uitslag van de huiskeuring. Onze voorzitter Theo Peters heette alle aanwezigen van harte welkom. Bericht van verhindering was ontvangen van Paul den Heijer.

 

Na het welkom werd het woord gegeven aan onze keurmeester Bram Rozier voor zijn presentatie van de huiskeuring. In totaal waren er dit jaar bij de ‘De Rijswijkse’ vier deelnemers, allen in een andere categorie. Dat betekent dat alle deelnemers ook automatisch eerste in hun categorie zijn geworden.

 

Als eerste kwam aan bod het paludarium van Cor van Hunnik. Cor is een nieuw lid van De Rijswijkse en woont in Zeist. Dat was dus nog een hele reis maar het was de moeite waard. Het paludarium van Cor Hunnik is groot. Het is 230 cm breed, 160 cm diep en 230 cm hoog. Omdat het dak doorzichtig is ontvangt het ook daglicht. In zo’n groot paludarium heb je de ruimte om iets moois neer te zetten en dat had Cor Hunnik dan ook gedaan. Zo waren er o.m. een waterval en een beekloop aangebracht. Kunstig aangebrachte takken gaven extra dieptewerking aan het toch al diepe paludarium. Als beplanting o.m. Tilandsia’s, Begonia, Ficus etc. Omdat Cor helaas vanwege een hardnekkige paddestoelenplaag onlangs de bodemgrond heeft moeten vervangen waren nog niet alle planten volledig aangeslagen. Maar dat is een kwestie van tijd. Ook waren de voorziene kikkertjes nog niet in het paludarium geplaatst. Desondanks zag het geheel er al zeer toonbaar uit en met wat kleine aanpassingen hier en daar kan het zeker een top paludarium worden.

 

Het A4 aquarium van Petter Kettenis was de volgende in de rij. Dit aquarium heeft de afmetingen 130 cm breed, 110 cm diep en 46 cm hoog. Het aquarium kan van alle kanten worden bekeken en dat stelt uiteraard speciale eisen aan de inrichting. Daarin was Peter goed geslaagd. In het aquarium voerde de kleur oranje de boventoon. Oranje maanvissen, oranje zwaarddragers en oranje danio’s. De keurmeester vond de variatie qua vorm OK maar qua kleur kan het beter. Dat gold ook voor de variatie van de bladvormen van de planten. Die kan nog wat sterker. Helaas was tijdens het keuren het water in het aquarium nogal mistig. De waterwaarden zagen er echter goed uit en na het  verversen van het water was het euvel snel verholpen.

 

Het derde aquarium dat aan bod kwam was het A1 aquarium van Theo Peters. Hij heeft het ‘oude’ aquarium van Gerrit Spaans overgenomen. Dit aquarium heeft de afmetingen: 160 cm breed, 55 cm diep en 55 cm hoog. In het aquarium stonden o.m. Rode tijgerlotus, Limnophila aquatica’s, Myriophyllum spec, Bacopa australis, Hedyotis osmani, Hedyotis salzmannii.

 

In het vissenbestand kwamen we o.m. de volgende vissen tegen: Melanotaenia boesemani (regenboogzalm), Colisa chuna, Dermogenys pusillus (halfsnavelbek), Nematobrycon palmeri (keizertetra), Nannobrycon eques (potloodvisje), Corydoras panda, Desmopuntius pentazona. In totaal 14 soorten en dat vond de keurmeester toch wat teveel van het goede. Minder soorten in grotere aantallen is zijn advies.

 

Als laatste kwam het A2 aquarium (Zuid-Amerika)  van René v/d Berg aan bod. Met dit aquarium gooit René al vele jaren hoge ogen en ook dit jaar zag het er weer prachtig uit. De aanwezig wildvang maanvissen (Pterophyllum altum) hebben het er zo te zien goed naar hun zin want ze zagen er schitterend uit. Als medewoners van het aquarium o.m. Apistogramma macmasteri (met jongen!), Moenkhausia costea en Corydoras sterbai. In het plantenbestand o.m. de drijfplant Ceratopteris cornuta (eikenbladvaren) en Helantium bolivianum. Zeer goed geslaagd vond de keurmeester de achterwand in combinatie met het geplaatste takken en stenen. Al met al een prachtige bak zoals we die van René gewend zijn.

 

Na het bespreken van de deelnemende bakken volgde de uitslag. Alle deelnemers hebben een bondsdiploma in de wacht gesleept.

 

De vierde plaats was voor Peter Kettenis met een puntentotaal van 375,5 (61,5 biologisch)

Derde werd Theo Peters met een puntentotaal van 377 (61 biologisch)

Cor van Hunnik werd tweede met een puntentotaal van 380 (62 biologisch)

Kampioen werd René v/d Berg met een puntentotaal van 389,5 (62 biologisch)

 

Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met dit resultaat. De keurmeester werd hartelijk bedankt voor zijn inzet en werd bedankt met een lekker flesje.

 

Traditioneel wordt tijdens de decemberavond een grote verloting gehouden met vele smakelijke prijzen. Zo ook dit jaar zodat menigeen met iets lekkers huiswaarts ging.

 

Allen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst en tot volgend jaar.

 

Jan de Reus