Verslag van 19 december 2017

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen, waaronder die van onze keurmeester Bram Rozier van harte welkom. Bericht van verhindering was ontvangen van P. v/d Splinter. De decemberavond staat traditiegetrouw in het teken van de uitslag van de huiskeuring. Ook deze keer is de huiskeuring gecombineerd met onze zustervereniging Danio Rerio uit Delft. Dit jaar was Bram Rozier onze keurmeester; Loek v/d Klugt verzorgde de foto’s en filmpjes en Piet Muller deed de watermetingen en de organisatie. De huiskeuring is dit jaar weer prima verlopen. Aan de keuring hebben 5 deelnemers deelgenomen waarvan 2 van ‘Danio Rerio’ en 3 van ‘De Rijswijkse’. 

 

Als eerste deelnemer was het speciaal aquarium van René v/d Berg aan de beurt:

 

Categorie A2 (Zuid Amerikaans) Afmetingen: 160 cm x 60 cm x 60 cm

Waterwaarden: pH =6.8  kH =1   gH =5  geleidbaarheid =430 uS/cm  NO3 =5 mg/l

Uit het verslag van de keurmeester:

·        Echt een top aquarium met een leuk visbestand en spannende inrichting (o.a. door de achterwand en de decoratieve 'pollen' Ceratopteris)!

·        Ook complimenten voor de uitvoering van de techniek met een paar heel handige oplossingen (bv ophanging kienhout). De meerval L18 zou een maatje kunnen hebben maar voor de rest werd het vissenbestand in heel mooie aantallen gehouden.

·        E.uruguayensis en N.glandulifera hadden een beetje last van haaralg.er was een beetje zweefvuil te zien.

·        Voor de stenen zou het leuk zijn om wat meer variatie in grootte aan te brengen. Pas op dat het hout niet te veel zicht naar achter weg neemt. Eventueel kan er met een wat grotere (langwerpige) steen een overgang met de achterwand worden gecreëerd. Het stuk hout (met lucky alg) kan prima als sterk punt fungeren, daarvoor moet deze wel op een sterk punt volgens de gulden snede worden geplaatst.

 

Score: 391pnt  Biologisch: 63 pnt

 

De tweede in rij was het A4 aquarium van Peter Kettenis.

Categorie: A4 (Goudvissen) Afmetingen: 130 cm x 110 cm x 46 cm

Waterwaarden: pH =7.4  kH =6  gH =7 geleidbaarheid =655 uS/cm  NO3 =0 mg/l

 

Uit het verslag van de keurmeester:

·        Leuk en uniek aquarium met een heel goed uitgevoerde compositie waarmee goed gebruik is gemaakt van de afmetingen die het aquarium heeft! Eindelijk een aquarium waar de goudvis goed tot zijn recht komt

·        Beide gehouden dieren zijn kleurvarianten van Carassius auratus die mogelijk onderling kunnen kruisen.

·        Hier en daar was wat vorming van blauwalg te zien. Vallisneria en Hoornblad hadden wat last van haaralg.

·        De gele plomp was klein en had wat geel blad, Myriophylum kon nog wat beter ontwikkelen, Hoornblad stagneerde in groei

·        Probeer apparatuur aan het zicht te onttrekken. Netjes, thermometer en filterslangen waren erg in het zicht.

·        Het zou leuk zijn om nog een soort met een totaal andere vorm toe te voegen.

·        Sommige decoratiematerialen konden nog wat beter ontwikkelen. Pas op dat Vallisneria niet gaat overheersen

·        Door de leuke plaatsing van het hout is een goede basis aanwezig om een aantrekkelijke compositie neer te zetten. Probeer soorten nog wat meer te groeperen en ook wat andere bladvormen toe te passen.

·        De dosering van CO2 kan nog wat doelmatiger door het contactoppervlak te vergroten (gebruik te maken van een diffusor) en direct in het water toe te voegen zonder tussenkomst met de lucht.

·        Het is van belang om de veiligheid te verbeteren door zowel de buizen beter te fixeren en goed afsluitende doppen te gebruiken, die dicht gekit zijn.

 

Score: 378,5 pnt biologisch: 61,5 pnt

 

Als derde het aquarium van onze voorzitter Theo Peters

Categorie: A1 gezelschapsaquarium Afmetingen: 120 cm x 50 cm x 50 cm

Waterwaarden: pH =7.2  kH =6  gH =7  geleidbaarheid =594 uS/cm  NO3 =5 mg/l

 

Opmerkingen:

·        Heel mooi aquarium met recent wat pech door lekkage maar was al weer heel goed op gang aan het komen! Het is alleen een kwestie van tijd voordat deze zijn vorm weer terug heeft. Ook op het moment van keuren was het een heel aantrekkelijke inrichting waar iedere dag van genoten wordt! O.a. de Chinese danio's waren werkelijk prachtig!

·        Probeer het aantal soorten op termijn wat te verminderen. Groepsdieren zien we graag met 6 of meer en scholenvissen met 12 of meer.

·        Een aantal soorten hadden wat last van alg.

