Verslag van 20 december 2016

 

Voor een goed gevulde zaal opende onze voorzitter Theo Peters de december avond. Theo had eerst nog een paar mededelingen:

 

-       Wim Tomey wordt gefeliciteerd met het erelidmaatschap van de NBAT

-       Gerrit Spaans en Rene v/d Berg worden gefeliciteerd met de 2e resp. 3e plaats bij de Landelijke Huiskeuring; een prachtig resultaat!

 

Hierna kreeg onze keurmeester Pim Wilhelm het woord voor de presentatie van de huiskeuring van 2016. Deze werd samen met onze zustervereniging Danio Rerio georganiseerd en is goed verlopen behalve dat 1 aquarium niet kon worden gekeurd. Dit aquarium staat in een verzorgingshuis maar helaas was op het moment van keuren niemand aanwezig om de deur open te doen.

 

In totaal zijn 7 aquaria gekeurd: 4 van De Rijswijkse en 3 van Danio Rerio. Net als voorgaande jaren verzorgde Piet Muller de watermetingen en was Loek v/d Klugt verantwoordelijk voor de fotografie.

 

Als eerste deelnemer kwam het speciaal aquarium (cat A2 Zuid Amerika) van Rene v/d Berg. aan bod. In dit aquarium met de maten 160x60x60 cm worden als hoofdbewoners maanvissen gehouden. Dat waren eerst Pterophyllum. scalare ‘ Rio Nanay’ maar deze zijn nu vervangen door Pterophyllum.altums. De altums zijn nog jong en dus nog niet geheel uitgegroeid. Pim maakte hierbij wel de kanttekening dat op den duur het aquarium wat krap gaat worden voor dergelijke grote vissen. Naast maanvissen worden in het aquarium o.m. ook Hyphessobrycon bentosi, Nannostomus eques, Corydoras sterbai, Baryancistrus L18 ‘Gold nugget’ en Apistogramma macmasteri gehouden. In het aquarium is veel kienhout toegepast. Dit hout is met zuignappen aan de stabilsatiestrippen boven in de bak bevestigd. Samen met de prachtige achterwand geeft dit een heel natuurlijk effect. Als beplanting is gebruik gemaakt van Echinodorus uruquayensis en Nymphaea glandulifera. Aan het wateroppervlak een Ceratopteris cornuta welke voor wat donkere plekken in het aquarium zorgt waar de vissen zeker prijs op stellen.

Onder de bak is een biologisch filter aangebracht en tevens wordt gebruik gemaakt van CO2 dosering.

 

Tweede in de rij was het aquarium van onze voorzitter Theo Peters. Dit is een gezelschapsaquarium (cat A1) met de afmetingen 120x50x50cm. In het aquarium veel verschillende vissoorten o.m.: purperkoppen (Puntius nigrofasciatus), kardinaaltetra’s (Paracheirodon axelrodi) diamantzalmen (Moenkhausia pittieri), bloedvlektetra’s (Hyphessobrycon erythrostigma), Corydoras panda, bijlzalmen (Gasteropelecus) en de vijfstreep barbeel (Puntius pentazona). Pim vond dat er wat teveel soorten in het aquarium zaten. Beter is minder soorten in wat grotere aantallen. Als beplanting o.m.: smalbladig Javavaren, Bacopa austalis, Cryptocoryne wendtii, Myriophyllum (roodbruin) , Limnophila hippurdoides. Theo voegt dagelijks koolzuurhoudend mineraalwater toe om de plantengroei te bevorderen. Pim merkte op dat je daarmee ook veel mineralen in je bak krijgt die op den duur voor problemen kunnen zorgen. Wat opviel was dat het wateroppervlak enigszins troebel was. De oorzaak hiervan is niet duidelijk.

 

Als derde het zeewateraquarium van de heer Wijnacker (Danio Rerio). Dit aquarium heeft de afmetingen 130x50x45cm. In het aquarium een flink aantal koraalsoorten. Pim had het over een ‘stekken’ bak omdat veel koralen als stek in het aquarium zijn gezet. De compositie van het geheel kan nog beter. Wat opviel is dat er nauwelijks vis te zien wat terwijl deze er wel inzitten o.m.:  Blauwgele dwergkeizersvis, Groene koraalgrondel, Zwarte brennie, Zwarte driebands anemoonvis, Gele zeilvindoktersvis, Mandarijn pitvis, Grasgroene lipvis, Dwergbaars en de Zeegras vijlvis.

Het houden van een zeeaquarium is geen eenvoudige zaak. Zo moet goed gelet worden op de juiste samenstelling van het zeewater. Dat vraagt veel kennis. Ook een goede filtering is van groot belang. Dat moet nauwlettend in de gaten worden gehouden en vraagt ook regelmatig onderhoud. De verlichting van het aquarium werd gedaan met LED’s.

