Verslag van 21 november 2017

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen, waaronder een paar nieuwe gezichten, van harte welkom. Bericht van verhindering was ontvangen van P. v/d Splinter en Marga Tomey. Afgelopen zaterdag heeft in Nieuwe Gein de beurs Vivarium 2017 plaatsgevonden. Ons district was hierbij ook vertegenwoordigd met een eigen stand. Van onze vereniging waren Piet Muller en Jan de Reus aanwezig. Getoond werd o.m. een door Loek v/d Klugt gemaakte fotopresentatie. Rene v/d Berg had een leuk ingerichte guppenbak neergezet welke veel bekijks trok. De aandacht voor deze beurs was zeer behoorlijk. Lange rijen mensen stonden om 10:00 voor de deur om naar binnen te mogen. Waaruit je zou kunnen afleiden dat er nog steeds veel belangstelling is voor de vivaristiek!

 

Een van de mensen die namens het district ook aanwezig was op de beurs was Robert Koelman van ‘Ons Natuurgenot’ uit Gouda en hij verzorgt vanavond de presentatie van een door het district georganiseerde debutantenkeuring onder de titel ‘Kiek 2017’. Ik mag het van Robert geen cabaret noemen maar de wijze waarop hij de presentatie verzorgt zorgt altijd voor de nodige hilariteit. Dat heeft ook te maken met de manier waarop het publiek wordt uitgedaagd om in de huid van de keurmeester te kruipen en cijfers en commentaar te geven op de getoonde aquaria. Een cijfer werd gevraagd van: de ‘wow-factor’, het vissenbestand en de waterwaardes. Het gemiddelde van de drie cijfers bepaalt vervolgens het eindcijfer. Op een uitgereikt formulier kon men in de zaal de scores bijhouden. Dat alles maakte het tot een zeer levendige en leuke avond waar veel werd afgelachen en waarvan je ook nog wat kunt opsteken.

 

De debutantenkeuring is bedoeld voor de ‘normale’ aquariumhouders. Dus deze keer ligt de nadruk niet op de toppers maar op de doorsnee aquaria zoals we die aantreffen bij de meeste liefhebbers. De focus ligt hierbij op de verbeterpunten. Wat kun je doen om het aquarium nog beter te maken dan het al is. Op deze ‘laagdrempelige’ manier probeert men vanuit het district meer mensen te laten meedoen. Veel verenigingen hebben dit jaar meegedaan. Misschien volgend jaar ook mensen vanuit ‘De Rijswijkse’?

 

De debutantenkeuring werd dit jaar verzorgd door Robert Koelman en Jos Koster. Jos nam de fotografie voor zijn rekening en kreeg hiervoor complimenten van o.m. onze eigen fotograaf Loek v/d Klugt.

 

Een flink aantal aquaria passeerde de revue zodat er meer dan genoeg te keuren was. Onder de getoonde aquaria waren er een aantal zeer mooi ingericht die wat mij betreft in de categorie ‘toppertje’ te scharen waren. Alles bij elkaar werd het een leuke en onderhoudende avond. Hopelijk volgend jaar ook met deelnemers vanuit onze vereniging.

 

Na afloop werd Robert hartelijk bedankt met een welverdiend applaus en hierna volgde de traditionele plantenverloting met ook deze keer weer vele prijzen.

 

Tot de volgende keer!

 

 

Jan de Reus