·        H. aristata, R. rotundifolia en H. difformis konden nog wat forser ontwikkelen.

·        Aan het wateroppervlak was een lichte film te zien.

·        Door het grote aantal soorten kwam het visbestand wat onrustig over.

·        Het aantal soorten planten was aan de hoge kant. Probeer ook wat hoge soorten (en eventueel ook hout) wat naar voren te halen om het diepte effect nog wat verder te versterken. R. rotundifolia stond op twee plaatsen, probeer een soort maar 1 keer in de bak terug te laten komen. Probeer ook nog wat variatie in blad kleur en vorm toe te passen, er stonden een aantal lichtgroene soorten naast elkaar.

 

Score: 378 pnt Biologisch: 61 pnt

 

Het vierde aquarium dat aan bod kwam was de bak van de voorzitter van Danio Rerio: Pim Wilhelm

 

Categorie: A1 afmetingen: 200 cm x 60 cm x 50 cm

Waterwaarden: pH =6.5 kH = 4  gH =2 geleidbaarheid =357 uS/cm  NO3 =0 mg/l

 

Opmerkingen:

·        Dit interessante aquarium was aangeboden in de A1 categorie maar leunt zoals al was opgemerkt in het keuringsformulier tegen een samenstelling uit Thailand aan. Ik zou zeker willen stimuleren om dit door te zetten. De toepassing van het grote stuk hout en de planten groepen bevestigen de uitstraling van een speciaal aquarium. Er is gekozen voor een leuke vissamenstelling die qua gedrag en vorm / kleurverschil erg afwisselend is. Hiervan is een hoofdrol weggelegd voor de groep Brachidanio rerio die prominent op de voorgrond aanwezig is.

·        Epalzeorhynchos bicolor en Garra fllavatra missen een maatje waarvan de bicolor - vanwege het gedrag van de dieren - dan beter in grotere groepen kan worden gehouden, als het aquarium dit toestaat.

·        Soorten als Lagenandra hadden last van alg

·        R. rotundifolia was beschadigd en R. inundatus en S. sernuus moesten moesten nog wat verder aanslaan. Probeer V. dubyana, tijdig terug te snoeien om een meer compacte groei te verkrijgen

·        Op de ruit was een beetje alg te zien.

·        De groep P. yatabeanus begon overheersend te worden en stond erg in het midden. Het is wel leuk om deze aan weerszijde van het hout terug te laten komen maar probeer de groep wel te verbinden. Als de ontwikkeling van o.a. R. rotundifolia beter wordt zal ook de compositie nog wat sterker worden. Probeer nog wat doorkijkjes naar achter in stand te houden, met name aan de rechter kant.

 

Score: 382 pnt Biologisch: 62 pnt

 

Als laatste in de rij kwam het aquarium van Jos Koster eveneens van Danio Rerio aan bod.

Categorie: A2 (Soenda eilanden)  Afmetingen: 150 cm x 70 cm x 60 cm (hoekaquarium)

Waterwaarden: pH =6.5  kH =1  gH =<3 geleidbaarheid =150 uS/cm  NO3 =10 mg/l

Voor de verlichting werd gebruik gemaakt van LED verlichting.

 

Opmerkingen van de keurmeester:

·        Prachtig speciaal aquarium waar zowel de beplanting als de dieren in een prima conditie verkeren. Dit aquarium is daarbij een goed voorbeeld hoe met een paar handige oplossingen aan de speciale eisen van de verzorgde dieren tegemoet kan worden gekomen, waarbij esthetisch niets hoeft te worden ingeleverd! Door de groepering van de decoratiematerialen wordt ook een mooie compositie bereikt.

·        M. pteropus had een beetje last van alg

·        C. thalicthroides en B. japonica konden nog wat forser ontwikkelen.

·        Sommige decoratie materialen (met name de groep Blyxa) kon nog wat beter ontwikkelen waardoor ook de compositie nog wat sterker kan worden. Door de gescheiden groepen was de compositie al heel sterk maar pas op dat groepen met een zelfde bladvorm of kleur uit elkaar staan (B. longifolia, M. pteropus en M. trident).

·        Probeer de ruimte achterin, tussen Barclaya en de varen nog wat meer open te houden om de diepte die de bak heeft nog wat verder te benutten, eventueel door de groep keien nog wat verder door te trekken.

 

Score: 392,5 pnt

Biologisch: 63 pnt

 

Einduitslag huiskeuring 2017

 

Deelnemer

Totaal

Biologisch

Plaats

J. Koster

392,5

63

1

R.M. van den Berg

391

63

2

W. Wilhelm

382

62

3

P. Kettenis

378,5

61,5

4

Th H Peters

378

61

5

 

Bram Rozier werd hartelijk voor zijn presentatie en daarna was het tijd voor de eindejaarsverloting. Ook dit jaar had Piet Muller gezorgd voor een ruim assortiment aan mooie prijzen. Menigeen ging dan ook met een leuk prijsje weer huiswaarts. En hiermee kwam weer een einde aan een mooie verenigingsavond.

 

Iedereen fijne feestdagen en tot volgend jaar.

 

Jan de Reus