Verslag van 17 november 2015

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette iedereen van harte welkom. Helaas waren er deze keer maar weinig mensen aanwezig. Alvorens te beginnen met de lezing was er aan aantal mededelingen.

 

·         Huiskeuring. De huiskeuring is weer achter de rug. Deze is samen met Danio Rerio gehouden. Vanuit onze vereniging hebben 4 leden meegedaan. Danio Rerio heeft aangegeven om de uitslagavond te willen organiseren. Deze zou dan in december plaatsvinden waardoor onze traditionele decemberavond komt te vervallen. Daar is echter niet iedereen het mee eens. Piet Muller gaat in gesprek met Danio Rerio om een andere oplossing te vinden. Nadere informatie volgt nog.

·         Vivariabeurs Nieuwegein 21 & 22 november; bij Piet Muller zijn kortingsbonnen verkrijgbaar. Mochten leden willen meerijden geef dat dan aan.

 

Hierna krijgt Rob Otten, onze spreker van deze avond het woord voor zijn lezing ‘Help, mijn man heeft een hobby’  Rob is al jaren actief in de hobby o.m. bij de Leidse Aquarium Vereniging en de Paludarium vereniging. Daarnaast is hij ook de organisator van de tentoonstelling Aqua Hortus. Normaal gesproken geeft hij geen lezingen buiten zijn eigen vereniging maar voor de Rijswijkse maakt hij een uitzondering.

 

Rob is een enthousiast en bevlogen hobbyist die thuis naast een tropisch aquarium ook een groot Noordzee aquarium in zijn garage heeft staan; in het bezit is van een prachtig paludarium op zijn werkkamer, en een mooie vijver met een waterval in de tuin heeft gemaakt. Daarnaast maakt Rob graag verre reizen naar o.m. de VS en Canada, Vietnam, China en Zuid Afrika. En alsof dat nog niet genoeg is en hij ook nog een actieve sportduiker . En zoals gezegd actief bij het organiseren van de tentoonstelling Aqua Hortus. Kortom, Rob zit niet stil en omdat hij ook graag foto’s maakt is er voldoende materiaal voor een onderhoudende lezing.

 

Om met het duiken te beginnen liet Rob een paar filmopnames zien van het duiken. Zo zagen we Rob wijn drinken onderwater samen met zijn duikmaat. Prachtige onderwateropnames van een duik in de Spiegelplas bij Abcoude. Deze plas is heel helder omdat er veel driehoeksmosselen in voorkomen die het water zuiveren. Prachtige beelden van een snoek die zich dicht liet naderen. Bij Westkapelle in Zeeland liggen aan de Noordzeekant nog resten van bunkers waar veel moois te zien is. Heel veel zeesterren kom je er tegen maar ook krabben, het harnasmannetje en de enige koraalsoort die in Nederland voorkomt: de dodemansduim. In de Oosterschelde kom je ook kreeften tegen. Om het stropen van deze dieren te voorkomen is er veel controle in Zeeland.

 

Ook buiten Nederland wordt er gedoken ondermeer bij Sardinië. Hier prachtige beelden van een school barracuda;s, een murene, roggen, de kongeraal en prachtige anemonen.

 

Als er een winter met ijs in Nederland is wordt er ook gedaan een ijsduiken waarbij van wak naar wak wordt gedoken. Ook worden er nachtduiken gemaakt. Dit is met name interessant omdat je dan de nachtactieve dieren tegenkomt o.m. de paling welke een nachtjager is.

 

In 2005 en in 2015 is Rob zeer actief betrokken geweest bij de organisatie van de Aquahortus. Leden van de Rijswijkse hebben hier ook bij geholpen. Het organiseren van dit soort tentoonstellingen  kost heel veel tijd en kan alleen worden gerealiseerd met hulp van een groep enthousiastelingen. Dat is ook deze keer weer gelukt en het resultaat was zeer de moeite waard.

 

Uit de tentoonstelling van 2005 heeft Rob een groot aquarium (2,5 m) overgehouden wat toevallig precies paste in zijn garage. Hierin houdt hij Noordzeevissen zoals slijmvisjes, scholletjes, het prachtige botervisje en zeenaalden. De dieren worden ondermeer gevoerd met mysis. In het aquarium groeit Caulerpa een dankbare wiersoort. Rob beleeft veel plezier aan deze bak. Op de zolder van zijn huis heeft hij ook een groot aantal kweekbakken staan maar deze gaat hij opruimen omdat hij er veel minder plezier aan beleeft. Bovendien is het er niet al te hoog waardoor Rob er niet rechtop kan staan.

