Verslag VHK 2014 (Loek van der Klugt)

 

Jeroen Bastiaans was maar liefst 4 maal achter elkaar onze keurmeester. De eerste keer doordat hij inviel voor onze toenmalige keurmeester die in zijn derde jaar verstek moest laten gaan, de volgende drie keer omdat ‘De Rijswijkse’ Jeroen meteen voor de volgende 3 jaar contracteerde. Jammer voor ons dat die periode ook weer gedaan is, maar prima voor Jeroen. Het keurmeesterschap vergt namelijk zoveel tijd dat Jeroen een jaartje voor zichzelf wil hebben; hij kwam nog nauwelijks toe aan zijn eigen hobby en ook zijn jonge gezin moest hem veel te vaak missen.

 

Deze keer helaas niet meer dan 3 deelnemers, maar die aquaria hebben wij met plezier opnieuw bekeken en gefotografeerd. Alle drie waren nog weer beter geworden, ongetwijfeld dankzij de adviezen van Jeroen in de voorgaande jaren. Daarmee is meteen bewezen dat leden die niet meedoen, zichzelf tekort doe

 

 

Theo Peters deed voor de 8e keer in successie mee. De keurmeester zag duidelijke vooruitgang wat betreft de kwaliteit, groepering en plaatsing van de beplanting. De Limnophila aquatica stond jammer genoeg wat verscholen in de rechter achterhoek en zou volgens de keurmeester wat meer naar links ook beter uitkomen, maar de Rotala rotundifolia was mooi van vorm en stak goed af tegen het fraai bealgde (!) hout daarachter en de Vaantjes rechtsvoor. Een opgaande plant in de linker voorhoek zou zeker niet misstaan.

Het visbestand zou nog wat rustiger kunnen. Prachtig waren de Diamantzalmen en de Aplocheilus lineatus. De Rouwrio’s waren wat aan de grijzige kant, meestal een teken van ouderdom. Die zouden met het oog op de Diamantzalmen qua vorm ook wel gemist kunnen worden.

 

 

Jammer dat Theo ook dit jaar weer last had van wat al gauw voor een kaamlaag (afgestorven bacteriën) wordt aangezien, maar wat hier vrijwel zeker een dunne laag blauwalg aan het oppervlak was. Vorig jaar had Theo ter bestrijding daarvan een oppervlakteafzuiger. Nu probeerde hij het met krachtige filteruitstroom langs het oppervlak. Als zoiets al werkt, dan is er toch in feite sprake van symptoombestrijding. De oorzaak ligt in de waterkwaliteit. Wat dat betreft is het fosfaatgehalte van 2mg/liter, waar dat bij de andere deelnemers 0,1 en 0,5 mg/l was, een teken aan de wand. Misschien moet Theo zijn manier van voeren en/of de mate waarin hij water ververst nog eens bekijken. Minder vis wil ook wel eens helpen …

 

Theo Peters behaalde met totaal 384,5 en biologisch 60,5 toch mooi een Zilveren diploma!

 

 

Gerrit Spaans doet sinds hij lid van ‘De Rijswijkse’ werd jaarlijks mee en dat is te merken ook! Niet alleen weet hij ons elk jaar aangenaam te verrassen, dit jaar werd hij in de Landelijke Huiskeuring van de NBAT maar liefst zesde en dat is best een prestatie! Onze keurmeester ziet in hem een toekomstig landskampioen, reden waarom hij vond dat hij de lat bij Gerrit extra hoog moest/mocht leggen. Dat uiteraard niet bij de keuring, maar wel bij de bespreking! Bij ‘de Landelijke’ gaat het echt om halve puntjes en dat is vechten geblazen! Deze keer zou je de inrichting met de twee stukken hout en de Rode Lotus en Ammania gracilis elk op een sterk punt aan de voorzijde te symmetrisch kunnen noemen. De Nymphaea minuta rechtsachter gaf dan wel fraaie schaduwwerking, maar bij het strakke van de overige plantengroepen, leek hij de keurmeester net iets te rommelig van blad. De gedurfd vormgegeven, compacte groep Hydrocotyle tripartita (hoe krijg je die zo?!) zou het optisch wellicht nog beter doen als hij net even onderbroken zou worden. De Waterrijst, letterlijke vertaling van de geslachtsnaam Hygrorhiza, H. aristata dus, had wat langer langs het oppervlak mogen lopen. Geen probleem, een kwestie van een paar dagen!

 

 

Het visbestand zou rustiger mogen: kies voor óf de Purperkoppen óf de Hengeli’s in de middenzone en voor óf de (sierlijke) Bijlzalmen Carnegiella marthae óf de even sierlijk schuin hangende Nannostomus eques aan het oppervlak. Intussen is Gerrit met pijn in het hart de Purperkoppen aan het uitvangen, wat trouwens nog helemaal niet meevalt. De Ammania is naar rechts opgeschoven. Ook heeft Gerrit de blauwachtige buis 865 vervangen door kleur 840. Uw verslaggever/fotograaf vindt dat jammer. De bak kwam zo lekker fris over …

 

Met totaal 396,5 en biologisch 63,5 behaalde Gerrit zeer verdient een Gouden diploma!

 

 

René van den Berg was ook bij de in 2003 opgeheven vereniging MINOR altijd van de partij, jarenlang met een discusbak. Sinds enkele jaren houdt hij maanvisen. Dit jaar toonde hij fraaie exemplaren van eigen kweek Pterophyllum scalare ‘Rio Nanay’. Dat stug volhouden uiteindelijk resultaat oplevert, blijkt ook in dit geval uit het feit dat René in ‘de Landelijke’ van 2014 maar liefst derde werd. Voorwaar geen sinecure! Prachtig in dit aquarium is de zelf gemaakte wandbekleding. Die komt vooral aan de rechterwand goed uit, maar de keurmeester gaf in overweging ook de achterwand wat meer in de kijkert te laten komen door daar wat minder begroeiing van het wateroppervlak toe te passen. De recht opgaande stengels van de Waterpapaver Hydrocleis nymphoides mogen dan fraai ogen, het blad ligt wel erg compact aan het wateroppervlak. Samen met de fors uitgroeiende, fraaie wortelbossen vormende drijfvaren Ceratopteris cornuta wordt het daar wel wat vol; kiezen dus!

Interessant in deze bak was dat de Groene waterlelie Nymphaea glandulifera niet alleen heeft gebloeid, maar ook nog zaailingen in de bak deed opkomen. Bovendien vormde de plant uitlopers. Het stukje hout op de bodem in het midden van de bak zou de keurmeester niet hebben gemist als René het daar niet geplaatst had … Uw fotograaf heeft de worsteling van René met het hout vele jaren met interesse kunnen volgen. Elk jaar was verbetering waar te nemen. Nu staat het zodanig goed dat het doodzonde mag worden genoemd als daar ook maar enige verandering in zou komen!

 

Fraai met de maanvissen samengaand, waren de Bloedvlektetra’s. René kocht ze als Hyphessobrycon socolofi (Kleine bloedvlektetra), maar het bleken Grote bloedvlektetra’s H. erythrostigma te zijn. Ze waren er vorig jaar ook al, evenals de twee stellen cichliden Teleocichla centrarchus waarvan de mannen 15cm halen en de vrouwen daarvan hooguit de helft. Met betrekking tot de al jaren in de bak aanwezige en zeer fraaie Baryancistrus spec. stelde de keurmeester dat als twee of meer van zulke grote jongens te veel is, je die vissoort niet zou moeten houden. Dat lijkt uw verslaggever een discutabel standpunt.

 

Met totaal 390,5 en biologisch 62 behaalde René met zijn A2-bak een Zilveren diploma.

 

 

Bij wijze van toelichting waarom uw verslaggever niet meedeed met zijn paludarium, vertoonde hij na de pauze een videofilm die kortgeleden van de bak werd gemaakt door vriend en collega-spreker Willem Postma.

 

 

Willem heeft zich recent een nogal geavanceerde videocamera (Canon Legria HF G30) aangeschaft en die wilde hij graag op een vivarium uitproberen. Hoewel de camera over een haarscherp scherm beschikt, gaat Willem niet over één nacht ijs. Hij sluit een kleine platte TV aan en stelt de witbalans van de camera en de belichtingstijd net zo lang bij tot de kleurweergave en belichting helemaal naar zijn zin zijn. Jammer genoeg wilde de dvd die Willem had gemaakt op de laptop van uw verslaggever niet goed opstarten. Thuis deed ie het wel … Daarom werd overgeschakeld op de laptop van de keurmeester. Daarbij ging helaas de muziek de mist in. Dat viel uw verslaggever achteraf pas op, want hij kon het niet laten de beelden toe te lichten. Het publiek gaf desgevraagd aan de presentatie te waarderen. Dat deed de heer Postma veel genoegen!

Waarom uw verslaggever niet met de keuring meedeed? Nou, hij was weer eens met een nieuw wandbekledingsmateriaal (Hygrolon) aan het experimenteren geslagen. Orchideeënmensen en liefhebbers van varens en mossen mogen er dan enthousiast over zijn, het kale materiaal ziet er met zijn vele gaatjes niet uit. Het moet geheel door plantbedekking aan het oog onttrokken worden. Zover was het nog lang niet. Ook zou de keurmeester met reden klagen dat het visbestand niet volgens de regels was en zouden de kikkers zich vrijwel zeker niet laten zien Hierbij de bak zoals door Willem gefilmd. Intussen zijn er alweer planten bijgeplaatst en ook heb ik me 20 Rode Fantomen aangeschaft.