Verslag van de avond van 18 maart 2014

 

 

Onze kersverse voorzitter Ton Blokland opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Ton gaf aan onlangs pech gehad te hebben; hij is door een luik gezakt met als resultaat 1 gebroken + 3 gebroken ribben. Het gaat gelukkig nu weer wat beter met hem.

 

·         Uitslag districtskeuring Zuid Holland Noord: Loek v/d Klugt meldt dat we als vereniging bij de districtskeuring fantastisch hebben gescoord. Gerrit Spaans werd eerste in de categorie A1 met 397 punten en 63 punten biologisch en Rene v/d Berg werd eerste in de categorie A2. Daarmee werd ‘De Rijswijkse’ eerste van het district. Dit resultaat werd beloond met een fraaie kampioensbeker.  Gerrit en Rene van harte gefeliciteerd met dit resultaat en veel succes straks bij de landelijke huiskeuring.

·         Zwaarddragers: Wim Tomey is op zoek naar blanke zwaarddragers; mochten leden die ergens gezien hebben dan graag een seintje naar Wim

·         Appelslakken: Aad Offerman heeft nog appelslakken in de aanbieding

·         Piet Muller: onze penningmeester is vanavond niet aanwezig ivm de viering van zijn 40-jarig huwelijksfeest; namens de vereniging van harte gelukgewenst

·         Nieuw lid: de heer Kees van der Weel heeft zich aangemeld als nieuw lid van onze vereniging. Kees, van harte welkom bij De Rijswijkse.

 

 

 

Hierna gaf Ton het woord aan onze spreker van deze avond de heer Bart Laurens met zijn lezing: ‘ 7 jaren lang een TOPSLOOT (2006-2013). De topsloot heeft betrekking op zijn forse aquarium met de afmetingen 310 x 65 x 65 cm.

 

Bart is al meerdere keren te gast geweest bij De Rijswijkse en we weten dat hij leuke lezingen kan geven. Bart begon zijn verhaal met een korte introductie van zichzelf. Hij is jaren lang intensief terrariumhouder geweest en heeft zelfs in Zoetermeer een tijdje een reptielenhuis gehad. Dit project is helaas geen succes gebleken. Bart is reeds 56 jaar lid van de NBAT en geeft al 35 jaar lang lezingen. Ook zijn vrouw is dierenliefhebster maar dan meer van katten. Naast dierenliefhebben is Bart ook verzamelaar. Hij verzamelt Balinese houtsnijkunst en die kun je dan ook op en rond zijn aquarium in ruime mate terugvinden. Daarnaast verzamelt hij ook mineralen.

 

Bart heeft een eigen website (www.bart-laurens.nl) met informatie over zijn aquarium welke inmiddels zeer goed wordt bezocht (meer dan 700 bezoeken per dag). Naast zijn aquarium heeft hij in zijn tuin ook nog een grote vijver waarin hij, samen met zijn vrouw, KOI’s verzorgt. Het zijn gewone KOI’s waar hij zeer veel plezier aan beleeft. Ze zijn inmiddels handtam.

 

Voor een bevriende relatie heeft Bart onlangs bemiddeld bij de zoektocht naar een Arowana vis. Dit zijn roofvissen die flink groot kunnen worden en die in Azie zeer gewild zijn omdat ze geluk zouden brengen op zakelijk gebied. Ze komen in allerlei kleurstellingen voor en sommige Arowana’s kosten meer dan 10.000 Euro. Bij Ruinemans werd een jong exemplaar gevonden dat slechts EUR 1000,- kostte. In Blijdorp kun je volwassen exemplaren bekijken. Het zijn geen kleine jongens.

 

Het onderwerp kleurvarianten wordt door Bart nog wat verder uitgediept aan de hand van de varianten die je tegenwoordig kunt krijgen van de Koningspython. Hoe exotisch de variatie van de kleuren hoe hoger de prijs. Toch blijft voor velen de oorspronkelijke kleur de mooiste. Bij goudvissen is goed te zien dat het steeds maar doorkweken op bepaalde eigenschappen wel tot bijzondere resultaten leidt maar dat dit zeker niet ten goede komt van de de gezondheid van het dier. Ze kunnen soms nauwelijks meer zwemmen!

Het inspuiten van vissen met lichtgevende pigmenten is een ander ongewenst uitwas van de drang om exotische kleurvarianten op de markt te zetten.

 

Terug naar het aquarium van Bart. Deze grote bak staat op zolder en is daar ook ter plekke in elkaar gezet door Leo Romberg van de bekende aquariumzaak uit Delft. De glazen ruiten zijn door de aannemer via een ladder door de ramen van de dakkapel naar boven gebracht. Zo’n ruit van 10 mm dikte weegt natuurlijk nogal wat dus dat moet een hele sterke knaap zijn geweest. In de bak zijn voor de stabilisatie extra strips aangebracht o.m. in de hoeken. Als achterwand is een een kant en klare achterwand van Juwel gebruikt. Dat zou Bart nu niet meer doen want nu de bak beplant is zie je eigenlijk niets meer van de achterwand. De wand is tamelijk dik wat als nadeel heeft dat daarmee veel waterinhoud verloren gaat maar wat dan weer als voordeel heeft dat je er gemakkelijk je filterleidingen in kunt wegwerken.

