Verslag van 17 april 2018

 

Onze voorzitter Theo Peters opende traditiegetrouw de avond en heette een goedgevulde zaal van harte welkom. Alvorens het woord te geven aan onze spreker van deze avond eerst een aantal mededelingen:

        Bericht van verhindering ontvangen van: mevrouw Tomey, de heren Jager en Den Heijer

        Liefhebbers voor deelname aan etentje kunnen zich bij Piet Muller aanmelden

 

Vervolgens kreeg Hans Kiers het woord voor zijn lezing met de prikkelende titel ĎNooit meer kardinalení. Hans is al eens eerder bij ons te gast geweest en heeft toen een kijkje achter de schermen gegeven bij zijn werkgever: de visimporteur Ruinemans. Werken bij een visimporteur geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met veel nieuwe vissoorten. Hans heeft dan ook regelmatig nieuwe vissoorten in zijn aquarium zwemmen en probeert er ook mee te kweken. Op dit moment is hij bv bezig met de nakweek van een nieuwe Apistogrammasoort.

 

Maar hoe gaat het eigenlijk met de kardinaal tetra? Hans gaf aan dat in het verleden de kardinaal tetra in de winkel meestal afkomstig was van wildvang. Inmiddels is dat niet meer zo omdat de kardinaal tetra nu veel wordt nagekweekt in bv. de voormalige Oostbloklanden. Daarnaast is het vangseizoen in BraziliŽ teruggebracht naar 3 maanden waardoor de aanvoer ook minder is geworden. De verhouding wildvang tov nakweek schat Hans op 60% wildvang en 40% nakweek. Ruinemans heeft overigens een eigen vangstation in Manaus (BraziliŽ) waar ze hun kardinaal tetraís kunnen opvangen zodat ze een voorraadbuffer hebben. Bij Ruinemans worden jaarlijks zoín slordige 2,5 tot 3 miljoen kardinaal tetraís omgezet maar die zijn niet alleen maar voor de Nederlandse markt. Ruinemans levert in heel Europa.

 

Hans merkte dat vissen uit nakweek niet altijd van goede kwaliteit zijn omdat onvoldoende selectie wordt toegepast. Met als resultaat gedeformeerde en kleurloze vissen.

 

Om de lezing wat gevarieerd te houden en niet alleen meer plaatjes van visjes te laten zien had Hans hier en daar wat beelden van de Zoo Stuttgart opgenomen. Dit is een echte aanrader voor de liefhebber met vele fraaie vivaria en ook een prachtige tuinvijver vol met waterlelies. Opvallend was dat in de biotoop-vivaria veel bijzondere vissoorten werden gehouden en ook dat alles er opvallend netjes en schoon bij stond. Mocht u in de buurt zijn: ga er eens een kijkje nemen!

 

Hans liet ons natuurlijk veel plaatjes zien van prachtige vissen en omdat hij tegenwoordig ook actief is als verenigingskeurmeester kregen we ook nog wat aquaria van liefhebbers voorgeschoteld. Zo zagen we o.m. zeer grote maanvissen voorbij komen maar ook een kleiner blijvende soort maanvis. Kikkers in het aquarium worden al langere tijd gehouden (denk aan de bekende dwergklauwkikkertjes). Hans had een kikkersoort Pipa parva in zijn aquarium en kan deze zonder problemen bij zín discusvissen houden. Het Pipa parva kikkermannetje plakt de eieren op de rug van het vrouwtje waarna ze worden ingekapseld in de huid van de rug. Zijn de larven volgroeid dan komen ze uit de rug van het vrouwtje gekropen. Zo krijgt de uitdrukking: ĎJe kan mín rug opí weer een heel andere duiding.

 

Zoals gezegd het leeuwendeel van de presentatie bestond uit prachtige vissen waarvan het merendeel helaas slechts mondjesmaat in de handel te koop is. Hopelijk gaat dit nog veranderen.

 

Hans besloot zijn lezing met beelden van een zeewateraquarium met een inhoud van 7000 liter die was neergezet in de kamer van een liefhebber ergens in Nederland. Dat zag er zeer indrukwekkend uit maar ik denk voor de meeste van ons niet haalbaar vanwege de hoge kosten van een dergelijke aquarium.

 

Aan het einde van de lezing gekomen werd Hans hartelijk bedankt voor zijn meer dan interessante lezing en we zien hem graag nog eens terug.

 

Hierna volgde als vanouds de plantenverloting en daarmee was een mooie avond teneinde gekomen.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus