Verslag van 17 maart 2015

 

Bij afwezigheid van onze voorzitter Ton Blokland opende Piet Muller de avond en heette alle aanwezigen van harte welkom. Behalve van Ton zijn ook afmeldingen ontvangen van Wim Tomey en Harry Breur. Wim Tomey is vandaag geopereerd aan een gezwel en we hopen van harte dat hij hiervan snel zal herstellen.

 

Afgelopen zaterdag was de uitslag van de districtskeuring in Leiden en daar kwam de Rijswijkse zeer goed voor de dag. Zowel Gerrit Spaans als Rene v/d Berg werden eerste in hun categorie. Proficiat heren. Vanwege dit goede resultaat ging net als vorig jaar de verenigingsbeker naar onze vereniging. Een voor de Rijswijkse wel zeer geslaagde uitslagavond. Gerrit en Rene gaan dus niet als vorig jaar weer meedoen aan de landelijke huiskeuring. We wensen ze daarbij heel veel succes.

 

Vervolgens gaf Piet het woord aan onze spreker van deze avond: de heer Peter Oranje voor zijn lezing over de Rode Zee.

 

Peter begon zijn verhaal met wat feiten over deze bijzondere zee. De Rode Zee is tamelijk diep. Gemiddelde diepte bedraagt 558 m met een maximale diepte van 2604 m. Aan de kustlijn is hij echter ondiep en daar vind je dan ook de koraalriffen wat hem zo aantrekkelijk maakt Hij is vrij smal (max. breedte 360 km) en de lengte bedraagt 1800 km. Het water is erg zout omdat er heel weinig neerslag is en de temperatuur erg hoog is in deze regio. Het zoutgehalte van de Rode Zee bedraagt 41 promille (normaal is 34,5 promille).

 

Wat de Rode Zee aantrekkelijk maakt voor het toerisme is het mooie weer, de witte stranden, de ongerepte koraalriffen en de grote hoeveel wrakken die er voorkomen. Deze vormen prachtige duikobjecten. De beste periode om er te vertoeven zijn de maanden maart en april of september, oktober of november. Dan is de temperatuur er het meest gunstig. Midden in de zomer is het er veel te heet.

 

Er liggen meerdere landen om de Rode Zee te weten: Israel, JordaniŽ, Saoedi-ArabiŽ, Jemen, Soedan, Egypte. Meest populaire land voor toerisme is Egypte. Met name in het zuiden van Egypte (Marsa Alam) heb je nog veel ongerepte koraalriffen. In het Noorden is door het massatoerisme al veel van het rif beschadigd.

 

En dat er veel moois te bewonderen valt in de Rode Zee bleek uit de vele prachtige beelden die Peter ons voorschotelde. Schitterende koralen (steenkoraal, hersenkoraal, (naald)-lederkoraal), prachtige kleurrijke vissen en fraai begroeide scheepswrakken. Een paradijs voor iemand die van duiken houdt.

 

Zeer veel vissen passeerden de revue van de bekende anemoonvisjes en koraalvlinder tot de imposante manta-rog (max. lengte 7m) en de allergrootste vis, de walvishaai (max. lengte 15m) Het zijn allebei ongevaarlijke dieren want het zijn planktoneters. De mantarog heeft Peter ontmoet tijdens een van zijn duiken en maakte veel indruk op hem. Een ontmoeting met de walvishaai heeft nog niet plaatsgevonden maar staat zeker nog op zijn verlanglijstje. Van de anemoonvisjes wordt beweerd dat ze in symbiose leven met de anemonen maar dat is volgens Peter niet zo. De anemoon heeft er geen voordeel aan en zal uiteindelijk het onderspit delven. Er komen in Rode Zee ook haaien voor en sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen (bv. de bekende hamerhaai). En terwijl ik dit schrijf is er bericht op de radio dat er een duiker bij Marsa Alam is aangevallen door een haai en het niet heeft overleefd. Dat is wel heel toevallig. Peter is zelf nooit aangevallen door haaien maar zorgt er wel voor dat hij op veilige afstand blijft. Wel is hij een keer door een blauwe trekkersvis gebeten. Die zijn als ze jongen hebben zeer agressief.

 

Naast vissen komen er ook zoogdieren voor in de Rode Zee. Uiteraard de bekende dolfijnen maar ook de Doejong (zeekoe). Deze laatste kan 4 m lang worden en leeft van zeegras. Peter is gefascineerd door de zeeschildpadden die je vaak in de Rode Zee kunt tegenkomen. Wel oppassen dat je niet te dichtbij komt want ze kunnen heel hard bijten.

 

De Rode Zee kent zeer veel duikstekken waar je uitstekend kunt duiken/snorkelen. Een van de bekendste is de zgn. Blue Hole. Een aan de kust gelegen gat van enkele honderden meters diep. Hier vindt je langs de wanden zeer mooie koralen. Overigen hoef je niet zo diep te gaan om al dat fraais te zien. Vanwege de lichtdemping in het water zie je de mooiste kleuren in de eerste 5 m van de waterkolom. Ga je dieper dan zullen de kleuren grauwer worden vanwege de lichtdemping.

 

Al met al een zeer fraaie lezing waarvoor Peter dan ook een welverdiend applaus ontving vanuit de zaal. De avond werd besloten met de traditionele plantenverloting waarna een ieder weer huiswaarts keerde.

 

 

Tot de volgende keer.

 

Jan de Reus