Verslag van 16 september 2019

 

Voor een goed gevulde zaal opende Theo Peters de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom.

 

Mededelingen:

·        Bericht van afmelding is ontvangen van Harry Treur en Paul den Heijer.

·        Huiskeuring: deelnemers kunnen zich aanmelden bij Piet Muller

·        Nieuwe locatie: omdat de huidige locatie toch te wensen over laat is er gezocht naar een alternatief. Het wijkcentrum ‘Piet Vink’ aan de Laan van Hoornwijck 260 (Ypenburg) is gratis beschikbaar op de dinsdagavond en biedt voldoende parkeergelegenheid. Tevens goed bereikbaar per openbaar vervoer. Het bestuur + Loek v/d Klugt is reeds wezen kijken en zien het wel zitten. Het plan is om al in oktober over te gaan naar de nieuwe locatie. Routebeschrijving zal worden opgenomen in het blad en op de website. Piet heeft overigens gehoord dat onze oude locatie aan de Huis ten Landelaan binnenkort zal worden afgestoten naar Vestia. Er zijn op dit moment nog maar 10 bewoners.

·        NBAT: afgelopen zaterdag is Piet Muller naar de vergadering van de NBAT geweest in Veenendaal. Helaas is tijdens de vergadering het heikele punt van het voortbestaan van de NBAT niet behandeld. Wel is er gesproken over een wijziging in de redactie van ‘Het Aquarium’. Die zou meer moeten zijn gericht op de doorsnee aquariaan. Tevens is er een nieuwe keurmeester aangetreden. Piet heeft vernomen dat de secretaris van de NBAT er mee gaat stoppen. Al met al was het een teleurstellende vergadering.

·        Uitreiking ‘Gouden vin’ aan Piet Muller: Op verzoek van het bestuur van District Zuid Holland Noord (DZHN) waartoe onze vereniging behoort, reikte Loek van der Klugt in haar vergadering van 10 september aan onze onvolprezen penningmeester, organisator en barman Piet Muller de ‘Gouden vin’ uit. Deze onderscheiding van de NBAT kan worden aangevraagd voor personen die zich meer dan 10 jaar binnen enig onderdeel van de NBAT uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt. DZHN voerde naast het penningmeesterschap dat Piet ook voor DZHN vervult, vooral het feit op dat hij op het punt staat voor de 25e keer de districtskeuring te organiseren. Voorwaar geen kleinigheid! AV ‘De Rijswijkse’ feliciteert onze Pieter – zoals hij eigenlijk heet – van harte met deze welverdiende onderscheiding. Daarbij zij gememoreerd dat Piet(er) ook erelid van onze vereniging is.

 

Na de mededelingen krijgt onze spreker van de avond: de ons welbekende Willem Postma het woord voor zijn lezing welke uit 2 delen bestaat. Voor de pauze komt een stuk geschiedenis aan bod uit het aquariumverleden van Willem en na de pauze nemen we een kijkje in Paramaribo.

Traditiegetrouw wordt een lezing van Willem altijd gestart met een stukje muziek en dat was dus ook deze keer het geval. Willem gaf aan dat hij dit doet om de mensen in de zaal de gelegenheid om hun gesprekken te beëindigen en zo rust in de zaal te bewerkstelligen.

Willem is een vlotte spreker, dat weten we inmiddels wel en ook deze avond was hij zeer op dreef. Zozeer zelfs dat hij aan het eind van de avond met zachte hand gemaand moest worden om te stoppen omdat het inmiddels al bijna elf uur was geworden. Het zij hem vergeven.

Het aquariumvirus is bij Willem begonnen toen hij als jongentje op de lagere school van de meester het aquarium mocht bijhouden. Later is hij lid geworden van AV Groot Hoogvliet en is daar tweede voorzitter geweest. Bij toeval (omdat iemand verhinderd was) is hij lezingen gaan geven. Daarnaast lid geworden van de Werkgroep Aquatische Planten (WAP) in de tijd van Piet v/d Vlugt en Harry Verbruggen. Daar deed men studies naar waterplanten o.m. naar het Leidse plantje (Saururus cernuus). Planten hebben altijd zijn interesse gehad.

Fotograferen is iets wat Willem graag doet en zo gaat hij graag bij mensen op bezoek om thuis het aquarium/paludarium te fotograferen. Zo is hij o.a. bij onze Gerrit Spaans langs geweest en ook bij de fam. Van Wezel in Zoetermeer. Prachtige plaatjes van imposante bakken. Misschien kan Willem op korte termijn nog een keer op bezoek bij Gerrit Spaans om de nieuwe bak te fotograferen? Gerrit zelf vindt het nog te vroeg maar volgens Piet Muller kan het wel.

Willem is een ‘cichlidioot’ zoals hij zelf aangeeft en hij heeft vele jaren cichliden gehouden. Met name de prachtige Pauwenoog Cichlide (Astonotus ocellatus) had zijn voorkeur. Met het doel om te gaan kweken heeft hij destijds een 10-tal jonge dieren aangeschaft in de hoop dat er een goed kweekstel bij zou zitten. Het is nl. uiterst moeilijk bij deze dieren om het geslachtsonderscheid te zien. Het kost gemiddeld 3 jaar om de dieren tot nakweek te krijgen. Gelukkig zat er een goed kweekstel bij en kon Willem het fascinerende schouwspel van de broedzorg bestuderen. Een legsel bestaat uit wel 2000 stuks en het duurt 3-4 dagen alvorens de eitjes uitkomen. Maar wat doe je met zoveel jonge visjes? Je raakt ze aan de straatstenen niet kwijt. Willem geeft de ouderdieren daarom een tijdje geen voer zodat deze uiteindelijk hun nakroost opeten. Sommigen vinden dat wreed; maar wat moet je anders?

Willem liet schitterende plaatjes zien van killy-vissen (Aphyosemion, Nothobranchius, Aplocheilus). Deze vissen leven helaas maar kort; het zijn seizoensvissen die hun eieren leggen voor het ingaan van de droge periode. Bij de start van het natte seizoen komen de eieren uit maar niet allemaal want de natuur heeft rekening gehouden met mogelijke tegenvallers. Mocht het snel weer droog worden dan komt bij de daarop volgende regenperiode de rest van de eieren uit. Dat heet risicospreiding. De beste jongen zijn die welke pas later uitkomen.

Na de pauze volgde een verslag van een bezoek aan Paramaribo. Willem is getrouwd met een Surinaamse vrouw van Hindoestaanse afkomst. In 2009 is hij samen met zijn vrouw op familiebezoek in Suriname geweest. Hij logeerde bij familie in Paramaribo en dat was wel even schrikken. Niet van de familie maar wel van de verkrotting van Paramaribo. Overal verwaarloosde huizen en in de regentijd staan veel straten onder water. Omdat van veel putten de deksels zijn verdwenen is het dan gevaarlijk om zomaar over straat te lopen. Ondanks de slechte staat van de stad is er toch nog veel moois te zien al was het alleen maar vanwege de prachtige planten en bomen die er staan. Willem liet hier wat voorbeelden van zien.

Inmiddels wat het al heel laat geworden en moest Willem noodgedwongen zijn lezing inkorten. Hij werd bedankt met een hartelijk applaus. Hierna volgde de traditionele plantenverloting met ook deze keer weer vele prijzen. Alle gulle gevers: hartelijk dank.

Volgende maand zien we elkaar weer terug op onze nieuwe locatie.

 

Jan de Reus