Verslag van 21 maart 2017

 

Na de Algemene Ledenvergadering was Loek van de Klugt zo vriendelijk om de resterende tijd in te vullen met een lezing over zijn bezoek aan het National Aquarium te Baltimore (USA) in 2006. De zoon van Loek werkt voor het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble en was op dat moment gestationeerd in de USA. Voor de Kerstdagen mocht hij van zijn bedrijf kiezen: of met verlof naar Nederland of zijn ouders laten overkomen. Hij koos voor het laatste en dus vlogen Loek en zijn vrouw naar de andere kant van de oceaan.

 

Zij maakte met de auto een reis van het plaatsje Tunkhannock via Philadelphia en Baltimore naar Washington om aldaar de Kerstdagen te vieren. In Baltimore werd een bezoek gebracht aan het National Aquarium. Alles in Amerika is groot dus ook dit aquarium dat maar liefst 8,3 miljoen liter water bevat waarvan 7 miljoen liter zeewater. In het aquarium zijn 750 verschillende soorten dieren ondergebracht en per jaar zijn er 1,5 miljoen bezoekers. Op de dag van het bezoek was het overigens erg rustig. Het aquarium is gehuisvest in een imposant nieuw gebouw met veel glas. Op de bovenste verdieping kijk je uit over de bovenkant van het zeewateraquarium en is heel knap een optische illusie aangebracht waardoor het lijkt alsof je over de oceaan kijkt. Het zeewateraquarium zelf beslaat meerdere verdiepingen en middels grote ramen kun je er op iedere verdieping in kijken. Op de verdieping zelf zijn weer kleinere aquaria aanwezig voor bv. de kleinere vissen en lagere dieren. In het grote zeeaquarium was gewerkt met nepkoraal maar dit was zo goed gedaan dat het niet van echt was te onderscheiden. In de kleinere bakken was wel echt koraal aanwezig. Omdat het zeeaquarium groot is waren ook de vissen die er in zwommen van flink formaat. Zo zwom er o.m. een zeeschildpad met als bijzonderheid dat het dier slechts 1 voorpoot had. Overigens zonder nadelige gevolgen voor het zwemmen.

 

Bij de kleinere aquaria viel het Loek op dat deze meeste aan de achterzijde rond waren. Dit kwam de dieptewerking zeer ten goede. Over het algemeen was Loek zeer te spreken over hoe de aquaria en paludaria waren ingericht. Bij de paludaria was de overgang van droge deel naar het natte deel zeer natuurlijk ingericht. Een boomstam bovenwater liep bv. door in het onderwaterdeel waardoor het zeer natuurlijk aan deed. Een brakwateraquarium met op de achtergrond strand en duinen zag er ook zeer overtuigend uit. Ook werd er hier en daar gewerkt met getijdeverschillen waardoor het waterpeil varieerde in de bakken. Al met al zeer de moeite van het bekijken waard.

 

Loek gaf ons een prachtige impressie van de dieren die in het National Aquarium allemaal te zien zijn. Naast de vissen en koralen ook veel verschillende amfibieŽn als kikkers en leguanen. Als toegift besloot Loek zijn lezing met nog een paar plaatjes van een aquarium dat hij bij een grote boekenwinkel van Barnes & Nobles was tegengekomen. Deze boekenwinkel was gevestigd in een voormalige energiecentrale. In de winkel een groot aquarium van ca. 4 meter lang met daarin o.m. prachtige maanvissen.

 

Loek werd na afloop van zijn lezing hartelijk bedankt door de aanwezigen in de zaal waarna in sneltreinvaart de plantenverloting werd gehouden met ook deze keer weer vele prijzen. Alle gulle gevers hartelijk dank en tot de volgende maand.

 

Jan de Reus