Verslag van de avond van 19 november 2013

 

 

 

Een groot aantal leden van De Rijswijkse had de moeite genomen om aanwezig te zijn bij de novemberavond zodat de zaal lekker vol zat. Piet Muller opende de avond en had eerst een aantal mededelingen:

 

·         De huiskeuring heeft op zaterdag 16 november plaatsgevonden. Er waren 5 deelnemers met 6 aquaria (2 x A2 en 4 x A1 categorie); Piet gaf aan dat alles prima verlopen is en dat er ook nog wat verrassingen waren; daar horen we tijdens de presentatie van de huiskeuring op de decemberavond meer van

·         Positief nieuws: Ton Blokland stelt zich beschikbaar voor het voorzitterschap; Ton geeft kort aan waarom hij zich opnieuw voorzitter van onze vereniging wil zijn. De vergadering gaat akkoord met zijn kandidatuur.

 

Vervolgens geeft Piet het woord aan de heer Rob Uvenhoven onze spreker van deze avond voor zijn lezing: ‘Met andere ogen’

 

In de aankondiging stond hierover het volgende te lezen: Met andere ogen wordt naar het aquarium gekeken. Vanuit de bril van "Moeder Natuur". Er worden vindplaatsen bezocht van regenboogvissen in Irian Jaya (ons voormalig Nieuw Guinea), Queensland Australië en vindplaatsen van cichliden uit Lake Tanganyika in Afrika. Getoond worden beelden van regenwouden in het Amazonegebied en het handelen van aquariumvissen in Azië. Daarnaast wordt het houden in het aquarium van vissen uit deze gebieden/vindplaatsen besproken. Ook worden de leefgewoonten van de inheemse bevolking belicht. Een bevolking die onze aquariumvissen met andere ogen ziet, n.1. als voedsel. En niet alleen vissen helaas. U moet even een paar minuten een sterke maag hebben. Voor de goede orde: Het is geen reisverhaal! Maar een verhaal welke het aquarium houden vergelijkt met "natuurlijke" omstandigheden. Van vindplaats en biotoop tot aquarium of de menselijke maag. Van cichliden en regenboogvissen tot aan karperzalmpjes en goudvissen.

 

Na de lezing gezien te hebben was bovenstaande zeker een goede samenvatting van hetgeen Rob ons heeft gepresenteerd.

 

Maar eerst iets over de spreker: Rob van Uvenhoven is al jaren aquariaan. Hij heeft veel contacten in de aquariumwereld. Hij is werkzaam bij het Kadaster en heeft via zijn werkgever de mogelijkheid om veel te reizen naar gebieden die voor een aquariaan zeer interessant zijn. Rob heeft op zijn reizen veel foto- en filmopnames kunnen maken. In zijn lezing werden naast de gebruikelijke dia’s ook regelmatig filmpjes getoond waardoor de lezing zeer levendig bleef. Overigens was ook het verhaal van Rob zeer onderhoudend en had hij veel te vertellen met steeds een afwisseling tussen de voorbeelden uit de aquaristiek en de impressies uit zijn verre reizen.

 

Van het vastzitten in de modder in Afrika en beelden van de Colisa fasciata onder water tot een beginnend aquariaan die advies wilde hebben over problemen met plantengroei. Het ging in rap tempo heen en weer.

 

Prachtige grote aquaria waaronder dat van Johan v/d Werve uit Schoorl passeerde de revue.

 

Ook kregen we de nodige tips: Discusvissen vinden zich prettig wanneer er veel hout in de bak aanwezig is. Door het hout op te hangen aan roestvrijstalen strippen creëer een natuurlijk geheel waar de dieren graag onder schuilen. Hetgeen Rob in de natuur ook met eigen ogen heeft kunnen vaststellen.

 

Over inrichting gesproken: de zoon van Rob woont in Amerika en daar hebben ze een heel andere visie over de inrichting van een aquarium. In Amerika staat de vis centraal en niet de beplanting. We kregen een aantal voorbeelden te zien van ingerichte aquaria die bij de aanwezigen aanleiding gaf tot de nodige hilariteit. Niet helemaal de smaak van de gemiddelde aquariaan in Nederland die tempels onder water.

 

Overigens worden van de discusvis veel kleurvarianten nagekweekt. In Duitsland zijn hiervoor veel liefhebbers. Rob is meer een voorstander van de natuurlijke kleurvarianten.

 

Rob had de nodige tips over de inrichting van aquaria en illustreerde dat met een aantal voorbeelden. Zorg voor doorkijkjes op de achterwand, varieer qua kleur en bladvorm (pas op voor een inrichting met een overvloed aan stervormige planten dat wordt dan echt een ‘sterren’ bak) en gebruik altijd maar 1 soort decoratiemateriaal (dat maakt de bak rustiger).

 

Bij de zgn ‘keien’ bakken moeten de stenen niet evenwijdig aan de voorruit worden gelegd maar zorg dat ze schuin op de voorruit staan en werk omhoog dat geeft een veel natuurlijker effect.

 

Rob had ook nog wat plaatjes van zijn ontmoeting met Papoea’s op Nieuw Guinea. Dat zag er allemaal heel indrukwekkend uit. Rob past zich zoveel mogelijk aan als hij op bezoek is bij de inboorlingen en eet daar ook wat de pot schaft. Alleen gebraden hond heeft hij geweigerd. Dat ging hem toch echt te ver.

 

Alles bij elkaar was het een zeer onderhoudende lezing en de tijd schoot dan ook voorbij.

 

Rob werd met een welverdiend applaus beloond en we zien hem graag nog een keer terug bij De Rijswijkse.

 

Tot besluit volgde de ook dit keer weer goed gevulde plantenverloting.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus