Verslag van de avond van 18 juni 2013

 

Op de juni avond deze keer wat minder bezoekers dan we gewend zijn bij ‘De Rijswijkse’. Mogelijk dat dit te maken had met het warme weer. Ook het bestuur was niet compleet. Piet Muller had zich afgemeld ivm deelname aan de Natuurstudieweek van de NBAT. Jan de Reus opende daarom deze keer de avond en heette de aanwezigen van harte welkom. Er waren geen mededelingen. Wim Tomey was gevraagd om deze avond de lezing te verzorgen en zoals we gewend zijn van Wim staat dat garant voor hele mooie plaatjes en veel interessante informatie. Zo ook deze keer.

 

De lezing van Wim bestond deze keer uit verschillende onderdelen. Het eerste deel ging over een heel interessant en mooi dier te weten: de geelgerande watertor Dytiscus marginalis. Ons lid René v/d Berg kreeg het dier in het net tijdens het watervlooien scheppen. Omdat hij wist dat Wim geďnteresseerd was in het dier heeft hij de tor in een pot bewaard zodat Wim het dier kon ophalen. Het dier leeft nog steeds in een aquarium bij Wim thuis en heeft inmiddels een prachtige opaal groene kleur gekregen met gouden randjes. Werkelijk een schitterend dier om te zien en bovendien zeer interessant qua gedrag.

 

De geelgerande watertor kent verschillende levensfasen; de eieren worden gelegd in de stengel van waterplanten en hieruit komt een zeer roofzuchtige larve die in het geheel nog niet lijkt op de uiteindelijke tor. Deze larf wordt watertijger genoemd en beschikt over een stel flinke kaken waarmee het andere waterdieren aanvalt en inspuit met een vloeistof waardoor ze verlamd raken. Deze vloeistof lost als het ware het lichaam van het prooidier op waarna de larve het prooidier leeg zuigt en er alleen een lege huls overblijft. Wim had fascinerende dia’s waarop je goed kon zien hoe de larve een vis te grazen nam. Klinkt een beetje luguber maar dat is ook natuur, zullen we maar denken. Na 8 vervellingen gaat de larve zich verpoppen en komt de kever te voorschijn. Deze leeft daarna nog zo’n 3 jaar wat uitzonderlijk lang is in de insectenwereld.

 

De geelgerande watertor ademt aan de achterzijde van het lichaam en slaat lucht op onder zijn schild. Daarmee kan hij dan een tijdje onderwater blijven. Met zijn zwempoten kan hij behoorlijk goed zwemmen. Waar Wim achter kwam dat ze ook bijzonder slim zijn. Omdat de luchtbel onder het schild onder water een opwaartse kracht ten gevolg hebben pakt de tor kiezelsteentjes vast waarmee het dier makkelijker naar beneden kan. De watertor kan ook goed ruiken want het dier was in staat om in de bodem verstopt aas te vinden en op te eten.

 

Tomey gaf aan dat er binnenkort van zijn hand een artikel in Het Aquarium zal verschijnen over dit fascinerende dier.

 

Het volgende onderdeel van de lezing ging over het aquarium van Gerrit Spaans. Gerrit is de verenigingskampioen en zijn aquarium staat er dan ook prima bij. Tomey was zeer te spreken over de kwaliteit van de planten en het feit dat de groepen goed los van elkaar stonden. Een prachtige plantenstraatje aan de linkerzijde van het aquarium vormde een bijzondere blikvanger. Persoonlijk vind ik de Bacopa’s van Gerrit er erg mooi bij staan. Fantastisch van kleur. Ook de vissen  zagen er prima uit. Mooie purperkoppen Puntius nigrofasciatus, goed op kleur, dartelen door de bak.

 

Het derde onderdeel van de lezing ging over de Clownsbotia (Chromobotia macracanthus) van Aad Offerman. Dit dier heeft 35 jaar in het aquarium van Aad gebivakkeerd en heeft dus een zeer respectabele leeftijd bereikt. Wim heeft het dode dier ontleed om te laten zien dat het dier over een paar formidabele doorns beschikt welke normaal gesproken worden ingeklapt in een holte onder het oog. Deze doorns waren 2 cm lang en daar kan het dier behoorlijke verwondingen mee aanrichten. De Botia’s hebben geen schubben maar een soort lederhuid. Op de schedel van het dier zit een open plek waarmee het dier gevaar kan detecteren dat van boven komt bv. vogels die op vissen jagen. Een interessant onderdeel met dank aan Aad voor het ter beschikking stellen van het dode dier.

 

Als vierde onderdeel een aantal dia’s van een bijzonder aquarium van een oud lid van Leeri. Dit aquarium had wel iets weg van de Japanse bakken die Theo Verheij ons een tijdje geleden liet zien. Geraffineerd qua beplanting met een blauwe achterwand. Als bewoners van het aquarium: een grote school kardinalen, een bettavis en bijlzalmen. Zeker een bijzondere bak.

 

Na de pauze volgde het vijfde onderdeel van de lezing, te weten: een impressie van de districtkeuring van West Brabant van 2012. Een aantal aquaria passeerden de revue waarbij Tomey een aantal observaties met ons deelde:

·         planten zijn niet statisch maar kunnen bewegen. De stand van de bladeren in de avond is namelijk heel anders dan de stand overdag.

·         Het gebruik van hout in het aquarium: Tomey geeft inmiddels de voorkeur aan kunsthout omdat het water minder belast. Natuurlijk hout gaat na verloop toch rotten en dat is nadelig voor de waterkwaliteit in het aquarium.

·         Het gebruik van stenen in een speciaal aquarium: liever holle namaakstenen gebruiken dan massieve stenen; dit vanwege het grote gewicht en het feit dat waterinhoud flink minder wordt bij het gebruik van veel massieve steen

·         Vissen eten graag brocolli (ook zeevissen)

 

Tomey eindigde zijn lezing met prachtige dia’s van het aquarium van de heer Hectors. Deze man is gespecialiseerd in het kweken van zeepaardjes en beschikt over een zeer goed uitgeruste kweekinstallatie. Een echte specialist die al heel goede kweekresultaten heeft gerealiseerd.

 

Wim werd na afloop van zijn lezing hartelijk bedankt. We hebben weer genoten!

 

Tot slot de traditionele plantenverloting met dank aan Gerrit Spaans voor zijn inbreng aan planten.

 

Iedereen een fijne vakantie toegewenst en we zien elkaar weer in september.

 

Jan de Reus