 

Peter Kettenis was de volgende in de rij met zijn speciaal aquarium voor goudvissen (cat. A4). Het aquarium heeft de afmetingen 100x100x50 cm en staat op het hoge deel van een split level kamer. Je kunt het aquarium zowel van alle kanten bekijken. Als beplanting is gebruik gemaakt van Reuzen Vallisneria en Gele Plomp. Omdat Peter wat last heeft van blauwe alg is er hooi in het filter gedaan. Pim had zijn bedenkingen tegen het gebruik van hooi in het filter. De afbraak van het hooi door bacteriën komt koolzuurgas vrij. Dit kan tot problemen leiden. De lichtkap van het aquarium bestaat uit drie delen. De goudvissen zagen er prima uit.

 

Het A1 aquarium van Gerrit Spaans was daarna aan de beurt. Dit aquarium met de afmetingen 160x55x55cm is weelderig ingericht met o.m.: Cryptocoryne wendtii, Bacopa australis, Hydrocotyle leucocephala, Staurogyne repens Limnophila hippuridoides. Met Monosolenium tenerum was een prachtige plantenstraat gemaakt. Pim vond de combinatie van Bacopa en Hydrocotyle aan de linkerkant van het aquarium minder sterk vanwege de overeenkomsten in kleur en bladvorm. Dat maakt het te rommelig. Als bewoners van het aquarium o.m. : Apistogramma macmasteri, Purperkoppen(Puntius nigrofasciatus), Rasbora hengeli

 

Cor Ekelschot van Danio Rerio was als voorlaatste aan de beurt met zijn bijzondere salontafel aquarium (cat. A1). Dit aquarium heeft de afmetingen 100x100x50cm. Het aquarium is van 4 kanten te bekijken: van voren, vanaf de twee zijkanten en van boven. Er is gebruik gemaakt van LED-verlichting. In het aquarium o.m. kardinaal tetra’s maanvissen en rode plaatjes. De bovenruit kan met een speciaal handvat worden opgetild zodat in de bak kan worden gewerkt. Het inrichten van een dergelijke bak is niet makkelijk omdat je rekening moet houden met de vele kijkrichtingen waarmee de bak bekeken kan worden.

 

Als laatste kwam het aquarium van Jos Koster (Danio Rerio) aan bod. Dit hoekaquarium valt in de categorie A2 Grote Soenda-eilanden en heeft de maten: vooruit 150cm, diepte tot filtercompartiment 70cm, achterwand 65cm, hoogte 60cm. In het aquarium is de blikvanger de prachtige Barclaya longifolia. Daarnaast is gebruik gemaakt van de Javavarensoorten: Microsorum pteropus , Microsorum trident, Cryptocoryne moehlmannii of bulosa? en Bacopa spec. Aan het wateroppervlak het drijfblad van de Nymphaea stellata. Ter decoratie is gebruik gemaakt van fraai imitatiehout wat niet van echt is te onderscheiden. In het aquarium o.m. Diamant gourami’s (Trichogaster leeri)

 

Jos maakt gebruik van LED verlichting welke is aangebracht in een rek wat handig kan worden opgeklapt. Middels een controller zijn er verschillende belichtingsmogelijkheden in te stellen. In totaal is 158 W vermogen beschikbaar. De vraag is of dit voor de planten genoeg is omdat het lijkt of ze wat licht tekort komen. CO2 bemesting wordt toegepast en Jos ververst het water met osmose water waarmee een lage geleiding wordt bereikt. Pim was van mening dat het aquarium nog niet het niveau heeft bereikt van het vorige aquarium van Jos.

 

Tot besluit was het tijd voor de uitslag van de huiskeuring van 2016. Onder de cijfertjes:

 

Deelnemers AV De Rijswijkse

 

Theo Peters (A1)                   388,5 biologisch 62,5

Peter Kettenis (A4)                390,5 biologisch 63,0

Rene van den Berg (A2)        391,0 biologisch 63,0

Gerrit Spaans (A1)                 392,5 biologisch 62,0

 

Deelnemers Danio Rerio Delft

 

OHT Aventurein (A2)             387,5 biologisch 62,0 (buiten mededinging)

Cor Ekelschot (A1)                387,5 biologisch 62,0

W. Wijnacker (B1)                 388,0 biologisch 63,5

Jos Koster (A2)                      389,0 biologisch 62,5

 

De aanwezige deelnemers aan de huiskeuring incl. keurmeester Pim Wilhelm, Piet Muller en Loek v/d Klugt  kregen een welverdiend applaus voor hun prestatie resp. medewerking.

 

Hierna volgde de verloting met een keur aan prijzen zodat velen met meer het pand verlieten dan dat ze gekomen waren. We kunnen spreken van een geslaagde afsluiting van het jaar.

 

Allemaal fijne feestdagen toegewenst en tot in het Nieuwe jaar.  

 

Jan de Reus