Verslag van 17 december 2019

 

Tijdens de laatste verenigingsavond van het jaar vindt traditiegetrouw de presentatie van de huiskeuring plaats. Een feestelijke avond met een versierde zaal, hapjes en een uitgebreide verloting. Dat was ook deze keer het geval en gelukkig was de zaal dan ook goed gevuld. Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Speciaal welkom voor onze keurmeester Bram Rozijn die de huiskeuring vanavond zal presenteren. Helaas waren afmeldingen ontvangen van de heren: Breur, Jager en Spaans.

 

Hierna kreeg Bram Rozier het woord voor zijn presentatie. Bram begon met te vertellen dat de huiskeuring prima was verlopen. Een gezellige huiskeuring in een goede sfeer en met een uitstekende organisatie. Dat laatste zijn we wel gewend bij ‘De Rijswijkse’, dat kun je wel aan Piet Muller en Loek v/d Klugt overlaten. Bram was ook zeer lovend over de diapresentatie die Loek had voorbereid.

 

Dit jaar hebben 5 deelnemers meegedaan aan de keuring met een behoorlijke verscheidenheid van types vivaria (C1 terrarium, A4-,A2- en A1 aquaria).

 

Als eerste kwam het imposante oerwoudterrarium van Corrie en Cor van Hunnik uit Zeist aan bod.

 

 

Dit terrarium heeft de afmetingen BxDxH = 325x160x235cm en wordt verlicht met daglicht van boven aangevuld met 8x LED 22W/4000K.

 

Bram merkte op dat de bak t.o.v. het vorig jaar er sterker bij stond. Het geheel had een natuurlijke uitstraling met veel details van hoog niveau. Een enkele rode Bromelia vormde een sterk contrastpunt tussen de verder overwegend groene planten. Ook het gebruik van enkele grotere planten had een gunstig effect op de dieptewerking van het terrarium.

In het terrarium waren 2 soorten pijlgifkikkertjes (Phyllobates bicolor en Dendrobates tinctorius Alanis) aanwezig die met hun gefluit duidelijk van hun aanwezigheid blijk gaven. Bram opperde om in de toekomst het dierenbestand nog uit te breiden met wat hagedisjes.

Ondanks dat het terrarium er heel goed bij staat gaf Cor van Hunnik gaan dat hij nog wel af en toe last heeft van paddenstoelen in het terrarium. Alhoewel hij de bodemgrond volledig heeft vervangen blijven ze steeds hier en daar de kop (of moet ik zeggen de stoel) opsteken. Bram merkte op dat bij gebruik van een organische bodem dat risico er helaas altijd inzit. Misschien kun je het risico verkleinen door de hoeveelheid bodemgrond te minimaliseren.

 

De volgende deelnemer was Gerrit Spaans met zijn nieuwe A1 aquarium.

 

 

Dit aquarium heeft de afmetingen BxDxH = 190x65x60cm. Het aquarium wordt verlicht door:TL-8: 4x 58W + 2x 16W.

 

Helaas was Gerrit geveld door ziekte en kon daarom deze avond niet aanwezig zijn. Na een lange inloopperiode begint het aquarium het nu echt goed te doen zoals u aan bovenstaand plaatje kunt zien. Prachtig geformeerde plantengroepen met fraaie straatjes (o.m. Hydrocotyle tripartita) die slingerend hun weg vervolgen door het aquarium. Door het gebruik van donkere doorkijkplekken richting de achterwand wordt de diepte van de bak nog extra versterkt.

 

Het vissenbestand zag er goed uit met o.m.: bijlzalmen (Carnegiella strigata), antennebaarsjes Microgeophagus ramirezi , zwarte fantoomzalmen (Hyphessobrycon megalopterus) en Trigonostigma hengeli en de blikvanger Styphodon elegans.

 

Kortom een topbak waarmee Gerrit de weg omhoog weer heeft gevonden.

 

Als derde in de rij kwam het A1-aquarium van onze voorzitter Theo Peters aan bod.

 

 

Dit aquarium heeft de afmetingen: BxDxH = 100x50x50cm en wordt verlicht met 2 LED-TL’s (Juwel Aquarium LED-TL23W ‘Nature’ + 23W ‘Colour). Theo is kleiner gaan wonen en heeft daarom noodgedwongen zijn oude (grote) aquarium moeten inruilen voor een kleiner exemplaar. De bak staat pas een half jaar maar dat zie je er niet vanaf. De planten staan er prima bij en Bram was heel tevreden over het decoratief effect van het geplaatste hout.

 

In de bak nu eens niet de geijkte kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi). Maar het kleinerblijvende broertje/zusje daarvan: de neontetra (Paracheirodon innesi). Daarnaast de fraaie Nannostomus marginatus of was het N. trifaciatus?. Op de bodem de kleine pantsermeerval Corydoras panda en aan het wateroppervlak het halfsnavelbekje (Dermogenus pussilus).

 

Onderdeel van de keuring is het gesprek dat de keurmeester heeft met de deelnemer. Loek v/d Klugt maakte van de gelegenheid gebruik om Bram een compliment te geven voor de wijze waarop hij dit tijdens de keuring heeft gedaan. Het geeft de keuring zoveel meerwaarde voor de deelnemer.

 

Nummer 4 in de rij was het A4 verrassingsaquarium van Peter Kettenis.

 

 

Dit bijzondere aquarium heeft de afmetingen: BxDxH = 135x110x57cm en wordt verlicht door 6 TL-lampen: 3x Hi Lite 36W/Wit + 2x Pro Lite 36W/Warmwit +1x Osram 36W/Wit .

 

Het aquarium van Peter heeft vormt een afscheiding tussen 2 ruimtes en kan van drie kanten worden bekeken. Dat is een stuk lastiger dan wanneer je een aquarium maar van 1 kant kunt bekijken. Toch is Peter er aardig in geslaagd om er iets moois van te maken en vergeleken met het vorig jaar was de bak er op vooruitgegaan. Bram vond de filtercapaciteit wat aan de kleine kant dus die kan nog wel wat worden uitgebreid.

 

Het vissenbestand bestond uit:kweekvormen van de maanvis (Pterophyllum scalare), hoogvinkarpers (Mollienisia sphenops) en kweekvormen van de Zwaarddrager. Opvallend veel oranje gekleurde vissen. Misschien nog wat meer andere kleuren in het vissenbestand?

 

Als laatste in de rij kwam het nieuwe A2 aquarium van Teunis Bruin aan de beurt.

 

Dit grote specialaquarium voor maanvissen heeft de afmetingen BxDxH = 200x60x80cm en wordt verlicht door:

2x LED HVP 40W / Wit

2x LED 27W / Wit

2x LED 35W / RGB

2x LED HVP 60W / Wit

 

Voor de maanvissen (Pterophyllum altum) is een grote bakhoogte een vereiste. Helaas betekent dit wel dat om voldoende lichtsterkte op de bodem te krijgen veel meer lampen nodig zijn omdat anders de planten tekort gaan komen. Bram had de indruk dat de planten nog wel wat meer licht nodig hebben.

 

Omdat René v.d Berg ook een nieuwe bak aan het bouwen is en er dus een oplossing gevonden moest worden voor de maanvissen van René heeft Teunis deze fraaie vissen van René overgenomen. Ook de bekende L18 (Baryancistrus xanthellum) is naar de bak van Teunis verhuist maar die gaat t.z.t. weer retour naar de nieuwe bak van René.

 

Naast de prachtige maanvissen zwom in de bak ook een school Pristella maxillaris.  

 

De bak is duidelijk nog in opbouw. Nog niet alle planten zijn voldoende ontwikkeld muv van het drijvend eikenbladvaren (Ceratopterus cornuta) Deze deed het geweldig goed en wordt kolossaal groot. Duidelijk een bak met potentie om een topbak te worden.

 

Na de pauze volgde de uitslag van de huiskeuring waarbij alle deelnemers een bondsdiploma kregen. Onderstaand de cijfertjes:

 

Plaats

Naam

Categorie

Totaal punten

Biologisch

Bondsdiploma

5

Peter Kettenis

A4

375,5

61,5

Brons

4

Teunis Bruin

A2

380,5

61,0

Brons

3

Theo Peters

A1

385,0

62,5

Brons

2

Corrie en Cor van Hunnik

C1

390,5

62,5

Zilver

1

Gerrit Spaans

A1

393,5

63,5

Goud

 

Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met de behaalde punten. We mogen als vereniging zeer tevreden zijn met dit resultaat. De keurmeester Bram Rozier werd bedankt voor zijn inzet en ontving een flesje lekkers. Ook Loek werd bedankt en getrakteerd op een flesje lekkers.

 

Hierna volgde de eindejaarverloting met ook deze keer weer vele nuttige en smakelijke prijzen. Met dank aan onze penningmeester. 

 

Iedereen heel fijne feestdagen en een gelukkig 2020 en we zien u graag weer terug bij de januari-avond.

 

Jan de Reus