 

In de tuin heeft Rob een mooie vijver gemaakt met o.m. vleesetende planten. Deze moeten op turfhoudende grond worden gehouden op een zonnige plek met hun voeten in het water. Bij Rob doen ze het uitstekend. Rob heeft een prachtige waterloop naar de vijver gemaakt. Dit heeft hij gerealiseerd door het dichtmaken van de zijkant van zijn carport met waterbestendig plaatmateriaal. Door het stapelen van stenen en kienhout wordt een natuurlijke muur gecreëerd die na verloop van tijd begroeit raakt met mosjes en varentjes. Via een pompje wordt dagelijks een uurtje water opgevoerd wat dan via de muur weer terug naar de vijver wordt geleid. Hierdoor blijft de muur voldoende vochtig wat door de planten zeer op prijs wordt gesteld.

 

Rob had in zijn werkkamer nog wel plaats voor een paludarium. Hij kon een paludarium voor een prikkie overnemen dus dat scheelt tijd was het idee. Dat bleek achteraf toch wat tegen te vallen wat het geheel werd grotendeels gestript en daarna weer opgebouwd. Achteraf gezien had hij misschien beter zelf kunnen bouwen. Maar goed, het paludarium werd opnieuw opgebouwd waarbij Rob assistentie kreeg van een paar echte paludarium specialisten. Zo werd o.m. de verlichting vervangen, werden de terrassen vervangen en ging de achterwand eruit. Er kwam een nieuwe achterwand van koolstofdoek. Dit doek rot niet maar heeft wel als nadeel dat het weinig water vasthoudt. Een handige tip is om glazen stripjes in een u-vorm aan de wanden te lijmen. Daar kun je dan later bv. bakjes aan haken. Van tuinslang en geplastificeerd draad kun je met de bekende Flevopol methode prachtige takken maken waaraan je bijvoorbeeld Tilandsia;s kunt vastmaken. In het paludarium werd een watergangetje gemaakt van hardschuim. De opvoer werd gecamoufleerd door een kunstmatige tak. Van een plastic kratje werd het terras gemaakt. Hierdoor kan het water via het terras naar het watervat sijpelen. In het watervat was een vijverpompje geplaatst die het water vervolgens oppompt naar de waterval. Zo ontstaat er altijd wat stroming en voorkom je stilstaand water.

 

Voor het terras was gebruik gemaakt van turfbroden maar dat heeft wel als nadeel dat het water al snel colabruin gaat kleuren. Dat doet Rob een volgende keer niet meer. Nadat de techniek was geïnstalleerd konden de planten worden geplaatst. Ook hier liet Rob zich adviseren door specialisten. Het paludarium deed het goed en de groei zat er goed in. Sommige soorten deden het zelfs zo goed dat ze de bak uitgroeiden. Alleen het begroeien van de achterwand duurde erg lang omdat het koolstofdoek te droog bleef. Uiteindelijk is er toch een goede begroeiing ontstaan.

 

Na verloop van tijd moesten er natuurlijk ook dieren in het paludarium komen. Rob koos voor de bekende pijlgifkikkers Dendrobatus vittatus en de Dendrobatus tricolor. Het zijn prachtige dieren die echter ook veel herrie kunnen maken. Met name de Dendrobatus vittatus kan heel hard fluiten waardoor het lijkt als of je kanaries hebt. Met hagedissen (Lygodactylus) had Rob minder geluk. Ze zijn zeer slim en je moet het paludarium goed afsluiten. Bij Rob ontsnapte ze steeds waarna ze niet meer te vangen zijn.

 

Omdat extra licht in het waterdeel te krijgen heeft Rob nog geprobeerd om dit met een LED-strip gecamoufleerd in een stuk kienhout te bereiken. Maar het licht van de LED’s reflecteerde op het wateroppervlak waardoor het er niet uit zag.

 

Rob had veel plaatjes om te laten zien zodat het al laat was geworden toen hij klaar was met zijn verhaal. Hij kreeg een welverdiend applaus voor zijn leuke en onderhoudende lezing en we zien hem graag nog eens terug. Daarna volgde de traditionele plantenverloting en was ook deze avond weer ten einde.

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus