Wat geweest is in december

 

De decemberavond is traditiegetrouw de avond waarop de uitslag van de huiskeuring bekend gemaakt wordt. Een leuke afsluiting van het jaar met een feestelijk tintje. Ton Blokland opende de avond en heette iedereen van harte welkom. In het bijzonder de mensen van av Leeri die vanavond voor de eerste keer te gast waren bij onze vereniging en natuurlijk ook de keurmeester van deze avond, de heer Henk Koolwaaij en zijn vrouw.  Loek van der Klugt is bereid gevonden om een cursus aquariumfotografie te geven. Er zijn inmiddels twee aanmeldingen binnengekomen.

Dat is nog niet al te veel dus geeft u op!

 

Vervolgens krijgt de heer Koolwaaij het woord voor de presentatie van de huiskeuring. Er waren dit jaar 7 deelnemers bij De Rijswijkse. De organisatie was in handen van Piet Muller en Loek van der Klugt deed de fotografie. Beide heren kregen een compliment van de keurmeester. Het was allemaal prima verzorgd en ook de presentatie was door Loek keurig op een CD-ROM gezet en ruim van te voren aan de keurmeester ter beschikking gesteld. Deze stelde dat zeer op prijs.

 

De bak van Piet Muller werd als eerste gepresenteerd. De bak zag er prima uit en de planten waren goed ontwikkeld. Er was duidelijk rekening gehouden met de contrasten in bladvorm. Mogelijk dat de Lotus nog moet worden verplaatst wanneer deze groter wordt. Op zijn huidige plaats heeft deze te weinig ruimte. De keurmeester gaf aan dat men meer dan vroeger nu kijkt naar de biologische aspecten van het aquarium. Ook dat was bij Piet prima in orde. Als je zoals Piet pantsermeervallen (Corydoras paleatus) in het aquarium hebt zou je zandbankjes van fijnkorrelig zand kunnen maken om deze vissen de gelegenheid te geven om met hun gevoelige baardharen in het zand naar voedsel te zoeken. Grofkorrelig grint is daarvoor minder geschikt. Andere vissen die het aquarium bevolken zijn bijlzalmen (Carnegiella spec.), Nannostomus marginatus en Megalamphodus sweglesi.

 

De bak van Ton Blokland was de volgende in de rij. Ook hier waren de planten goed ontwikkeld en was gebruik gemaakt van grote plantengroepen. De bak heeft een schuine voorruit waarmee ongewenste lichtreflecties worden voorkomen. In de bak worden verschillende soorten levendbarende vissen gehouden waaronder de bekende zwaarddrager (Xiphophorus spec) (. Maar ook bijlzalmen (Carnegiella spec), diamantzalmen (Moenkhausia pittieri) keizertetra’s (Nematobrycon palmeri) en sherry barbelen (Barbus titteya)  Als bodemvis gebruikt Ton de bekende Botia sidthimunki die nu echter weer een nieuwe naam heeft: Yasuhikotahia sidthimunki

 

Als enige deelnemer in de categorie C1/C2: terraria deed Loek van der Klugt mee. Zijn paludarium zag er prachtig uit en was voorzien van vele technische snufjes. De voorruit kan in zijn gehele naar boven worden geklapt en met een haak aan het plafond worden geborgd om het werken in het paludarium te vergemakkelijken. Het paludarium had ook een watergedeelte waarin regenboogzalmen (Melanotaenia spec) en pantsermeervallen (Corydoras spec.) zwommen. De planten zagen er prachtig uit en het terrarium was mooi afgewerkt.

 

René van den Berg deed als enige mee in de categorie A2/A3: speciaal aquaria – zoetwater. Zijn bak is speciaal ingericht voor het houden van discusvissen (Symphysodon aequifasciatus). Deze majestueuze vissen zagen er schitterend uit.  In de natuur vind je deze vissen vaak in de buurt van een rivieroever tussen boomwortels. Daar vinden de vissen bescherming. René heeft een prachtige achterwand gemaakt waarmee een rivieroever wordt nagebootst. Al met al een prachtig aquarium waar je trots op kunt zijn.

 

Het aquarium van Theo Peters was de volgende in de rij. De keurmeester was van mening dat de plantengroepen in het aquarium wat groter mogen zijn. Dan komt het aquarium esthetisch gezien wat beter uit de verf. Ook het aantal vissoorten is wat aan de hoge kant. Je kunt beter wat minder soorten houden maar dan wel in grotere scholen. In het aquarium worden o.m. maanvissen (Pterophyllum spec) gehouden.. Deze vissen hebben veel ruimte (en hoogte) nodig om zich goed te kunnen bewegen in het aquarium.

 

Het aquarium van Arnoud Masselink staat in een hoek van de kamer. Het is een aquarium met een bijzondere vorm. Het heeft een ronde voorruit (een zgn. kwartcirkel aquarium). Dat maakt het de fotograaf lastig om scherpe plaatjes te schieten. Was overigens toch wel aardig gelukt, dacht ik zo. Het aquarium is rijkelijk voorzien van kienhout en er worden o.m. garnalen in gehouden. Daarnaast kardinaal tetra’s (Paracheirodon axelrodi), hockey sticks (Thayeria boehlkei), de kopstaander (Anostomus anastomus), algeneter (Otocinclus spec.) en een pantsermeervalsoort  Brochis spec.

 

Als laatste in de rij kwamen de aquaria van Dick Volmer aan de beurt. Dick had nl. twee bakken ter keuring aangeboden, een grote van 1 meter lengte en een kleintje van 55 cm. In het kleine bakje worden potloodvisjes (Nannostomus eques) en vuurneons (Hemmigrammus erythrozonus) gehouden. In de grote bak bestaat de bevolking uit o.m. karperzalmen (Hyphessobrycon bentosi bentosi ) en een minder vaak gehouden soort waarvan ik de naam helaas niet heb kunnen noteren. Daarnaast wordt in het aquarium ook een cichlidesoort gehouden: Aequidens curviceps

 

De keurmeester besloot zijn presentatie met het bedanken van alle deelnemers voor het meedoen en natuurlijk onze fotograaf. Alvorens tot de bekendmaking van de uitslag over te gaan werd eerst een verloting gehouden met vele feestelijke prijzen.

 

Na de pauze werd door de heer Koolwaaij de uitslag bekend gemaakt. Als eerste in de categorie A1: gezelschapsaquaria – zoet water eindigde Piet Muller met een puntentotaal van 394,5 punten. Hij kreeg hiervoor tevens een gouden bondsdiploma. Ton Blokland en Dick Volmer werden tweede en derde met een zilveren bondsdiploma. Dick werd vierde met zijn kleine bak en kreeg hiervoor een bronzen bondsdiploma. Arnoud Masselink en Theo Peters werden vijfde resp. zesde.

 

In de categorie A2/A3: speciaal aquaria werd René van den Berg eerste (dat kon ook niet anders) met een heel hoog puntentotaal van 398,5. Hiermee verdiende René een gouden bondsdiploma en werd hij tevens winnaar van de verenigingsbokaal.

 

Loek van der Klugt werd eerste in de categorie C1/C2: terraria. Hij verdiende daarmee een zilveren bondsdiploma.

 

Alle winnaars van harte gefeliciteerd. Wat nog volgde was de tweede verloting waarna iedereen weer huiswaarts ging.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus