Verslag van 21 april 2015

 

Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Omdat Ton er de vorige keer niet bij was kregen Gerrit Spaans en Rene v/d Berg alsnog zijn felicitaties voor het behaalde resultaat bij de districtskeuring. Er is bericht van afzegging ontvangen van Wim Tomey. Hij is inmiddels weer uit het ziekenhuis en het gaat goed met hem. Ook was bericht van afzegging ontvangen van de heer Jager.

Ton had nog een droevig bericht betreffende ons lid mevrouw Brunsting uit Voorburg. Zij is op 94-jarige leeftijd overleden. De meeste mensen zullen haar niet kennen want alhoewel zij al lang lid van onze vereniging was bezocht ze nooit de verenigingsavonden. Ton heeft regelmatig bij haar thuis het aquarium onderhouden.

 

Ton had tot slot nog een mededeling van persoonlijke aard betreffende het voorzitterschap. Hij merkt dat bij hem door allerlei redenen de motivatie minder is geworden om een goede invulling aan het voorzitterschap te geven. In overleg met Piet Muller is daarom afgesproken dat Piet het voorzitterschap tijdelijk waarneemt tot er een andere voorzitter is gevonden. Het gaat Ton aan het hart maar het kan niet anders.

 

Na deze moeilijke boodschap kreeg onze gastspreker Robert Koelman het woord voor zijn presentatie van de debutantenkeuring in het district Zuid Holland Noord. Robert is bestuurslid van onze zustervereniging Ons Natuurgenot uit Gouda.

 

Robert begon zijn presentatie met een muzikale inleiding geïnspireerd op het debutantenbal. Dat beloofde al veel goeds. Robert gaf aan dat de bedoeling van de debutantenkeuring is om ook de subtoppers de gelegenheid te geven om eens voor het voetlicht te treden. Een groot aantal aquariumliefhebbers zijn trots op hun aquarium zonder dat het persé een topbak behoeft te zijn. De avond zou een wat andere invulling krijgen dan gebruikelijk want het was de bedoeling dat de zaal actief betrokken werd bij de presentatie. De aanwezigen werden gevraagd om zich als keurmeester op te stellen en de getoonde aquaria te keuren op: eerste indruk (‘wow’ factor), decoratie (inrichting), dieren, waterwaardes en mogelijke verbeteringen. Een ieder had hiervoor een formulier ontvangen waarin de cijfers konden worden genoteerd. Aan het eind van de presentatie van de deelnemende aquaria kan je dan zien of jouw scores overeenkomen met de scores gegeven tijdens de debutantenkeuring.

 

Een leuk concept dat tot gevolg heeft dat de zaal heel intensief betrokken wordt bij de presentatie. Dat gekoppeld aan het enthousiasme van Robert Koelman maakte het tot een bijzonder geslaagde avond. We zagen een grote variatie aan aquaria. Opvallend veel vrouwelijke deelnemers en ook opvallend veel hoekaquaria met een ronde voorruit tot groot verdriet van de fotograaf Jos Koster. Hoekaquaria zijn zeker niet de makkelijkste aquaria om in te richten (en te fotograferen) maar men had er toch iets van weten te maken.

 

Het commentaar vanuit de zaal tijdens de presentatie was af en toe niet mals en dat geeft ook niet voor een avond als deze alhoewel Robert wel aangaf dat tijdens de debutantenkeuring in aanwezigheid van de deelnemers men wat voorzichtiger was in de woordkeuze. Het is nadrukkelijk niet te bedoeling om mensen te ontmoedigen maar om ze beter te maken.

 

De presentatie werd besloten met weer een leuk stukje muziek en de keuringsuitslag zodat een ieder kon zien of deze overeenkwam met de eigen scores. Keuren is overigens lastiger dan het in eerste instantie lijkt!

 

Na een welverdiend applaus volgde nog de traditionele plantenverloting waarna ook deze avond weer ten einde liep.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus