Verslag van 16 mei 2017

 

Onze voorzitter Theo Peters opende de avond en heette iedereen van harte welkom. Hij vroeg de leden die dat nog niet hadden gedaan om zich op te geven voor het etentje ter gelegenheid van ons lustrum. Omdat er voor de juni-avond nog geen spreker is gevonden wordt de leden gevraagd om suggesties. De naam van Bart Laurens wordt genoemd. Piet Muller gaat kijken of deze beschikbaar is.

 

Hierna krijgt de spreker van deze avond: de heer Adrie van Holstein het woord voor zijn lezing over garnalen en kreeften. Adrie zou eigenlijk op de april avond zijn lezing geven maar was verhinderd door ziekte. Gelukkig was hij hersteld en kon alsnog de lezing worden gegeven.

 

Adrie is lid van de vereniging ‘Natuur in Huis’ uit Zwijndrecht en daarnaast ook actief als keurmeester. De lezing over garnalen en kreeften is ontstaan toen Pim Wilhelm hem vroeg om eens een lezing over deze dieren te maken. Omdat Adrie vanwege ziekte een tijdje het bed moest houden heeft hij die tijd nuttig besteed om een lezing samen te stellen.

 

Adrie kwam voor het eerst in aanraking met de garnalen (Crystal red) tijdens een huiskeuring in Aalsmeer. Hij kreeg na de keuring een aantal garnalen mee naar huis en die deden het prima in een bakje van 23 liter. In no time had hij er 600. Van één bakje garnalen komen er meer en Adrie ging verschillende soorten garnalen verzamelen. Wat daarbij wel hielp is dat zijn vrouw een verzamelaar is van lego. Dan kun je nog eens compenseren. Adrie een nieuw bakje en zijn vrouw een nieuw legodoosje. Zo blijft de zaak in evenwicht.

 

Er zijn verschillende soorten garnalen. We onderscheiden 3 soorten.

·        Caridina (met o.m. de bekende vuurgarnalen en crystal red)

·        Atyopsis (waaierhandgarnalen)

·        Macrobrachium (steurgarnalen)

 

Met name met de Caridina garnalen wordt veelvuldig gekweekt waarbij steeds nieuwe kleurvarianten ontstaan die dan voor veel geld worden aangeboden. Adrie liet ons veel prachtige garnalen zien en gaf daarbij de nodige bijzonderheden.

 

Groot voordeel van het houden van garnalen is dat je maar een klein bakje nodig hebt. Het zijn geen lastige kostgangers. Wel dien je er op te letten dat ze niet van vers water houden. Dus eerst het bakje een tijdje laten rijpen alvorens de garnalen er in los te laten. Als je zorgt voor water met een pH van 7 en een KH van 3/4 en een geleidingsvermogen van ca. 300 µS zul je goede resultaten boeken. Zorg ook voor een beetje stroming in de bakje. Adrie gebruikt zelf sponsfilters die met een luchtpomp worden aangedreven. Op de sponsen zit veel voedsel waar de kleine garnalen dankbaar gebruik van maken. Deze filters zijn ook nog heel goedkoop en je hebt geen last van garnalen die in het filter terug komen.

 

Een veel voorkomende plaag in garnalenbakken is planaria. Gelukkig zijn hiervoor goede bestrijdingsmiddelen (Flubenol).

 

Op de markt zijn zeer veel garnalenbodems te krijgen. Goede ervaringen heeft Adrie met het gebruik van gebakken kleikorrels voor Bonsai (Acadama). Deze korrels zijn goedkoop en zorgen voor lichte aanzuring van het water. Bovendien doen de planten het er ook goed op.

 

Voor de inrichting van een garnalenbak kun je gebruik maken van fijnbladerige soorten als: Javamos, Javavaren, Hoornblad, Mosballen (wel oppassen voor aanwezigheid van planaria in de ballen), Riccia (op de bodem verankeren).

 

Garnalen eten vooral plantaardig voedsel. In de handel wordt heel veel aangeboden maar je kunt ze ook prima voeren met een worteltje, spruitje, brocolli, paprika, komkommer, gedroogde brandnetelbladeren. Bij Adrie zijn ze gek op Witte Moerbeibladeren.

 

Mocht u garnalen levend voer willen geven let dan op dat het risico bestaat dat er ongenode gasten in het aquarium kunnen komen die schadelijk zijn voor de garnalen. Denk hierbij aan: libellelarf, larf van de geelgerande watertor, bloedzuigers, klokdiertjes, mosselkreeftjes, Cyclops. Oppassen dus.

 

Kreeften kwamen als laatste aan bod tijdens de lezing. Adrie had 3 verschillende soorten in zijn lezing:

·        Cambarellus

·        Procambarus

·        Cherax

 

De Probambarus kom je ook in Nederland tegen (is niet inheems) en kan over land lopen.

 

Adrie liet verschillende soorten de revu passeren. Er waren prachtige soorten bij maar niet alle soorten zijn even gemakkelijk te houden. Ze kunnen nl. flink groot worden. Daar moet je wel rekening mee houden. Heel bijzonder waren de blauwe kreeften (Procambarus). Deze hebben grote scharen waarmee ze flink kunnen knijpen. Onderling kunnen ze elkaar flink toetakelen.

 

Na afloop van zijn zeer onderhoudende lezing werd Adrie bedankt met applaus vanuit de zaal. Hierna volgde de traditionele plantenverloting. Alle gulle gevers hartelijk dank en tot de volgende maand.

 

Jan de Reus