 

De lichtkap bestaat uit 2 naast elkaar liggen delen die dubbelwandig zijn uitgevoerd met watervast hardboard zodat je ruimte hebt om de bedrading goed weg te werken. In totaal zijn 8 x 58W TL-lampen aangebracht voor de verlichting welke worden aangestuurd door een Floramate verlichtingscomputer. Deze wilde eerst niet werken omdat de lengte van de draden niet even lang was. Door de Floramate achter de bak in het midden aan te brengen werd het probleem uiteindelijk opgelost. Bart gebruikt lampen van Dennerle en van Philips (Aquarelle). Dit zijn dure lampen. In de toekomst gaat hij goedkopere lampen gebruiken.

 

Als bodemgrond is filtergrint gebruikt wat je bij de aquariumwinkel kunt kopen. Dit grint heeft het voordeel dat het geen vertroebeling geeft bij het vullen van het aquarium. Willem van Weezel heeft destijds geholpen met de eerste inrichting van de bak.

 

Voor de afwerking van de bak heeft Bart gebruik gemaakt van plinten langs de bak wat een strak effect heeft. Overigens bleek na vullen van de bak dat deze niet helemaal waterpas stond. Door de plint aan de bovenzijde van het aquarium iets te laten zakken zie je daar echter niets meer van.

 

Voor de aansluiting van filters, verwarming e.d. is overal gebruik gemaakt van dubbele koppelingen zodat de aangesloten apparaten gemakkelijk kunnen worden losgekoppeld. Bart gebruikt een Eheim3 280 filter. De CO2 dosering was in eerste instantie computer gestuurd maar deze is inmiddels vervangen door de aansturing via een tijdklok. Dat voldoet net zo goed en is daarnaast veel goedkoper. In voorkomende gevallen wordt gebruik gemaakt van een UV-lamp. Bart voegt regelmatig meststoffen toe in de vorm van FERRO, CARBO, Profito en Kalium. Voor de ijzerbemesting is FERRO inmiddels vervangen door tabletten van Denerle en met de CARBO bemesting is Bart gestopt. Bemesting met Kalium blijkt heel goed te werken. De planten reageren hier heel goed op.

Voor het schoonhouden van het wateroppervlak wordt gebruik gemaakt van een afzuiger. Als Bart het over had kunnen doen dan had hij gekozen voor een overloop in het aquarium. Dat werkt veel effectiever.

 

In de loop der jaren heeft Bart verschillende keren meegedaan met huiskeuringen en/of districtskeuringen. Een grote bak kent z’n eigen problemen qua inrichting en in al die jaren zijn er regelmatig zaken aan de inrichting van de bak veranderd. Toch komen een aantal zaken steeds terug. Op plantengebied zijn dat bv.: Echinodorus (kleine bär) Ludwigia inclinata, Hygrophila balsemica (is als bovenwatervorm giftig voor vissen!), Crytocoryne balansea, Nymphaea minutes (deze bloeit onderwater!).

Slechte ervaringen heeft Bart met een plant als Aponogeton boivinianus. Deze stond in een veld met Lobelia’s maar rond de Aponogeton stierven deze langzaam af. Mogelijk dat de plant gifstoffen afscheidt om daarmee meer ruimte te krijgen voor de eigen groei. Het zou ook kunnen zijn dat de knol van de plant destijds zijn behandeld met een conserverend chemisch product wat in het aquarium dit bijeffect heeft. Hoe het ook zij, Bart heeft de plant noodgedwongen moeten verwijderen uit zijn aquarium.

 

Qua visbezetting zijn er de afgelopen jaren ook veel soorten in de bak aanwezig geweest. Denk hierbij aan: halfsnavelbekken, Epiplatys annulatus (kwetsbaar visje), Epiplatys dageti (zeer productief) bijlzalmen (springen soms de bak uit), Hyphessobrycon equadorienis, Ottocinclus (in groepen houden), Nannostomus beckfordi, Nannostomus marginatus, Hemigrammus bleheri, Barbus oligolepis, Barbus pentazona, Barbus titteya, Neolebias ansorgei, Apistogramma nijsseni en Apistogramma ramirezi.

 

Bart besloot zijn verhaal met de constatering dat hij nog steeds elkaar dag veel plezier beleeft aan zijn aquarium en ontving van de zaal als dank voor zijn onderhoudende lezing een welverdiend applaus.

 

Wat volgde was de plantenverloting met deze keer een zeer groot aanbod van planten zodat een ieder wel met een of meerdere planten naar huis ging.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus