Verslag van 18 november 2014

 

 

Piet Muller opende bij, afwezigheid van onze voorzitter (ziek) de avond om 20:00 en heette alle aanwezigen van harte welkom. De opkomst deze avond stelde zeker niet teleur. De zaal was goed gevuld.

 

Piet had vooraf een aantal mededelingen:

·         Onze voorzitter is helaas deze avond verhinderd wegens een opgelopen hernia; we wensen hem beterschap

·         22 en 23 november wordt in Nieuwegein weer de jaarlijkse Vivariumbeurs gehouden; bij Piet Muller kunnen kortingsbonnen worden opgehaald

·         De huiskeuring heeft inmiddels plaatsgevonden; helaas was het aantal deelnemers dit jaar minimaal; er waren slechts drie deelnemers

 

Hierna gaf Piet het woord aan onze spreker van deze avond de heer Jan van der Heijden uit Gouda voor zijn lezing over een reis die hij samen met zijn vrouw Margie in 2013 heeft gemaakt naar het eiland Borneo. Samen hebben zij een aantal mooie plekken op het eiland bezocht waarbij zijn vrouw de fotografie voor haar rekening heeft genomen en Jan het filmen.

 

De tocht begon in Kota Kinabula een kustplaats gelegen in het noorden van Sabah waar veel visserij wordt uitgeoefend. Op de vismarkt was daarom een zeer groot aanbod aan vis te koop. Opvallend was dat de vismarkt ’s nachts tot 04:00 open was. Bij de restaurants kom je veel aquaria tegen met daarin de vis die in het restaurant wordt geserveerd. Je kunt er dus zelf je vis uitkiezen. Niet alleen vis maar ook kreeften en garnalen staan op het menu. We zagen hiervan een aantal soorten.

 

Borneo was ooit volledig overdekt met regenwoud maar daar is nog maar 20% van over. De mens is hier verschrikkelijk te keer gegaan; de bomen zijn gekapt en het hout geëxporteerd en hier zijn oliepalmplantages voor teruggekomen. Door de grootschalige kap wordt heel veel kostbare grond weggespoeld en de rivieren zien dan ook troebel van alle grond die richting zee wordt afgevoerd. Ook is in 1997 en 1998 120.000 km2 woud in vlammen opgegaan met als gevolg een grote luchtverontreiniging. Kortom, het is triest hoe slecht de mensheid met die prachtige natuur omgaat.

 

Tijdens de reis werd o.m. een bezoek gebracht aan het Orang-oetan opvangcentrum. Hier worden jonge orang-oetans waarvan de ouders zijn gedood, opgevangen en weer voorbereid op een terugkeer naar de vrije natuur. De oorspronkelijke bevolking heeft de overtuiging dat de Orang-oetans hun voorouders zijn en ze worden daarom met respect behandeld.

 

Op het eiland kwamen vroeger veel olifanten voor waarvan men wel denkt dat ze oorspronkelijk uit India kwamen. Nu zijn er helaas nog weinig olifanten over.

 

Voor de visvangst maakt men gebruik van visfuiken. In de rivieren komen veel bekende en minder bekende vissoorten voor. Jan liet een groot aantal vissen de revue passeren die in het aquarium van Singapore zijn gefotografeerd. O.m. zagen we Rasbora soorten, Puntius, Tetradon (kogelvis), Betta’s, Halfsnavelbekken, en de rooflustige slangenkopvis. Niet alleen vissen waren op het eiland te vinden maar ook veel kikkers, insecten, hagedissen (skinks), gekko’s, slangen, ijsvogels, neushoornvogels, apen (Makaken, Neusapen) en nog veel meer.

 

Bijzonder was het bezoek aan de Gomantong caves. Deze grotten worden bewoond door vleermuizen en zwaluwen. Van de vogelnestjes wordt de beroemde soep gemaakt. De nesten worden verzameld en hier wordt grof geld voor betaald.

 

Op het eiland komen modderspuwende vulkanen voor die nog steeds gestaag warme modder naar boven stuwen.

 

Wat leuk was dat Jan ook geluidsfragmenten liet horen van de dieren in het oerwoud. Met name de brulapen maken een heel karakteristiek geluid. Ze leven in kolonies langs de oevers van de rivieren. Ook zeer dominant qua geluid zijn de cicades. Hun geluid lijkt op dat van een cirkelzaag en er zijn er zoveel dat je het overal hoort.

 

Op het vulkaaneiland Pulau Tiga vlak voor de kust van Borneo werd een resort bezocht. Dit eiland wordt veel bezocht door dagtoeristen waarbij het oppassen is voor de makaken die uit zijn op het vele eten dat de toeristen bij zich hebben. Ze zijn zeer brutaal en laten zich niet gauw afschrikken. In de wateren om dit eiland komt de zeer giftige zeeslang voor die echter niet agressief is. In de mangrovebossen kom je de bekende slijkspringers en heel veel wenkkrabben tegen. Omdat Jan en Margie de enige gasten waren in het resort bleef er veel eten over. Dat overgebleven eten werd dagelijks gevoerd aan de varanen die hier elke dag geduldig op zaten te wachten.

 

Jan liet ons zeer veel mooie foto’s zien van al het schoons wat hij en zijn vrouw Margie zijn tegengekomen. Zo veel, dat het ondoenlijk is om het hier allemaal te noemen.

 

Na afloop van de lezing werden Jan en Margie hartelijk bedankt voor hun interessante lezing.

 

Hierna werd traditiegetrouw de verloting gehouden met ook deze keer weer een ruime sortering aan planten. Met dank aan de aanleveraars.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus

 

 

 

Verslag 18 november 2014