Verslag van 17 juni 2019

 

Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom.

Mededelingen:

·        Bericht van afmelding is ontvangen van Loek v/d Klugt (ziek) en René v/d Berg.

·        Vanwege de verhuizing van onze voorzitter is zijn aquarium + meubel te koop (afmetingen meubel 170 x 135 x 60 cm). Het aquarium + meubel zijn in goede staat. Ook de levende have is te koop. Liefhebbers kunnen zich bij Theo melden.

·        NBAT: het lijkt erop dat de NBAT het nog een jaar gaat proberen; Mirjam Uijlenbroek is onlangs aanwezig geweest bij een door de NBAT georganiseerde brainstorm sessie en heeft daar een positief gevoel aan overgehouden; Piet Muller heeft nog steeds grote twijfels over het voortbestaan van de NBAT

·        Mirjam Uijlenbroek geeft open huis op vrijdag 28 juni; iedereen is uitgenodigd voor een ‘praatje bij de bak’

Na de mede krijgt onze spreker van de avond: de heer Robert Koelman het woord voor zijn presentatie van de ‘Kiek 2019’. Deze werd dit jaar gehouden bij AV ‘De Natuur in Huis’

Dit jaar hebben er 8 deelnemers meegedaan waaronder Robert Koelman zelf. Helaas geen deelnemers van ‘De Rijswijkse’. Misschien volgend jaar weer?

Zoals we gewend zijn van Robert werd de presentatie ingeluid met een muziekje en een filmpje. Daarnaast had Robert voorbedrukte formulieren bij zich met daarop alle namen van de deelnemers. Bij iedere deelnemer kon een score worden gegeven op de ‘WOW’ factor en de levende have.

Wat opviel was dat veel deelnemers gebruik maken van LED-verlichting boven het aquarium. De TL-verlichting is echt op z’n retour. Robert Koelman was de enige die nog gebruik maakt van de ‘ouderwetse’ T8 lampen. Qua afmetingen was er een grote variatie te bespeuren; van zeer groot (200x60x60 cm) tot klein (67x50x27cm). Zowel aquaria in de categorie A1 (gezelschap) als A2 (speciaal) kwamen aan bod.

Over het algemeen waren de deelnemende aquaria zeker de moeite van het aankijken waard. Uiteraard waren er verbeterpunten mogelijk en Robert deed zijn best om die vanuit de zaal te laten aanreiken. Het inrichten van een bak is niet zo makkelijk als het misschien lijkt en wat daarbij ook meespeelt is de plaats van het aquarium in de ruimte waar het geplaatst is en de voorkeur kijkrichting. Jos Koster had alle bakken recht van voren gefotografeerd en in sommige gevallen gaf dit een wat vertekend beeld omdat bij de inrichting was uitgegaan van een andere kijkrichting.

Nadat alle aquaria waren gescoord konden de punten worden opgeteld. Tijdens de bijeenkomst bij AV ‘De Natuur in Huis’ bleek mevrouw Joke Bierman van Paluzee (Zoetermeer) de meeste punten te hebben gekregen. Zij had een prachtig plantenbestand (en dat zonder toevoeging van CO2). De terechte winnares wat mij betreft.

Het was weer een leuke en onderhoudende avond geweest onder de enthousiaste leiding van Robert Koelman. Hij werd hiervoor bedankt met een welverdiend applaus en we zien hem graag weer eens terug.

Ter afsluiting van de avond volgde nog de plantenverloting en daarmee was ook deze clubavond weer voorbij.

 

Iedereen een fijne vakantie toegewenst en we zien elkaar weer terug in September.

 

Jan de Reus