Verslag van 19 mei 2015

 

Piet Muller opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Hij was blij met de grote opkomst deze avond. Piet had een aantal mededelingen:

·         Datum verenigingsavond mei: abusievelijk in het blad de verkeerde datum gezet voor deze verenigingsavond waardoor 1 lid voor een gesloten deur stond. Waarvoor excuses.

·         Droevig bericht: Piet heeft het overlijdensbericht ontvangen van onze oud voorzitter Frans van der Leest. Deze is onlangs overleden binnen een week na het overlijden van zijn vrouw. Frans woonde al een tijd in Zeist. Piet zal in het blad een bericht plaatsen.

·         Inhoud uuni-avond: dit zal een doe-avond worden waarin aandacht wordt geschonken aan o.m. LED-verlichting en het maken van achterwanden

 

Na deze mededelingen werd onze spreker van deze avond de heer Joep van Esch door Piet geďntroduceerd. Piet heeft in de 55 jaar dat hij actief op aquariumgebied nog nooit een lezing gezien over Betta’s. Maar vanavond gaat dit dan toch eindelijk gebeuren. Via de Belgische aquariumvereniging ‘ De Zilverhaaien’  kwam Piet erachter dat een Hollander een lezing had over Betta’s. Dat was Joep van Esch en hij woont zowat bij ons om de hoek (Schiedam). Het lukte Piet om Joep te strikken voor een lezing en daarom vanavond bij ‘ De Rijswijkse’  de lezing: ‘Showbetta’s – meer dan een vis in een jampotje’

 

Joep bedankte ‘De Rijswijkse’  voor de uitnodiging en vertelde eerst iets over zichzelf. Joep komt uit Brabant en woont tegenwoordig in Schiedam. Hij heeft biologie gestudeerd en heeft vroeger samen met zijn vader vogels gehouden. Tegenwoordig is hij helemaal verslaafd aan het houden en kweken van Bettavissen. Bij Betavissen hebben veel mensen de associatie van vissen die lusteloos in een klein bakje in de aquariumhandel te vinden zijn maar dit is vooral te wijten aan een gebrek aan kennis over hoe je deze vissen het beste kunt houden.

 

Joep had zijn lezing verdeeld in 6 onderwerpen, te weten:

1 domesticatie Siamese kempvissen

2. anatomie

3. huisvesting

4. voeding

5. kweken

6. show standaard

 

1 Domesticatie

Siamese kempvissen of Bettavissen behoren tot de labyrintvissen dwz. ze maken geen gebruik van ademhaling via de kieuwen maar happen lucht aan het wateroppervlak welke ze opslaan in hun labyrint orgaan. Ze kunnen dus verdrinken als ze geen lucht kunnen happen. De wildvang Bettavissen behoren tot het Splendens complex. We onderkennen hier verschillende ondersoorten die onderling te kruizen zijn en daarbij toch vruchtbare nakomelingen krijgen. Hierdoor is het mogelijk om vele verschillende vormen en kleuren te verkrijgen.

 

Bettavissen komen in het wild voor in Zuid Oost Azië (Thailand/Cambodja). Hier vind je ze in ondiepe poeltjes en slootjes of in rijstvelden. De temperatuur van het water is er hoog en omdat het water dan minder zuurstof bevat is dat waarschijnlijk de reden waarom de dieren voor hun ademhaling gebruik maken van de atmosferische lucht. Je komt de mannetjes Betta’s vaak tegen in de oksel van een palmblad welke geheel of deels in het water staat. De mannetjes zijn sterk territoriumvormend en om die reden worden ze ook wel fighterfish of kempvis genoemd en wordt er in Azië veel mee gegokt.

 

2 Anatomie: staartvormen

De traditionele staartvorm is de plakat vorm (kortvinnige Betta). De vorm die je in de handel veel ziet is de sluierstaart (Veil tail) een langvormige plakat vorm. Een variant binnen de sluierstart is de driehoeksvin (Superdelta). In de loop der tijd hebben kwekers uit verschillende landen steeds Betta’s met nieuwe staartvormen gekweekt. Voorbeelden hiervan zijn de Half moon , Double tail en de Crown tail.

 

Naast de verschillende staartvormen is ook gekweekt op kleurvormen en patronen. Naast de een kleurige varianten onderkennen we: Bicolor, Butterfly, Marble, Multicolor en Grizle kleurvarianten. De kleur van een Betta kan tijdens de groei veranderen. Dit wordt veroorzaakt door ‘ gendumping’. Pas bij de volwassen dieren ontstaat een stabiele kleur.

Betta’s met een metaalglans komen ook voor. Dit wordt veroorzaakt door een kristallijne laag op de cellen. De zgn ‘Dragons’  hebben een hamerachtig patroon.

 

Mannetjes Betta’s zijn groter dan de vrouwtjes maar in de handel komt het nog wel eens voor dat kortvinnige mannetjes worden verkocht als vrouwtjes met alle nadelige gevolgen van dien (ze vechter elkaar de tent uit).

 

Hieronder een aantal door Joep gekweekte Betta’s. Op de site van Joep vindt u er nog veel meer.

