Verslag van 21 februari 2017

 

De avond werd geopend door onze voorzitter Theo met de droevige mededeling dat ons zeer gewaardeerd lid Wim Tomey maandagavond was overleden. Na een minuut stilte gaf hij het woord aan Loek van der Klugt die tot voor kort nog contact had met Wim en Marcha. Hij gaf weer wat er in de laatste uren gebeurde voor het overlijden. In boven-staand memoriam kunt u lezen welke verdienste Wim nationaal als internationaal voor de hobby heeft betekend.

Na de woorden van Loek gaf Theo door dat Paul den Heijer door ziekte was verhinderd en droeg het woord over aan de spreker van vanavond de heer Jan van der Heijden die samen met zijn vrouw Margie een bezoek brachten aan Maleisië.

 

Terugblik verenigingsavond 19-04-16 door Pim Wilhelm Jan en Margie v. d. Heijden: Maleisië

Jan en Marga gingen voor de 2e keer naar Maleisië. het vorige bezoek was 4 jaar geleden. Maleisië ligt op een schiereiland en grenst in het noorden aan Thailand en ligt in het zuiden deels over het eiland Bor-neo. Het heeft een oppervlakte van 10x Nederland en telt zo’n 30 mil-joen inwoners, waarvan de meeste in grote steden wonen.

We zagen beelden van een exportbedrijf te Kuala Lumpur. Ten gevol-ge van de crisis en door verscherpte Europese veterinaire wetgeving is het bedrijf geslonken van 150 werknemers op 7 dagen per week naar 30 werknemers op 5 dagen per week. Het benodigde zeewater wordt per schip aangevoerd en in silo’s opgeslagen. Men had er een Ane-moonvissen kweek, maar die wordt niet meer als lonend ervaren. Spe-cials als een Black Tip Reefshark (Carcharhinus melanoptera) wordt er nog wel verzonden. Verder konijnvissen (Siganus), Pygoplitus, Chro-mis (juffertjesvissen), lipvissen en soldatenvissen.

Op de zoetwaterafdeling onder anders Oscars (Astronotus), Mbuna’s (Malawi-cichliden) Flowerhorns (Vieja-hybriden), Aziatische beentong-vissen (Scleropages), Betta’s (kempvissen) en goudvissen. De laatste worden gekoeld alvorens op transport gezet te worden en worden in de koelere bergstreken in groen water vijvers gekweekt.

Met een rivierexcursie richting Belum State Park, viel de lagere water-stand op, het scheelde wel 3 a 4 meter ten opzichte van de vorige keer, terwijl het toch min of meer dezelfde tijd van het jaar was. Boven w water drijvende restaurants en boten met 20-25 personen. Onder wa-ter: voor de hengelsport uitgezette Zuid-Amerikaanse meervallen, Tor masheer (een grote slanke karper), Garra’s, ‘knipstaarten” en halfsna-velbekken. De zand-grind bodem zorgt regelmatig voor vastlopers van de boot.

Meer stroomopwaarts zitten Homaloptera (zuignapbarbelen), garnalen, Barbus schwanefeldi, Crossocheilus en andere Garra-soorten, muis-botia’s, Rasbora kalochroma en Luciosoma (snoekbarbeel). Er is vrij-wel geen beplanting en de visbevolking in de rustige bochten en in-hammen verschiltvan de hoofdstroom.

Uiteraard wordt er onderweg ook het nodige aan zoogdieren, vogels en insecten gefotografeerd. Belem Forest is niet voor niets een nationaal Park. Zo zagen we bruine lori’s, Toepaja’s (lijken op eekhoorn), Civet-katten en meest opvallend: een bijna tamme Maleise tapir die bij het resort de afgevallen vijgen kwam opeten. Ook grote neushoornvogels eten de vijgen en weten blijkbaar massaal op het juiste tijdstip de rijpe boom te vinden.

Het gebied is een favoriete plek voor Thaise, Chinese en Maleisische toeristen en wordt gaandeweg ontsloten. Zo vind je er vogeltuinen en vlindertuinen. Her en der zijn er verlaten viskwekerijen. Er zijn uitkijkto-rens op boomhoogte. In het stuwmeer – aangelegd voor de elektrici-teitsvoorziening - zwemt slangenkopvis (Channa) ook lekker om te hengelen, maar er lopen ook nog wilde Aziatische olifanten rond. De waterrijke omgeving biedt leefruimte aan vele soorten padden, kikkers en libellen.

 

Verderop naar het noordoosten de kust van de Zuid Chinese Zee. Op circa 2 uur varen leuke koraaleilandjes ter grootte van Texel. Ook daar (duik) toerisme. Het rif heeft zich na stormschade in 4 jaar enigszins hersteld. Toch ook nog veel koraalgruis en -brokstukken bodems en witte punten aan het staand koraal. Waarschijnlijk veroorzaakt door het warmer wordende water.

Op het eiland vliegende honden (fruitetende vleermuizen), varanen en brillan-goeren. Dat zijn fraaie langharige apen waarvan de jonge dieren een oranjegouden vacht hebben.

Na de lezing volgde de verloting waar ook deze avond de nodige plan-ten door inbreng van leden gewonnen werden.

 

Redactie