Verslag van 17 oktober 2017

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Bericht van verhindering was ontvangen van P. den Heijer. De leden wordt gevraagd zich aan te melden voor de huiskeuring van 11 november. Tot nu toe hebben zich aangemeld: Theo Peters, Rene v/d Berg, Peter Kettenis, Gerrit Spaans en Piet Muller (verenigingsaquarium). Maar er is voldoende plaats voor meer.

 

Na deze mededelingen gaf Theo het woord aan de heer Paul Shirley voor zijn lezing over een bezoek aan Sulawesi (Celebes). Paul is een Engelsman die in Nederland woont. Hij is een plantenspecialist met een kas in Boskoop waarin hij veel bijzondere planten kweekt. Doel van deze Sulawesi-reis was het verzamelen van planten en dan met name Hoya’s. De vliegreis van Schiphol naar Sulawesi duurt 24 uur met een tussenstop op Bali. Gelukkig was het vliegtuig niet vol zodat er ruimte was om te slapen tijdens de vlucht. Op Bali was er even tijd om bij te komen van de lange reis en werden de eerste planten gespot (Woestijnroos).

 

Het eiland Sulawesi heeft een bijzondere vorm (het lijkt op de letter K) en is het derde grootste eiland van de wereld. Als basiskamp voor de expeditie was gekozen voor het plaatsje Kolonodale. Van hieruit werden tochten ondernomen om planten te verzamelen. Voor de reis werd gebruik gemaakt van een lokale gids met terreinwagen en dat was nodig ook want de wegen zijn niet verhard en soms zeer lastig begaanbaar. Helaas liet de oude landrover het regelmatig af weten en was men genoodzaakt om deze te vervangen door een andere auto.

 

Een van de eerste Hoya’s die werd gevonden was de Hoya brevialata. Verder natuurlijk ook andere planten als de ook bij ons bekende Passiflora en ‘Kruidje roer me niet’. Oppassen voor schorpioenen onder de bladeren. In de bomen hangen prachtige orchideeën en hier en daar zit een spinnetje. Het viel Paul op dat er maar weinig dieren te zien waren. Dat komt vooral omdat de lokale bevolking met blaaspijpen jacht maakt op alles wat beweegt. Alleen de natuurreservaten zie je wat meer vogels o.m. de koereiger en de zilverreiger. Wel zijn er gelukkig veel planten zodat de plantenliefhebber wel aan zijn trekken komt. Menig plantje kon worden verzameld voor de terugreis naar Nederland. Uiteraard moet je hiervoor een vergunning hebben. Omdat dit een wetenschappelijke reis was mochten er gelukkig planten worden meegenomen. Aan het einde van de reis werd er ook nog even gedoken op het koraal waarbij bijzondere zeesterren werden gezien.

 

Deze keer hebben we weinig vissen of aquaria gezien maar toch is het interessant om kennis te maken met de natuur op dit prachtige eiland. Paul werd dan ook bedankt met een welgemeende applaus. Wat volgde was de traditionele verloting en daarmee was de avond weer voorbij.

 

Tot de volgende keer.

 

 

Jan de Reus