 

Metallic blue.jpg

Red Combtail.jpg

Copper red.jpg

Marble dragon.jpg

BT020513-Fry28wkb.jpg

BT080914-25wka.jpg

BT090514A-Fry39wk.jpg

BT180314B-Fry24wk.jpg

BT270114-Fry30wka.jpg

 

3 Huisvesting

Over het algemeen worden de Betta’s in de handel op een verkeerde manier gehouden. Joep adviseert om wat grotere bakjes (min 2 liter) te gebruiken met kaartjes er tussen ter voorkoming van te veel stress omdat ze elkaar steeds zien. Daarnaast regelmatig water verversen (3x verversen per week). De vissen moeten in water met een temperatuur van 24-260C worden gehouden. Betta’s zijn minder geschikt voor het gezelschapsaquarium. Je kunt ze beter in een speciaal aquarium houden. Niet te veel voeren. Joep heeft voor zijn Betta’s een speciaal hok in de tuin gemaakt waarin hij 160 Betta’s kan huisvesten. Hij ververst dagelijks water en besteedt 2 uur per dag aan de verzorging van zijn vissen.

 

Onderstaand een paar foto’s van het kweekhok van Joep.

BT(3-0)281113b.jpg

BT(3-0)281113c.jpg

 

4 Voeding

Joep geeft zijn Betta’s gevarieerd voer dwz: diepvries voer of levend voer of granulaat. Jonge Betta’s worden gevoerd met microwormen of met net uitgekomen pekelkreeftjes (Artemia).

 

5 Kweek

Betta’s hebben grote nesten met jongen. Je zult dus veel ruimte moeten hebben om de jonge vissen te huisvesten want na 2 maanden moeten de mannetjes worden gescheiden. Daarnaast zul je voor goed voer moeten zorgen en veel tijd kunnen besteden aan de verzorging van de dieren.

Voor de kweek gaat Joep als volgt te werk: eerst worden de vissen geconditioneerd door ze in potten naast elkaar te zetten en de temperatuur iets te verhogen. Het showen van de dieren stimuleert de ei-aanzet. De dieren komen op kleur waarbij de vrouwtjes verticale strepen laten zien. De kweekbakken hebben een afmeting van 40x20x20cm. De worden tot een hoogte van 12-15cm gevuld met water met een temperatuur van 27-300C. In de kweekbak wordt EHEIMFIX gelegd om het vrouwtje wat schuilmogelijkheden te geven. Daarnaast wat amandelbladen. Op het water een stukje piepschuim voor het schuimnest. In de bak wordt een doorzichtige plastic koker geplaatst met daarin het vrouwtje. Het mannetje en het vrouwtje kunnen elkaar dus wel zien maar nog niet aanraken. Na 2 dagen wordt de koker verwijderd en kunnen het mannetje en het vrouwtje aan de slag. Joep verwijdert de koker 5 minuten voor dat het licht in het kweekhok uitgaat zodat het wennen aan elkaar rustiger kan verlopen. Meestal vindt de volgende morgen de paring plaats waarbij het vrouwtje wordt omhelsd door het mannetjes. Het mannetje plakt alle vrijgekomen eitjes in het schuimnest en neemt dus de broedzorg voor zijn rekening. Het vrouwtje verstopt zich en wordt uit de bak genomen. Na 24 uur komen de eitjes uit en hangen de jonge visjes met hun staartjes naar beneden in het schuimnest. Na 3 dagen zwemmen ze vrij door de bak en kan er gestart worden met het voeren. Dat kan met microwormen (niet teveel) of met pekelkreeftjes (Artemia). Na 2 tot 3 maanden moeten de mannetjes apart worden gezet.

 

Voor het volgen van de kweeklijnen maakt Joep gebruikt van een programma wat ontwikkeld is voor de genealogie. Hiermee kun je goed zien hoe de verschillende kruisingen zijn ontstaan.

 

6 Betta4all Show Standaard

Om het keuren van alle verschillende kleur- en vormvarianten makkelijker te maken heeft Joep samen met andere liefhebbers een standaard opgesteld waarmee keurmeesters kunnen worden opgeleid. M.b.v. een computerprogramma kunnen alle verschillende varianten in een 3D model worden getoond. T.b.v. de Betta-shows zijn 10 verschillende klassen qua vorm opgesteld. Daarbinnen vindt je dan ook nog de verschillende kleurvarianten. Jaarlijks wordt de Holland Betta Show gehouden. Dit is de grootste Betta show van Europa waar veel mensen op af komen. Dit jaar wordt deze gehouden van 14 – 16 aug in de Kasteeltuinen te Arcen (Limburg) .

 

Joep heeft ook samen met een vriend een facebookgroep gemaakt welke inmiddels meer dan 10.000 leden kent. Daarnaast is er ook nog een speciaal forum voor Betta-liefhebbers met enkele duizenden leden. Dat geeft wel aan hoe populair Betta’s zijn. Joep heeft ook een eigen website welke te vinden is onder: http://bettaterritory.nl/BT-GalleryBettaterritoryV3-0.htm

 

Hiermee was Joep aan het einde gekomen van zijn interessante lezing en kreeg hij van de zaal een zeer welverdiend applaus. Hierna volgde de traditionele plantenverloting met deze keer een zeer grote hoeveelheid planten. Alle gulle gevers: hartelijk dank hiervoor.

 

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus