Verslag van 21 juni 2016

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Theo was heel blij met de aanwezigheid van Wim Tomey en zijn vrouw. Ondanks gezondheidsproblemen is Wim Tomey vanavond toch aanwezig om zijn nieuwste lezing te geven aan de leden van De Rijswijkse.

 

Mededelingen:

Bericht van afmelding was er van Dolf van Huut. Onze penningmeester Piet Muller is verhinderd ivm deelname aan de natuurstudie week in Limburg. Verder waren er geen mededelingen zodat Wim Tomey het woord kreeg voor zijn nieuwste lezing onder de titel ‘Wachten op de zon, waar ook ter wereld’ . Wim gaf aan dat hij de lezing niet helemaal heeft kunnen afmaken maar toch datgene wat al klaar is wil presenteren. In de loop der jaren heeft Wim op zijn vele reizen heel veel dia’s gemaakt en uit dat vele materiaal heeft hij al menige presentatie kunnen samenstellen, waaronder ook deze.

 

Wim begon zijn verhaal met te vertellen dat hij onlangs met pijn in zijn hart zijn oude Hasselblad heeft verkocht. Deze fotocamera nam Wim altijd mee op zijn vele reizen. In het begin moest hij eerst leren omgaan met deze kamera en ging hij hiervoor speciaal naar de Ardennen om bv. paddenstoelen en mossen te fotograferen. Een anekdote uit die tijd was dat hij de toen zeer bekende Arend van den Nieuwenhuizen ooit heeft gebeld om iets te vragen over de kamera en deze hem geen advies wilde geven omdat Wim nu zijn concurrent was geworden. Zo leer je de mensen nog eens kennen. Met vallen en opstaan heeft Wim het fotograferen met deze bijzondere kamera onder de knie gekregen en dat heeft geresulteerd in heel veel spectaculaire plaatjes.

 

Wim is nu bezig om zijn dia’s over te zetten naar digitale plaatjes maar heeft zo’n groot archief dat hij niet verwacht dat hem de tijd gegund is om dit af te maken. Alleen aan lezingen heeft hij al 25-30 koffers staan. Het is te hopen dat dit vele materiaal niet verloren gaat.

 

Op een van de eerste dia’s zagen we Wim naast een Merino man uit Madagaskar staan. Deze man had Wim leren kijken naar de natuur. Dat is iets wat wij als westerlingen niet goed meer kunnen. Met aandacht kijken en ook weten waar je moet kijken. Als betaling wilde de man geen geld, had ‘ie niets aan in de wildernis, maar hij wilde wel graag de korte broek van Wim. Dus Wim is in zijn onderbroek verder gereisd.

 

De titel van de lezing ‘Wachten op de zon’ heeft te maken met het feit dat Wim altijd al gefascineerd is geweest met zonsop-/ondergangen. Dat zijn ook de tijdstippen waarop je mooiste foto’s kunt maken omdat de lichtinval dan zo prachtig is.

 

Zoals we verwend zijn door Wim zagen we unieke natuuropnames (vogels vliegend voor de maan) maar ook prachtige opnames van planten en dieren dicht bij huis (Hoornblad, groene kikker, waterdrieblad, Myriophyllum aquaticum, Blaasjeskruid (Utricularia), prachtige waterlelies uit Madagaskar, de watergentiaan, het Leidse plantje (Saururus cernuus) en de Kaapse lelie (Aponegeton distachyos) uit de vijver van Aad Offerman.

 

Een zeer bijzondere opname was die van een kameleon op het moment dat het dier zijn tong volledig heeft uitgestrekt. Zo’n opname maak je maar 1x in je leven. Kameleons moeten net als alle reptielen eerst opwarmen in de zon om actief te kunnen worden. Ze kunnen gemeen bijten zoals Wim heeft aan den lijve heeft ondervonden.

 

Thuis kunnen we de zon proberen te imiteren door gebruik te maken van kunstverlichting zoals T5/T8 TL-verlichting en ook de opkomende LED-verlichting biedt hiervoor steeds betere mogelijkheden. Wim is wel van mening dat de lichtkap over het algemeen het slechts verzorgde deel van het aquarium is. Vaak groeit er onder de lichtkap meer dan wij zo op het eerste oog zien. Je moet er oog voor hebben. We zagen hier fraaie voorbeelden van.

 

‘Wachtend op de maan’ was het tweede thema van deze lezing. Er zijn veel dieren die gespecialiseerd zijn om ’s nachts bij het beetje licht van de maan actief te zijn. Deze nachtdieren hebben zeer gevoelige ogen waarmee ze in het bijna pikkedonker toch van alles kunnen zien. Wim is in Indonesië geruime tijd verbonden geweest aan een professionele kwekerij waar miljoenen botia’s werden gekweekt. Boven de kweekvijvers waren daken gebouwd waaronder o.m. dwergvleermuizen te vinden waren. Het bleek dat deze dieren in staat waren om botia’s uit het water te vissen. Over botia’s gesproken, Wim liet het skelet zien van de clownbotia (Botia macracantha) van Aad Offerman waar je goed de grote stekels kunt zien die het beest naar buiten kan klappen als het geagiteerd is. Het is niet voor niets dat deze dieren ook wel doornogen worden genoemd.

 

Veel aquariumvissen stellen het op prijs om af en toe gevoerd te worden met bv. komkommer of Broccoli. Ancistrus is bv gek op komkommer. Wel moet je het stuk komkommer dan goed vastzetten anders kunnen de vissen er niet goed van eten.

 

In de schemering zie je vissen tevoorschijn komen die zich overdag verschuilen. M.b.v. een dimmer kun je dit gedrag ook in het aquarium waarnemen.

 

In paludaria waarin gifkikkerjes worden gehouden moet je ervoor zorgen dat het waterdeel niet te diep is omdat anders de kikkertjes geheid verdrinken. Ze moeten uit het waterdeel kunnen klimmen. Ook de planten in een paludarium zul je af en toe moeten bemesten. Dat kan via bladbemesting. Wim heeft goede ervaringen met het gebruik van Profito of EasyCarbo.

 

Tijdens de vele huiskeuringen die Wim als keurmeester heeft gedaan is hij van alles tegengekomen. Wat dacht u van een speciaal aquarium met alleen maar slakken? Kom je toch niet elke dag tegen. Daarnaast natuurlijk de speciaal aquaria voor cichliden met veel steenpartijen.

 

Zoals in het begin al door Wim werd aangegeven was de lezing nog niet af maar zeker de moeite van het bekijken waard. We hopen voor Wim dat hij de lezing mag afmaken en dat we hem een volgende keer weer terug zien bij De Rijswijkse.

 

Na een meer dan welverdiend applaus volgde de traditionele plantenverloting met ook deze keer weer vele prijzen.

 

Allemaal een fijne vakantie toegewenst en we zien elkaar weer in September.

 

Jan de Reus